Încheiem seria aceasta de scurte articole cu focul, cel mai misterios dintre cele 4 elemente.
Focul este cel mai elusiv dintre cele 4 elemente, fiindcă dintre toate stările de agregare pe care le asociem cu elementele magice, acesta nu este o stare, ci un proces transformativ.
Ce cunoaștem noi ca fiind foc este o serie de reacții chimice ce produc lumină și căldură. Focul nu poate exista fără combustibil, oxigen și scânteia necesară pentru a-l declanșa. Ce mai este interesant este că reacția chimică a focului, de exemplu când arde lemn (un obiect solid), produce dioxid de carbon, care este un gaz și îl găsim în aer, dar și vapori de apă.
Deci, inclusiv privind fenomenul focului în lumea materială, vedem că are calități transformative profunde.
La fel, în prezența focului sau a căldurii produse de către acesta putem atât topi gheață sau alte metale pentru a fi prelucrate, dar putem și întări și solidifica lucruri, precum lutul în cazul olăritului sau obținerea sărurilor, ceva solid (pământ).
La fel cum trupurile noastre sunt compuse din pământ, apă și aer, fiecare dintre noi posedăm și focul interior. Extragem nutrienți din mâncare, care de obicei este solidă; aceasta este folosită pentru a construi noi celule, fiind cărate de către sânge în locurile cu pricina. La fel, carbohidrații sau cetonii pe care îi avem în corp sunt folosiți împreună cu oxigenul pe care îl extragem din aer pentru a produce foc, reacțiile chimice din mitocondrii ce ne dau energie să ne mișcăm și pentru a trăi.
Dar focul pe plan fiziologic merge mai departe, fiindcă în cazul nostru, ca ființe umane, 10% din oxigenul pe care îl consumăm, sau în unele instanțe chiar mai mult, e folosit în reacțiile chimice din creier și sistemul nervos, formând gânduri și inclusiv experiențele noastre, atât în stare de veghe, cât și în somn.
Deci, înțelegem că focul are profunde puteri transformative la nivel fizic și implicit la nivel spiritual.
Mai știm despre foc că este și imprevizibil și foarte periculos dacă nu este controlat. De aceea exersăm precauție de fiecare dată când facem un ritual care implică lumânări sau când gătim etc.
Focul, fiind atât de puternic în a transforma și schimba lucruri, trebuie să fie invocat cu maximă atenție, și de aceea este ultimul dintre cele 4 elemente în care discipolul este inițiat în cadrul școlilor de mistere vestice sau europene.
Cabalaistic, acesta este asociat cu lumea cea mai abstractă, și anume Aziluth, ce corespunde, în funcție de modelul cabalistic dat, ori doar cu sefira Kether, ori cu triada înaltă formată din Kether, Chokmah și Binah.
În plus, litera ebraică asociată cu acesta este Shin, care mai înseamnă și dinte. Iar dacă o privim, ne putem ușor imagina o flacără împărțită în 3. Este și primul element care a fost creat, urmând apoi în ordinea creației lor cu apa, aerul și pământul, iar ca gen este asociat cu masculinitatea.
Focul este mereu dinamic, mereu în mișcare, fie că ar sta pe loc într-un șemineu sau într-o formă de ardere necontrolată, și dacă este necontrolat, poate fi deosebit de distructiv.
De aceea, când trecem printr-o experiență tulburătoare sau dureroasă ce s-a întâmplat brusc, spunem că "ne-am ars".
În sistemul oriental de Chakre, acesta este asociat cu Chakra nr. 3, Manipura, ce este localizată în plexul solar. Este interesant că tot aceasta e poziționată aproximativ în aceeași locație ca sefira Tiphereth, a frumuseții, care este planetar corelată cu soarele.
În tarot, acesta corespunde cu baghetele, reprezentând torțe sau sursa focului.
Iar trăsăturile sale sunt uscăciune și căldură.
În continuare voi lista și celelalte corespondențe ale acestui element:
- Arhanghelul: Michael
- Îngerul: Aral
- Regele elemental: Djin
- Elementali: Salamandre
- Punct cardinal: Sud
- Culori: Roșu
- Zodiile asociate: Berbec, Leu, Săgetător
Multe Binecuvântări,
Frater Iustin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu