joi, 1 iunie 2023

Clasificarea magiei: Albă vs. Neagră

Clasificarea magiei: Albă vs. Neagră


Multă lume a auzit de această clasificare. La știri, filme și în videoclipuri muzicale se face referință la această împărțire. Ca de obicei, mass-media are tendința să meargă pe idei senzaționale, într-atât încât să șocheze și să atragă atenția.

Această împărțire ține și de atitudinile filosofice sau religioase ale persoanelor care fac aceste judecăți. Bineînțeles, din perspectiva unui creștin sau musulman înfocat, cam orice formă de magie este considerată ca venind de la diavol sau alte forțe întunecate, chiar dacă, în mod ironic, inclusiv membrii ai clerului practică o formă de teurgie care tot magie poate fi considerată.

În Evul Mediu și epoca Renașterii, această împărțire putea însemna viața sau moartea unui practicant. De obicei, majoritatea practicanților se întâmplau să fie chiar ei membri ai clerului catolic sau protestant, precum Johannes Trithemius, Pietro D'Abano, Cornelius Agrippa etc.

Era cam ironic ca magicienii creștini care practicau inclusiv forme de demonologie și necromanție să se considere magicieni albi, dar o făceau sub justificarea că intențiile lor erau bune sau benefice pentru societate, cu toate că unele grimoire-uri ți-ar da de înțeles că nu era nimic de bun gust acolo. Vrăji pentru a câștiga loteria, a face o femeie să se îndrăgostească sau pentru a nimici dușmani parcă nu au o aură prea pozitivă.

În fine, dacă sunteți interesați de subiectul acesta, cel mai bine faceți cercetările voi și vă formați propria opinie.

În esență, magia nu este doar "albă și neagră". Intenția contează. Asta fiindcă poți folosi forme de magie care constrâng sau blochează pe cineva pentru a-l opri să-ți facă rău sau altcuiva. De obicei, aceste forme de magie care leagă sunt considerate a fi negre, dar intenția practicantului poate fi una foarte benefică. De exemplu, dacă vrei să leagă un prieten să nu mai bea alcool și să se vindece de acest viciu, experiența sa va fi, în general, una negativă; acesta poate chiar simți că este atacat și suferă consecințele magiei negre, chiar dacă intenția ta este să-l ajuți să se vindece. 

Astfel, voi oferi perspectiva mea despre magie albă și neagră.




Albă: Când vorbim de magie albă, vorbim despre genul de ritualuri și practici care sunt menite să protejeze, vindece și să sporească experiențele pozitive din viețile oamenilor. Aceasta este practicată și de o persoană cu intenții benevolente. Ai putea spune că magia albă nu este doar în slujba ta, ci și în cea a comunității din care faci parte. În felul acesta, practicantul devine "șamanul" satului, cartierului sau împrejurimilor sale. Acesta ghidează, protejează și îi ridică pe cei din jur spre prosperitate, înțelepciune, sănătate și bucurie, inclusiv în telul unirii cu divinitatea. Intențiile sale sunt născute din virtuți precum dreptatea, onoarea, iubirea, adevărul, blândețea și generozitatea. Aceasta respectă regula întoarcerii, nu vătăma fiindcă știe că orice intenție trimisă către cineva ulterior trebuie să se întoarcă la sursă.

Neagră: Magia neagră are ca scop final împuternicirea practicantului prin vătămare și slăbirea celorlalți. Acesta leagă, atacă și slăbește eforturile rivalilor în timp ce se ridică pe sine. În ritualurile de "dragoste", nu are niciun fel de scrupule în a despărți cupluri fericite și se folosește de toate șiretlicurile pentru a câștiga bunuri materiale în detrimentul comunității sale. Făcând aceste lucruri și cu intențiile poluate de poftele primare ale ego-ului, acesta respinge virtuțile și are ca scop inversarea lor. Acest lucru poate fi văzut în societatea modernă, mai ales ținând cont cum virtuți și calități ajung să fie inversate de către mass-media și se promovează iubirea de sine, de bani, desfrânarea, invidia și slăbiciunea ca putere. În esență, ai putea spune că un magician negru suferă de o formă severă de miopie spirituală. Acesta este fixat numai pe poftele sale, uitând că face parte dintr-o comunitate și este doar o particică dintr-un întreg.

Aceasta este opinia mea. Sunt sigur că există mulți care m-ar contrazice, însă sunt de părere că intenția este mai importantă. De fiecare dată, înainte de un ritual, trebuie să ne cercetăm intențiile și să reflectăm asupra lor. Dacă acestea sunt murdare și mânate numai de pur egoism, ar trebui reconsiderate. Nu e rău deloc să faci ritualuri pentru bani, prosperitate sau iubire, fiecare om are nevoie de așa ceva. Important este să vedem că acestea nu sunt totalitatea experienței și să fim mânați de materialism când acestea sunt doar o picătură din oceanul experienței umane.

Conștiința trebuie păzită mereu.


Multe binecuvântări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu