sâmbătă, 25 ianuarie 2025

Cei 3 Magi de la Răsărit

 A trecut o lună de la Crăciun, sărbătoarea în care celebrăm nașterea lui Iisus Hristos. În adevăratul sens, nu cunoaștem data exactă a nașterii lui Hristos, dar din Biblie știm că nașterea acestuia a fost asistată de mai multe personaje interesante.

Printre aceștia, lângă iesle se aflau cei 3 păstori și cei 3 Magi de la Răsărit.

Din păcate, nu cunoaștem adevărul istoric. Aici vorbesc despre cine erau exact acești trei regi din Orient care au venit să îl aduleze pe Hristos în primele clipe ale sale pe pământ.



Din mai multe surse știm că numele lor erau Gașpar, Melchior și Baltazar. Veniseră din Orient, probabil din Imperiul Persan, care în acea perioadă era rival Imperiului Roman, din care Iudeea făcea parte.
Magii persani, de unde avem și termenul de magician și magie, erau înțelepți persani din cultul lui Zoroaster. Se zicea că aceștia, pe lângă practica „magiei”, erau și experți astrologi și experți în treburi ale statului.
Din acest motiv, erau alocați pe poziții importante în guvernarea Imperiului Persan, servind ca funcționari publici, cât și judecători sau guvernatori (satrapi) ai regiunilor sub dominația acestui imperiu.


În fine, termenul de Magoi în greacă, în acea perioadă, era unul peiorativ, fiindcă această clasă de persani reprezenta elita unui imperiu inamic. E puțin ironic, fiindcă astăzi termenul de magician poate să însemne ori iluzionist care ne uimește pe scenă cu trucurile sale, ori un practicant al magiei și al magiei ceremoniale.


E o victorie, cumva, a culturii persane față de cea grecească, care stă și la fundamentul culturii europene din care facem parte, chiar dacă astăzi mulți dintre noi nu stăm să ne batem capul cu astfel de cercetări etimologice sau istorice încât să înțelegem adevăratul sens al acestor cuvinte.


Oricum, articolul acesta vine cumva și în fața criticii instituțiilor religioase creștine față de practica magică. E cumva ironic că în sânul unei astfel de religii, ce la exterior pare atât de antagonistică față de orice legat de magie și misticism, să aibă tocmai 3 Magi, astrologi sau vrăjitori din Orient, care să fie printre primii ce vin să îl proslăvească pe Hristos și să îl declare sau oficializeze ca mare împărat.
Știm că acești trei magi veniseră cu daruri menite unui rege: aur, smirnă și tămâie. Chiar dacă, în viziunile lor și cercetările astrologice pe care le făcuseră, ajunseseră probabil la o casă modestă în Betleem și, aflând că Hristos se născuse într-un adăpost de animale, ei tot știau că acesta era menit pentru lucruri mărețe.


Nu știm încă care era motivația lor astronomică/astrologică în spatele vizitei lor. Doar că pe cer apăruse o „stea nouă”. Astăzi se speculează că ar fi văzut o conjuncție fantastică între Venus și Jupiter sau poate o supernovă ce ilumina cerul inclusiv pe timp de zi. În orice caz, ar fi trebuit să fie vreun eveniment astronomic și astrologic impresionant, încât să îi determine să călătorească atâtea sute de kilometri. Ținem cont aici că și călătoritul în acea perioadă era o chestiune primejdioasă, fiind expuși atât elementelor, fiarelor sălbatice, cât și bandiților ce ar fi jefuit cu mare plăcere o caravană de magi din Persia.

Această poveste a magilor este personală pentru mine, fiindcă înseamnă mult din experiența mea. În gimnaziu și liceu eram pasionat de actorie și am voluntariat să particip la scena Nașterii de Crăciun la școala mea. Mi s-a dat rolul lui Gașpar, unul dintre magi. Poate era și o coincidență, dar era și magul care vorbea cel mai mult.

Aici intru în ideea de conciliere a religiei creștine cu practica magică. Sute de ani știm că acestea au fost antitetice, în mod deosebit în Evul Mediu, cât și în epoca Renașterii. Totuși, avem această poveste fascinantă a celor trei magi, ce sunt printre primii ce vin să îi ofere daruri regale lui Hristos.
În mod ironic, acești vrăjitori, astrologi și practicanți ai magiei erau primii ce recunoscuseră nașterea Lui, dar nu o făcuseră prin revelație divină, spre deosebire de alți profeți. Știm deja că magia are o componentă intelectuală sau chiar rațională. Aceștia și-au folosit facultățile și abilitățile de a gândi logic să deducă locația nașterii celui pe care îl căutau.

Ce mai știm și e foarte interesant despre cei 3 Magi este că aceștia au fost ispitiți de către Irod, ce știa despre profeția nașterii unui mare rege în domeniul său.
Fiind obsedat de putere, acesta voia să facă tot ce e posibil să îl descopere pe Hristos și să îl ucidă cât se poate de rapid.

Magii îl vizitează pe Irod mai întâi, sperând că poate așa pot descoperi locația nașterii Sale, dar, spre dezamăgirea lor, nu a fost cazul. Ba din contră, Irod le promite recompense generoase dacă îi spun unde se află, ca să se poată închina chiar el lui Hristos.

Magii însă, după ce îl cunosc pe Iisus, fix în noaptea aceea au un vis, toți împreună, în care sunt avertizați să nu îi spună lui Irod de nașterea Sa, fiindcă voia să îi curme viața încă din leagăn.
Cei trei Magi se sfătuiesc să se întoarcă în țara lor pe o altă cale și să evite soldații lui Irod, în așa fel încât să îl protejeze pe Hristos și să îi permită lui Iosif și Maria să îl adăpostească în Egipt.

Înțelegem de aici că acești trei înțelepți erau esențiali în paza Sa și, implicit, a întregii religii creștine.

Să aveți spor în toate,
Frater Iustin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu