Deseori se întâmplă să fiu întrebat de către oameni interesați de practica magică "De unde să încep?". E demn de înțeles de ce aud această întrebare așa de frecvent, magia, ocultismul, misticismul sunt subiecte complexe cu multe valențe și dificil de înțeles.
Vrei să începi să te informezi despre așa ceva, dar poți fi copleșit de sursele de informații. Care sunt cele bune, care sunt false sau doar incorecte?
În era internetului am fost cu toții binecuvântați cu o sursă inepuizabilă de clipuri, bloguri, PDF-uri și alte surse la care strămoșii noștri nici nu ar fi putut să viseze. Trăim într-o adevărată epocă a minunii informatice. Înainte, un magician putea să posede doar un singur grimoire și să-și bazeze întreaga practică numai pe asta. Tocmai din acest motiv încep seria "De pe raft", articole pe acest blog în care vă voi povesti puțin despre cărți pe care le-am lecturat și pe unele care le-am aplicat în practica mea magică și mistică.
Vreau să încep cu o carte ce la prima impresie nu pare să aibă mare lucru de făcut cu ocultismul. Necunoscătorii însă ar fi surprinși, Mircea Eliade nu era doar un academician foarte bun, ci și un mistic în adevăratul sens al cuvântului. Citind volumele sale, putem înțelege că o parte din scrierile sale au o inspirație divină, chiar dacă păstrează un limbaj elevat și academic, aparent absent de metaforele misticilor sau a profeților religioși. Nu, acesta are darul clarității și lucidității, și acest lucru se vede în transparența și seninătatea scrierilor, felul în care acesta deconstruiește subiecte complexe religioase în fraze inteligibile, chiar dacă folosește multe neologisme.
Ce m-a atras la această carte a fost felul în care tratează simbolismul. Orice practică magică sau esoterică este bazată pe limbajul simbolismului, asta fiindcă subconștientul nostru, care este conectat la divinitatea absolută, nu comunică rațional folosind fraze, cuvinte etc., ci prin imagini, sentimente. Există ceva mai primordial, aparent pe sub suprafața intelectului, dar nu și primitiv. Complexitatea simbolurilor și felul în care interacționează în noi și se întrepătrund poate fi uluitoare.
Din fericire, "Tratatul de istorie a religiilor" lui Mircea Eliade ia fiecare simbol magico-religios și îl prezintă cititorului cu toate laturile și valențele sale.
Titlul acestei lucrări ne poate păcăli fiindcă nu a fost ales de către autorul român ci de editorul său, crezând că va ajuta mai bine la vânzări.
Numele cărții ar fi trebuit mai degrabă să facă referințe la morfologia simbolurilor și credințelor religioase, însă Eliade a cedat în fața presiunilor și a publicat cartea cu titlul pe care îl vedem acum.
Chiar dacă nu e o carte propriu-zisă legată de ocultism și spiritualitate, țin să subliniez că bogăția simbolurilor și ideilor religioase din acest tom sunt esențiale pentru înțelegerea multor ritualuri tradiționale din mitologiile multor culturi (Românească, nativ americană, turcică, polineziană, indiană etc.).
Cartea e împărțită pe capitole lungi ce fac referințe la diverse motive regăsite la nivel universal în toate aceste culturi, de la Zei primordiali creatori, zei solari, Zeița Mamă, pietrele sacre, vegetația, luna, regenerarea și renașterea. Înțelegând aceste simboluri în profunzime și meditând asupra lor, vă conectați la acest ocean imens al potențialității al subconștientului vostru, iar dacă sunteți familiarizați și cu scrierile lui Carl Jung, la inconștientul colectiv la care avem acces cu toții. Conectați la acest ocean infinit, fiecare practicant de magie dispune de potențialitatea imensă. Dar ca să poți să canalizezi forța acestor simboluri, trebuie mai întâi să le înțelegi și mai mult să înțelegi și cum alte culturi și religii interacționează cu ele.
Limbajul lui Eliade poate fi uneori pretențios și pentru cei nefamiliarizați cu un limbaj academic, pot zice că aceasta nu va fi o lectură chiar ușoară, însă atenția la detaliu, explicarea structurii credințelor, consider că pot sta la baza inclusiv practicanților moderni de șamanism, magie sau vrăjitorie.
Pentru un volum atât de stufoș și valoros, sunt de părere că prețul acesteia este chiar mic în comparație cu multe alte cărți. Îl puteți găsi online în momentul de față la prețuri de între 55 și 75 de lei. Din punctul meu de vedere, ținând cont de valoarea ezoterică a acestui text, este aproape gratuit.
Voi reveni cu mai multe comentarii despre cărți ezoterice.
Să aveți o zi binecuvântată!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu