miercuri, 3 mai 2023

Despre natura puterii

Parte din curriculum-ul meu de inițiere face și extragerea unei cărți de tarot în fiecare zi și meditarea asupra acesteia. Acest obicei nu face parte din toate sistemele sau manualele de inițiere, dar este într-adevăr ceva ce îți poate da teme de gândit.

Astăzi am extras arcană majoră numărul VIII, Puterea.

Este pe departe una dintre arcanale mele favorite și este plină de simbolism. În setul Rider-Waite vedem o fecioară îmbrăcată în alb cu semnul infinitului deasupra capului, închizând fălcile unui leu fără nici o urmă de efort.





Chipul ei este unul ce transmite pace și liniște interioară. Ea nu folosește forța fizică pentru a "îmblânzi" fiara ci o putere nevăzută ce răsare din echilibrul și fortitudinea interioară. Comunică foarte mult despre natura puterii, ce face un om să fie într-adevăr puternic în sensurile cele mai profunde.

Când folosim cuvântul "putere", de multe ori ne gândim la o persoană într-o poziție de autoritate ce poate rosti porunci ce schimbă destinele a mii sau milioane de oameni. Din păcate, acest termen poate avea de multe ori și semnificații negative. Nu ne convine să fim conduși de cei de la putere sau în putere. Totuși, oare persoane din aceste poziții de autoritate chiar posedă puterea reprezentată în această carte? De multe ori mă îndoiesc.

Leul este un animal asociat cu putere și autoritate, cât și sexualitate, mândrie și ego. Astrologic, această arcană este asociată cu semnul Leului, deci este demn de înțeles că trebuie să fie un leu pe această carte, acest lucru are sens. Totuși, este clar că nu animalul se află în control și în așa-zisa putere în această ipostază, ci femeia. Este clar că ea a îmblânzit puterea de nestăvilit și din imagine putem înțelege că o și poate directiona cum pofteste. Însă poftele ei sunt pure în natură, nu sunt poluate de păcate, emoții negative sau impulsuri.  

Aceasta este esența puterii. Plus că trebuie subliniată și încrederea și credința acesteia în forțele proprii sau în providență, că animalul poate fi îmblânzit cu blândețe și nu forță.

De aici vreau să merg un pas mai departe la simbolismul Qabalistic al acestei arcane.

Dacă ne uităm la poziția acestei arcane pe Arborele Sefirotic vedem că calea literei Samech cu care Puterea este asociată face legătura între sefira Chesed (Mila) și Geburah (Forța sau Severitate). Revenind iar la simbolismul astrologic, cele două sefirot au Chakrele fizice sub forma planetelor Jupiter pentru Chesed și Marte pentru Geburah.



Samech sau Puterea este calea orizontală dintre cele două forțe și principii.

Iar meditând la această carte și simbolismul ei astrologic, cât și Qabalistic, are perfect sens. Oamenii care posedă adevărata putere sunt cei ce știu să îmbine armonios Mila cu Dreptatea, Credința cu Faptele.

Cineva ce posedă aceste cupluri de calități sunt cu adevărat oameni de o fortitudine imensă, sunt în stare să îndeplinească lucruri ce pentru mulți par imposibile, și o fac cu integritate morală. Sunt puternici fiindcă acționează fiind susținuți de credința în Dumnezeu și în forțele sale, cât și pot judeca situații și circumstanțe cu discernământ fiindcă au realizat uniunea dintre Mila și Dreptate. Altfel fiind separate, aceste calități pot degenera în toleranță excesivă sau cruzime, și știm că ambele în dezechilibru pot vătăma nu doar individul, ci și pe cei ce îl înconjoară.

Dacă vreți să înțelegeți mai bine natura puterii poate și dincolo de ce am scris aici, acordați-vă puțin timp să meditați ținând această carte de tarot în față. Scrieți ce gânduri și idei vă vin cât timp o priviți și apoi reflectați asupra cum puteți fi cu adevărat puternici, nu doar pentru binele individual, cât și pentru familiei și comunității din care faceți parte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu