duminică, 26 noiembrie 2023

Traducere în desfășurare - Arbatel - Despre Magia Anticilor

Traducere în desfășurare - Arbatel - Despre Magia Anticilor


Un lucru pe care l-am realizat de când m-am apucat de acest proiect de traducere este cât de mult am ignorat subtilitățile acestui text fascinant.

Recunosc că acesta este poate un un defect de al meu, acela de a fi foarte mult axat pe latura practică și mai puțin pe teorie. Deseori când citesc și cumpăr cărți de magie mai tind să sar peste capitole de introducere în care se vorbește despre context, nota editorului, teorie și sistemul magico-religios din care acest vine.



Se întâmplă să răsfoiesc frenetic și să trec fix la capitolele legate de "cum se face" unde găsesc conjurațiile, cercurile și sigiliile.

Dar iată că angajamentul meu pentru această traducere a venit cu niște beneficii la care inițial nu mă așteptam.

Traducând atât după textul original în latină și engleză veche de secolul 17 de pe site-ul Esoterica a lui Joseph H. Peterson, cât și din ediția să bilingvă ce există în format fizic, am început să prind mai mult din profunzimea acestei cărți.

Acum sunt în a doua jumătate a traducerii și stând mai multe ore în sir comparând cele doua variante din limba engleză, cele a lui Robert Turner din 1654, a lui Peterson de acum și cea originală în limba latină publicata inițial în 1575 am început să am niste mici revelații.

Încercând să adaptez aceste 3 variante la limba Română, a trebuit să caut adevăratul sens al aforismelor. Intelegandu-le pot ulterior și eu să le traduc și să le adaptez. Și, surprinzător, am realizat că aceasta nu este doar o simpla carte de magie, ci mai degrabă un întreg manual pentru viața magicianului.

Cred că în asta constă adevărată valoare a acestui tom. Poate fiindcă sunt un produs al acestei epoci atât de fixate pe rezultate palpabile, în frenezia asta am uitat și de perspectivă mai largă în care facem ceea ce facem.

Acest text chiar ne pune să reflectăm asupra acțiunilor noastre și să acționam altruist în lume, cu cinste către aproapele nostru și binenteles Creatorul suprem.

Revenind la niște mici detalii despre aceasta traducere.

Textul în limba Romana vă fi disponibil tot pe contul meu de Gumroad și îl veți putea achiziționă de acolo la fel că Manualul de Magie cu Lumânări.

Pe lângă traducerea acestui grimoire voi veni și cu un scurt manual explicând cum exact puteți să intrați în contact cu aceste spirite și să lucrați cu ele.

Preconizez că în ianuarie ambele vor fi gata, în felul acesta începem 2024 în forță.


Frater Iustin. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu