sâmbătă, 12 iulie 2025

Asemănări între Magie și Arte Marțiale.

În urmă cu câteva luni am început să practic iar arte marțiale după o pauză lungă de 18 ani. Această nevoie de mișcare și antrenament a venit și ca parte din rezultatele progresului pe care l-am făcut pe calea de inițiere.

Mai exact începând de anul trecut din toamnă am început să fac și invocații regulate a forței planetare lui Marte în fiecare Marți, iar efectul a fost acumularea de această energie marțială până la un punct în care am zis că este neapărat nevoie de o schimbare.

Se întâmpla să mă uit la un serial pe televizor și devenisem brusc foarte frustrat că timpul liber este petrecut doar așa stând pe canapea și o nevoie greu de explicat de mișcare mă acaparase.
Fără să stau prea mult pe gânduri am căutat pe Google Maps cel mai apropiat Dojo și m-am înscris. Se întâmpla să fie chiar un dojo de Karate, artele marțiale pe care le practicasem și când eram adolescent, doar că e un stil ceva mai diferit. Asta însemna că o luam efectiv de la zero.

Participând la mai multe lecții și luându-mi și primul grad am realizat că există chiar foarte multe asemănări între practica de magie înaltă zilnică și de arte marțiale. Nu pot comenta mult despre alte stiluri ce sunt mai mult orientate doar pe luptă dar în cadrul Karate vorbim atât despre condiționarea fizică, repetarea de tehnici, forme (kata) cât și sparring sau kumite.
Voi lua aceste asemănări una câte una și vă ofer o listă.



1. Spațiul Sacru.
Atât în Arte Marțiale cât și în Magia Înaltă spațiul în care ne desfășurăm activitatea este considerat sacru. În dojo se intră cu respect și demnitate și se salută, în unele cluburi de arte marțiale se face și o scurtă meditație de cam un minut înainte în care participanții își lasă deoparte orice altă grijă lumească și se concentrează exclusiv pe a învăța și a se antrena.
La fel și în caz de urmezi o cale inițiatică ca a mea, când intri în acea cameră sau în acea parte din cameră care o dedici practicii o faci cu reverență și seriozitate.
Din acel moment orice altă preocupare este lăsată deoparte și ne concentrăm doar pe rutina zilnică fie că ar fi respirație, meditație sau ritualuri precum cel al Pentagramei, Hexagramei etc.


2. Respirația este foarte importantă.
Dacă ați mai practicat Arte Marțiale în trecut sau exersat tehnici de luptă știți că la fiecare mișcare se respiră conștient. Inspirăm conștient pentru a trage energie și expirăm la fiecare lovitură de pumn, picior sau alte tehnici care necesită exercitarea acestei forțe. La fel și în cazul luptei de antrenare sau într-o situație în care trebuie să te aperi de un atacator, cel care rămâne fără respirație e primul care să cadă. Nu neapărat fiind lovit sau pus la pământ ci prin epuizare.
În Magie fiecare respirație este conștientă. Din moment ce facem respirația ritmică în 4 sau cea în care tragem lumină infinită în trup și în spațiul de ritual pentru a o proiecta ulterior în funcție de ce forme trasăm. Aerul știm că nu este doar „aer” ci are și o putere spirituală pe care o manevrăm în timpul practicii noastre.


3. Concentrare.
Când ne antrenăm în Dojo sau chiar și acasă de unii singuri trebuie să fim concentrați și conștienți de ce facem. Mintea nu trebuie să se vânture după alte distracții. Dacă exersezi o lovitură de picior, atenția ta trebuie să fie în totalitate la ceea ce faci, de la postură, gardă, unde și la ce nivel lovești și toate mișcările necesare prin care îți atingi ținta. La fel și în exersarea de Kata sau în luptă, mintea trebuie să fie concentrată exclusiv numai la ce faci. În cazul unei lupte în care ești nevoit să te aperi, pierderea atenției duce și la pierderea acestei lupte și uneori poate fi fatală.
În Magie este la fel. Intenția trebuie să fie clară, aceea de a face tehnica cu atenție și prezență, nu fiind împrăștiat și cu mintea în aer. Dacă ai de făcut un ritual de protecție această minte trebuie să fie concentrată și ascuțită precum o spadă. O mare parte din Magie știm că ține mult de psihicul practicantului, pentru că prin procesele noastre mentale și emoționale facem această alchimie internă prin care schimbăm și rezultatele din exterior.


4. Ritualuri și Kata.
Aici intrăm în practica regulată de zi cu zi a Magiei. Avem de învățat ritualuri de mai multe feluri menite a creeze transformări interioare cât și pe plan exterior. Acestea trebuie memorate cu atenție și executate nu doar ca pe o poezie ci și cu această intenție clară despre care am vorbit mai devreme.
În cazul Karate, se practică aceste forme sau Kata, în care mai multe tehnici și mișcări sunt înlănțuite ca și cum ai duce o luptă cu mai mulți adversari folosind o varietate de metode de apărare cât și de atac. La fel ca ritualurile zilnice acestea le repetăm până la perfecțiune. Dar scopul acestor Kata cât și acestor Ritualuri nu este doar repetiția de dragul său ci pregătirea de a acționa în orice moment.
Un artist marțial este gata de a se apăra și a-i apăra pe cei apropiați în orice moment iar un magician desăvârșit trebuie să ajungă la un stadiu în care poate face magie absolut oricând, fără „arme” precum baghete, globuri de cristal, lumânări etc.
Vor fi momente în care vei fi efectiv pe stradă și vrei să creezi schimbare în macrocosmos poate din cauza unei situații critice. Dacă e nevoie să faci o invocare în mers în mijlocul unei mulțimi, să fii capabil să o faci cu eficacitate maximă.


5. Modestia.
Ultimul aspect crucial despre care vreau să vă amintesc este cât de importantă este modestia. În arte marțiale poate mulți începători au impresia că obținerea centurii negre sau câștigarea unei competiții este de-ajuns. Acest lucru e o minciună, învățarea și perfecționarea nu se termină niciodată.
În cazul centurii negre, aceasta este abia începutul. Dacă am face o paralelă și cu învățarea unei limbi străine, obținerea acestui grad este doar învățarea vocabularului acestei limbi. Cu aceasta poți începe să porți o conversație de bază, dar după cum știți, vocabularul e doar vârful icebergului.
La fel și în Magie, vei ajunge la un moment dat la un nivel în care cel mai sigur ți se va activa mândria și vei avea impresia că le știi deja pe toate. De acest moment să te temi și să îți amintești mereu că ești în continuare doar un simplu elev. Poate ai ajuns de exemplu la un grad de Adept și ești capabil să faci mai multe ritualuri și ai căpătat ceva cunoștințe oculte, dar acela este iarăși doar începutul, și fix momentul în care crezi că deja ești șmecher și te poți umfla în pene, atunci să îți amintești că ai în continuare extrem de multe de învățat.


În caz de practicați magie chiar vă recomand să nu ignorați și aspectul mișcării trupului și condiționarea acestuia printr-o practică ca aceasta.
În final, toți suntem aici să învățăm și nu ar trebui să ne ferim de noi oportunități de a ne extinde cunoștințele sau abilitățile, chiar dacă acestea vin pe plan fizic.

Multe binecuvântări.
Frater Iustin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu