duminică, 10 noiembrie 2024

De pe raft: *Cosmos & Psyche* - Richard Tarnas

 De pe raft: *Cosmos & Psyche* - Richard Tarnas


Una dintre cele mai impresionante lucrări despre Astrologie, Psihologie și Istorie, *Cosmos & Psyche* de Richard Tarnas impresionează prin profunzimea analizelor ciclurilor sinodice dintre planetele exterioare din astrologie și cum acestea corespund cu cicluri de evenimente și perioade de schimbări profunde în istoria omenirii.

Am cumpărat *Cosmos & Psyche* din impuls, odată ce am vizionat un clip de pe canalul de YouTube "World Astrology Report". În unul dintre aceste clipuri, prezentatorul vorbește despre ciclurile sinodice dintre planetele exterioare, în cazul său cel dintre Saturn și Neptun, corespunzător cu schimbările teritoriale și granițele Rusiei.

Clipul era inițial legat de schimbările geopolitice la care ne putem aștepta pe viitor, dar la începutul acestuia este menționată această carte impresionantă a lui Richard Tarnas. Fără să știu nimic despre autor, am zis să o comand imediat și să descopăr secretele pe care acesta le relevă în urma a decenii de observații, începând încă din anii '70, când era un sceptic în privința astrologiei, până în 2006 când a scris *Cosmos & Psyche*.




Vorbim aici, în mare parte, de astrologie și istorie culturală. Această carte nu este pentru pasionatul de astrologie ce e interesat doar de compatibilități romantice sau, mai pe scurt, „ce le prevăd astrele”, ci pentru studentul istoriei ce vrea să înțeleagă forțele nevăzute care direcționează mințile și realizările omului de-a lungul secolelor și chiar mileniilor.

Începutul este un comentariu lung legat de perspectiva noastră asupra macrocosmosului, de pe vremea antichității până la revoluția lui Copernicus și validarea modelului heliocentric în detrimentul celui geocentric, dar și experiența sinelui și a cosmosului ca fiind ceva integrat, apoi separat, odată cu descoperirea metodei științifice în perioada Iluminismului și reconcilierea acesteia mai recent.

Într-un fel, Richard Tarnas ne duce prin această călătorie lăuntrică a umanității, dar și personală, în care el, fiind un produs al gândirii seculare și raționaliste, ajunge să reconcilieze știința cu spiritualitatea prin studiul său al astrologiei.

E nostim că tocmai metoda științifică și observațiile sale astrologice inițiale, mânate de acest scepticism, l-au impulsionat să cerceteze și să observe cum astrologia chiar este reală, chiar dacă nu pare să existe vreun motiv logic în spatele acestor corelații. Aici, Tarnas menționează fenomenul de sincronicitate patentat de Carl Jung și oferă și referințe bibliografice bogate pe care cititorul le poate explora mai târziu.

Dar „miezul”, cum s-ar zice pentru *Cosmos & Psyche*, constă în aceste cicluri sinodice în mare parte cu planetele trans-saturniene: Uranus, Neptun și Pluto. Chiar dacă acesta știe că Pluto a fost retrogradat ca fiind o planetă pitică și nu una adevărată, simbolismul acesteia din perspectivă astrologică se vede.

Tarnas începe mai întâi cu documentarea descoperirilor acestor corpuri cerești și simbolismul asociat. De la început se observă că descoperirea lor a fost deja corelată cu evenimente istorice și sociale ce au transformat profund civilizația umană.

Ciclurile sinodice explorate sunt cele dintre Saturn-Uranus, Uranus-Pluto, Pluto-Saturn, Neptun-Saturn și Neptun-Uranus, printre altele.

Vorbim de aproape 500 de pagini în care se analizează circumstanțele astrologice în care au avut loc mari schimbări în conștiința umană, precum revoluții influente ca cea franceză, rusească, americană; inovații tehnologice precum descoperirea atomilor, a electricității, internetul; dar și nașterea epocii noastre axiale în anii 600 și 550 înainte de Hristos, cu o aliniere și o triplă conjuncție între Uranus, Neptun și Pluto. Aceasta corespunde cu nașterea conștiinței contemporane odată cu primul filozof grec, Thales, ale cărui scrieri au inspirat generații următoare de gânditori și oameni de știință sau mistici ce au pus bazele științei, filozofiei și a marilor religii de pe planeta noastră.

Aspectele explorate sunt mereu cele dure: opoziția, cuadratura și conjuncția. Tarnas ar fi dedicat și mai mult timp celor mai blânde, precum Sextilul sau Trigonul, dar nu a făcut acest lucru fiindcă cele dure au avut impactul cel mai puternic asupra noastră, dar bănuiesc și din cauza faptului că ar fi durat extrem de mult timp să termine această carte. Din ce am înțeles, i-a luat aproape 2 ani, iar referințele bibliografice, istorice, filozofice, religioase și politice deja se vede că au necesitat cercetări imense din partea sa.

Concluzia acestei cărți este că, în ciuda perspectivei materialiste sau empiriciste cu care mulți au fost învățați în școli și alte cercuri academice sau de către cultura contemporană, Universul este viu, plin de forțe și inteligențe ce au un efect asupra experienței noastre de zi cu zi, cât și pe întinderi largi de timp.

Astfel, Richard Tarnas ne ajută să reconciliem cele două extreme ale realității, după cum o percepem. Ce poate fi mai extern decât Cosmosul? Ce poate fi mai intern și intim decât Psyche-ul? Această carte ne ajută să le aducem împreună și să înțelegem că toți facem parte din această dramă cosmică cât și mundană pe care o numim viață și existență.


Multe binecuvântări,  

Frater Iustin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu