sâmbătă, 6 iulie 2024

Cercul magic și simbolismul său

Pe acest blog am tot vorbit despre ritualuri, cărți și practică magică. Unele din temele abordate au fost mai complexe, dar acum realizez că nu am abordat și subiectul cercului magic, simbolismul și folosul său.

E deja bine știut că inclusiv în media, fie că vorbim despre filme, jocuri sau alte forme de artă, când se abordează tema magiei, apare în discuție și cercul magic. Vrăjitori și vrăjitoare sunt arătate mereu trasând cercuri în care stau înainte să facă ritualuri sau să cheme spirite. Și chiar dacă media se întâmplă să trateze subiectele acestea ezoterice cu multă superficialitate, cercul este prezent aproape mereu.

Dar dincolo de aparențele acestea, cercul are o importanță imensă în practica magică, fie că vorbim despre taumaturgie, cât și teurgie. Hai să ne uităm puțin mai atent la cerc și să deslușim puțin din simbolismul și puterea sa.


Dintre toate figurile geometrice, cercul este unic, fiindcă spre deosebire de altele, acesta nu are laturi, nu are colțuri. Ai putea să spui că reprezintă atât zero-ul, nimicul, dar și infinitul în același timp. Din acest motiv, încă din timpuri străvechi, această formă a fascinat pe mulți filozofi, mistici și ritualiști.

În plus, corpurile celeste apar pe cer în formă de discuri, fie că vorbim despre Soare, Lună sau celelalte planete care mai pot fi observate cu ochiul liber sau cu un telescop, așa că până și în subconștientul nostru, știm că o sferă, un disc sau cerc reprezintă forma perfectă în care materia se adună să formeze corpuri celeste mari.

Traseul planetelor pe zodiac din perspectiva noastră pe Pământ apare tot în forma unui cerc. Chiar dacă acum știm că acestea sunt de fapt elipse, vorbim despre perspectiva omului și felul în care a fost învățat timp de zeci de mii de ani să vadă universul.

Cercuri sunt prezente și în natură în formele unor plante, în irisul ochilor, în flori. Acum toate aceste lucruri sunt interesante și faine, dar hai să vedem și cum integrăm cercul în practica noastră.

Ce trebuie să înțelegi mai întâi este că cercul are trei roluri principale în practica ta magică. Primul este acela de separare. Când trasezi un cerc, creezi o separare între lumea de zi cu zi, cea în care ne trăim viețile. Interiorul cercului este un loc sacru în care imposibilul devine posibil, în care poți afecta transformări care ulterior să se reflecte în lumea de zi cu zi.

Al doilea rol este cel de protecție. La fel cum separă profanul de ce este sacru, acesta te separă și te protejează de influențe externe, inclusiv spirite răuvoitoare.

Al treilea rol este cel de a conferi autoritate practicantului. Cercul simbolizează și infinitul. Plasându-te în mijlocul acestuia te asociezi cu Creatorul Universului și cu autoritatea divină.

Legat de trasarea acestuia. În mai multe cărți și manuale de magie există o varietate de tipuri de cercuri. Unele sunt simple, altele mai complexe, unele au și nume sacre ale lui Dumnezeu în ele ca să îi confere mai multă putere și autoritate celui ce stă în el.

Tipul de cerc pe care îl vei trasa va depinde de tipul de practică pe care o urmărești sau tradiția ezoterică din care faci parte. Cât despre metode de trasare, cea mai comună cunoscută este folosind creta. Mai există opțiunea de făină, sare sau frânghie. Astăzi mai e și opțiunea de a printa un model de cerc ca un fel de covor pe care îl pui pe podea când faci ritualul.

Bineînțeles, mai este și varianta în care îl trasezi imaginar, deja faci acest lucru când practici ritualuri fundamentale, cum ar fi Micul Ritual al Pentagramei. Când îl trasezi sau construiești acel cerc, o faci trasându-l în sensul acelor de ceasornic, și când îl desfaci o faci în sens trigonometric.

Indiferent de materialul din care îl vei face, îl vei trasa așa: ții mâna dreaptă deasupra cercului pe podea sau îl trasezi imaginar și te rotești în sensul acelor de ceasornic în jurul său din interior și spui:

"Trasez acest cerc în numele celui prea-înalt, ca un spațiu între lumi, unde totul e posibil, după voia mea și a Ta. Precum în cer, așa și pe pământ, precum în interior, așa și în exterior. Amin."

Continuă să te rotești în jurul cercului, trasându-l încă de 3 ori. Odată ce ai terminat, cercul este închis și beneficiezi de protecția și autoritatea conferită de acesta. Aceasta e metoda mea, dar dacă vrei, poți adapta după nevoile sau preferințele tale.


Multe binecuvântări,

Frater Iustin Levi

2 comentarii:

  1. Cercul previne si spiritele curioase sa vina si sa pozeze in spiritele pe care individul vrea sa le cheme

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pacaleala e arma demonilor de multe ori, deci are sens ce spui .

      Ștergere