sâmbătă, 27 iulie 2024

Trăim în lumea reală.

Știu că poate conceptul de ''real'' e ceva ce poate fi dezbătut în ziua de azi, mai ales cu avansurile făcute în IT ce pot crea lumi ce par aproape ca fiind reale folosind headset-uri VR. Totuși, am zis să deschid puțin subiectul realității, având în vedere că asta e o problemă cu care multe persoane ce intră în contact cu lumea ocultă se confruntă.

Eu personal recunosc că am avut de mic copil o fascinație pentru ''ce ar fi dincolo'' de aparențe. Aveam o curiozitate pentru a înțelege secretele realității ce merg în afara legilor fizicii cum le cunoaștem. După cum vă puteți imagina, eram deschis la un univers al posibilităților, decât unul care era deja stabilit de cosmologi, teologi sau mai recent oameni de știință ce par să vrea să fie autoritatea pentru ce e real și ce nu.




Această curiozitate mergea mai departe și în domeniul credințelor, fiindcă nu voiam să mă conformez unor seturi de credințe sau norme doar pentru că așa mi s-a spus, ci pentru că singur am cercetat, am analizat, am testat și am ajuns la această concluzie. Poate în unele instanțe mi-aș fi dorit să fiu mai conformist, fiindcă așa m-aș fi scutit de o sumedenie de bătăi de cap și nopți nedormite contemplând natura realității și implicit a existenței mele.

Dar lucrurile despre care vorbesc acum nu se rezumă doar la persoana mea. Ce-i drept, nu cred că sunt deloc special, și dacă se întâmplă să citiți acest blog, mă aștept să fiți bântuiți de aceeași curiozitate ca a mea, deci nu pot pretinde că sunt în niciun fel special. Oameni ca noi au existat mereu.

Problema stă în nevoia noastră de adevăr și de a face distincția între falsitate și adevăr, fiindcă din moment ce interacționezi cu astfel de forțe spirituale ca cele pe care le discutăm, constați că există unele vulnerabilități sau pericole de a cădea în capcana iluziilor și a falsității.

Eu poate am avut norocul să mă trezesc la ''realitate'' cum s-ar zice imediat după adolescență, când am realizat că anturajul meu pasionat de ocultism era plin de oameni care întrețineau minciuni și fantezii dintr-o nevoie de a fi speciali. Unele grupuri cu care interacționau erau oameni ce pretindeau că luptau bătălii astrale cu forțe precum ''masonii'' sau entități demonice când, de fapt, nu treceau prin nimic de felul acesta.

Realizasem cu dezamăgire că, în ciuda nevoii acestor indivizi de a cunoaște ''adevărul'', erau mințiți sau se mințeau singuri. Nu neg că mulți dintre ei ar fi avut și experiențe spirituale autentice. Dar amestecătura acestora cu speranțe ce voiau să devină realitate, superstiții împreună cu halucinații arătau o lipsă totală de discernământ.

Ce mă îngrijorase și mai mult aici, era faptul că simțeam că și eu la rândul meu pierdeam contactul cu realitatea și cu adevărul în această aventură către el. Realizasem că mă mințeam pe mine despre cunoștințele și experiențele mele, și că majoritatea erau doar ceva ce mi-aș fi dorit să se fi întâmplat. Progresiv, limita dintre fantezie și realitate începuse să fie tot mai difuză, și am constatat că singura soluție este să mă îndepărtez de această lume ocultă cât mai rapid și cât mai radical posibil.

Am avut aici noroc din cauza partenerei mele, care eventual a devenit soție, care are o minte mult mai rațională decât a mea și m-a ajutat să mă centrez și să revin cu picioarele pe pământ.

Acum, dacă ați avut răbdare să citiți până aici, ce am vrut să subliniez prin această scurtă poveste este că, indiferent că suntem interesați de magie, ocultism, misticism, trebuie să posedăm și o doză zdravănă de scepticism și gândire critică, cum am mai spus și în articolul acesta.

Spun asta în mod deosebit când vorbesc despre persoane care poate posedă câteva cunoștințe din acest domeniu și vor să îi și învețe sau să îi ''inițieze'' pe alții. Responsabilitatea este mărită tot mai mult și e bine să fii de zeci de ori mai atent cu gândurile și experiențele tale, fiindcă ești și pe cale să îi influențezi pe alții, poate chiar pentru întreaga lor viață.

Așa că practică împământarea, oricât de mult ai medita sau ai face ritualuri, constată că ești aici și acum și nu altundeva sau altcândva, fiindcă nu vrei să pici în capcana fanteziei și iluziilor, ci să mergi pe poteca adevărului adevărat.


Multe binecuvântări.

Frater Iustin

vineri, 19 iulie 2024

Muzica sferelor.

Este ceva într-adevăr magic când vine vorba de muzică. Poate pentru mulți aceasta este doar o formă de divertisment, ceva ce ascultăm pentru a dansa în club sau la petreceri, dar muzica este mai mult decât atât.

De mai mult de 4 ani am început să practic magia planetară și, prin cărțile și materialele pe care le-am studiat, se recomandă și folosirea muzicii pentru a te conecta la puterile și energiile planetelor.

Vom vorbi în primul rând aici de cele 7 planete clasice: Saturn, Jupiter, Marte, Soare, Venus, Mercur și Lună, după perspectiva antică și medievală a universului bazat pe modelul lui Ptolemeu. Știm că de fapt Soarele este o stea și Luna e satelitul natural al Pământului, dar din perspectiva pământeană tot aștrii care "umbla" pe bolta cerească sunt.

La fel, puteți să vă folosiți de aceste sugestii de muzică pentru a le integra și cu practica magiei planetare cu spiritele olimpice din Arbatel. Puteți găsi traducerea în limba română aici.

Mă voi referi aici în primul rând la muzica clasică, asta fiindcă nu recomand să folosiți o muzică cu versuri care pot da o altă semnificație pieselor. O piesă ce poate fi destul de saturniană liric, poate să aibă un sunet foarte jovial pe partea instrumentală. Așa că aceste recomandări vin doar pe partea instrumentală și de la compozitori clasici. Titlurile acestor piese clasice vor fi listate în engleză fiindcă

 cel mai sigur așa le veți găsi online.





**Saturn**


Pentru marele învățător avem nevoie de o muzică transformativă, mistică, obscură și ceva întunecată precum:

* Finlandia (Sibelius)

* Pavane for a Dead Infanta (Ravel)

* Saturn (Gustav Holst)

* Symphony No. 8 in D Minor (Ralph Vaughan Williams)


**Jupiter**


Aici avem nevoie de genul de muzică maiestoasă, jovială și pozitivă care ne poate genera o bună dispoziție precum:

* Air on a G String (Bach)

* Symphonic Variations Op. 78 (Dvorak)

* The Moldau (Vitava, Smetana)

* Fingal's Cave (Mendelssohn)


**Marte**


Muzica trebuie să fie puternică, încurajatoare, războinică și dominantă precum:

* Ride of the Valkyrie (Wagner)

* Mars (Gustav Holst)

* Sword Dance (Khachaturian)

* Sousa Marches


**Soare**


Piesele trebuie să inspire noblețe, generozitate, vitalitate și spiritualitate:

* Emperor Concerto (Beethoven)

* The Ninth (Beethoven)

* Magic Fire Music (Wagner)

* Concierto de Aranjuez (Rodrigo)


**Venus**


Piesele să aibă calitățile de senzualitate, pasiune și să trezească sentimente de iubire romantică precum:

* Venusberg Theme (Venus and Tannhäuser, Wagner)

* Barcarolle (Offenbach)

* O Fortuna (Carmina Burana, Orff)

* Concerto a Due Chori (Vivaldi)

* Allegro Moderato (Violin Concerto in D Major, Tchaikovsky)


**Mercur**


Muzica bine ordonată, grațioasă, intelectuală:

* Canon in D Major (Pachelbel)

* Bolero (Ravel)

* Brandenburg Concerto No. 6 (Bach)

* Eine Kleine Nachtmusik (Mozart)


**Luna**


Muzică misterioasă, poate puțin tulburătoare, care conferă starea de vis:

* Clair de Lune (Debussy)

* La Valse (Ravel)

* Symphonie Pathétique (Tchaikovsky)

* Adagio in E Major (Piano Concerto No. 1, Op. 11, Chopin)


Acestea sunt doar câteva exemple. O dată ce vă familiarizați cu aceste calități ale acestora, puteți să descoperiți și să alegeți propria muzică de ritual, dar cam acestea sunt cele cu care nu dați greș.


Multe binecuvântări.  

Frater Iustin Levi.

duminică, 14 iulie 2024

Câteva note despre astrologia vocațională

Am zis să discutăm puțin și despre astrologia vocațională și cam la ce planete și plasamente să ne uităm pentru început pentru a înțelege care ne este locul sau potențialul din punct de vedere socio-profesional.

De multe ori lumea are dificultăți în a găsi pe ce cale să meargă încât să aibă succes și să fie satisfăcuți atât profesional cât și personal.

Ca în versurile piesei ''Sweet Dreams'' de la Eurythmics, ''Everybody is looking for something'', fiecare caută ceva. Doar că acel ceva este mereu diferit în funcție de fiecare om.



În plus, fiecare dintre noi avem moduri diferite de a acționa pentru a obține acel ceva pe care îl dorim.

Nu voi intra în plasarea fiecărei planete importante aici în semne și în case fiindcă am încrederea că puteți găsi articole despre acestea online fără problemă. În schimb ne vom uita la Venus, Marte, Nodul Lunar și Mijlocul Cerului și ce rol au fiecare în a ne ghida spre îndeplinirea vocației în viața aceasta.


Venus:

Venus reprezintă ce iubim, cum iubim, pe cine iubim dar la fel reprezintă și ce este valoros în viețile noastre. Așa că mai întâi e bine să știi unde este Venus plasată în astrograma ta natală încât să știi ce prețuiești cu adevărat. În funcție de case și semne fiecare își poate dori lucruri diferite, dar mulți suntem induși în eroare de către societate, media și anturaj că toți ar trebui să prețuim fix aceleași lucruri.

Un om cu Venus plasat în Săgetător de exemplu va pune multă valoare pe toate lucrurile tipice acestui semn precum adevărul, religia, educația superioară și filozofia. În timp ce cineva cu Venus în Taur în schimb va căuta luxul, frumusețea fizică, opulența și o viață confortabilă. Plasarea în case contează și ea la fel de mult aici bineînțeles.


Marte:

Marte indică cum acționăm în lume, și în ce fel vom încerca să ne îndeplinim țelurile. Un om cu Marte în Rac de exemplu o va lua cam pe ocoluri, de la stânga la dreapta și mai deloc în linie dreaptă, în timp ce cineva cu Marte în Berbec va fi foarte direct și asertiv, chiar bătăios și agresiv. Sunt abordări diferite. Marte indică și mișcare și nivelul de energie a unui om, mă refer la cata energie are fizic să muncească să se lupte pentru ce vrea. Dacă Marte este într-un semn care îl încetinește cum ar fi Rac sau Balanță, acesta va acționa greoi sau va lua deciziile cu dificultate, în timp ce semnele în care este puternic vor conferi mai multă energie și forță acestui motor astrologic.


Mijlocul Cerului - MC:

MC indică vârful muntelui carierelor noastre. Unde avem plasat MC vom descoperi cele mai multe succese pe plan profesional. Este foarte important să cunoști acest plasament, fiindcă știind la ce te vei pricepe în mod natural, vei putea lucra și profesa cu mult mai multă ușurință.

Ar fi absurd de exemplu ca cineva cu Mijlocul Cerului în Fecioară de exemplu să caute o carieră ca actor. Nu spun că nu ar fi imposibil, fiindcă dacă pui destulă muncă și dedicație, chiar și așa poți deveni un actor bun, dar nu vei deveni prea celebru. În schimb dacă vrei să devii editor, analist, cercetător, îți va fi efectiv floare la ureche.

Când vezi că nu îți merge pe plan profesional și în carieră. Verifică unde ai plasat acest punct pe astrogramă și orientează-te spre el.


Nodul Lunar Nordic:

Nodul Nordic indică ce misiune ai în această viață. Ne naștem în această viață și lume cu un scop cu un obiectiv de îndeplinit și dacă nu ne îndreptăm spre el, vom simți că nu am ''reușit'' în viețile noastre în general.

Problema mare la urmărirea acestei misiuni, este că nu va fi una ușoară. Venim cu un bagaj de cunoștințe din alte vieți, dar unul care nu neapărat ne și ajută să îndeplinim și acest țel.

Tocmai de aceea când ne verificăm Nodul Nordic e bine să ne asumăm că aceasta este misiunea dată, și indiferent de ce obstacole vom întâmpina, trebuie să o îndeplinim.


Poate ați observat că nu am vorbit încă și despre case. Am de gând să fac asta și în alt articol, dar pentru început merge să vă verificați astrogramele și să vedeți în ce semne sunt plasate aceste planete și puncte pe cer.

Dacă aveți nevoie de o interpretare mai detaliată, îmi puteți scrie și vă voi ajuta personal.


Multe binecuvântări.

Frater Iustin Levi

sâmbătă, 13 iulie 2024

Câteva exemple de manuale pentru inițiere în tradițiile mistice occidentale.

Una din dificultățile cele mai mari când vine vorba de practică mistică-magică pe meleagurile românești este lipsa de profesori sau de informație folositoare și validă în domeniul acesta.

Ce-i drept, internetul românesc este plin de astfel de maeștri autointitulați în variate sisteme și școli ezoterice, dar cum e dificil să îi verifici pe fiecare în parte, nu prea ai cum să determini care știe cu adevărat despre ce vorbește și care aruncă cu termeni la întâmplare spre tine ca să vadă ce se lipește.

Eu, unul, cel puțin, am fost mereu reticent când vine vorba de grupuri și organizații. Parte din asta vine din cauza faptului că tind să fiu un om încăpățânat căruia nu îi place să i se zică ce să facă. Alta parte vine din cauza că tind să fiu reticent să îmi pun încrederea în grupuri și maeștri doar pentru că sunt cunoscuți. Și sunt chiar câțiva pe meleagurile noastre ce dispun de această popularitate, dar asta nu mă convinge și nu a reușit să mă convingă nici când m-am apucat de practică serios acum câțiva ani.

Lista aceasta este pentru cei care vor să învețe de unii singuri, cel puțin pentru început până când capătă un bagaj solid de cunoștințe încât să găsească un profesor adevărat ulterior.

Menționez că aceste cărți sau manuale pe care le voi enumera nu sunt în nici un fel perfecte, și conținutul din ele este dezbătut și analizat în continuare de către magicieni și practicanți de mai multe feluri.

În plus, aceste ghiduri nu sunt pentru oricine. Unele pot fi destul de grele de urmat fiindcă necesită multă disciplină. Dacă nu ai sau nu te crezi capabil să te ții de pașii și lectura menționată din ele, mai bine nu începi deloc.

Mai țineți cont și că aceste sugestii sunt date prin prisma înțelegerii mele. Nu pretind să fiu un expert, fiindcă nu sunt. Am ceva cunoștințe în acest domeniu, dar sunt departe de a mă considera un adevărat adept. Așa că luați sfaturile mele cu un dram de sare și mai degrabă citiți și studiați aceste manuale înainte să vă apucați să lucrați din ele.

Fără doar și poate, iată lista.


1. **Self-Initiation Into the Golden Dawn Tradition: A Complete Curriculum of Study for Both the Solitary Magician and the Working Magical Group - Chic & Sandra Tabatha Cicero**



   Acest ghid este unul cu adevărat stufos și unele din ritualuri necesită pregătiri și confecționare de implemente sau obiecte. Este pe tradiția Golden Dawn, pe linia templului lui Chic și soției lui, Sandra Tabatha Cicero. 

Ce mi se pare fain la acest ghid este că, dacă vei urmări altul, această carte este efectiv plină de informații foarte utile pentru orice magician ceremonial, mai ales dacă ești interesat de linia Golden Dawn. Acest ghid vine și cu o listă mare de cărți care trebuie și ele citite și înțelese.


2. **Kabbalah, Magic, and The Great Work of Self Transformation: A Complete Course - Lyam Thomas Christopher**



   Acesta este manualul pe care eu îl urmez de câțiva ani. Chiar dacă e o carte mai scurtă, lista de cărți ce trebuie citite pentru a-l înțelege este și ea foarte mare și necesită și achiziționarea „Complete Golden Dawn” de Israel Regardie, deci tehnic lucrezi din două cărți simultan. 

Rutina de aici este destul de intensă și va solicita atenția, disciplina și energia practicantului. Nu e pentru oricine. Ce apreciez însă la acest ghid este că autorul, Lyam Thomas Christopher, și-a deschis și un canal de YouTube unde oferă mai multe comentarii despre conținutul din carte.


3. **Modern Magick: Twelve Lessons in the High Magickal Arts - Donald Michael Kraig**



   Mulți practicanți moderni au început cu această carte și este o introducere bună în magia ceremonială, făcută pe înțelesul unei persoane care nu știe de unde să înceapă. Nu am prea mult de comentat despre ea, fiindcă am răsfoit-o doar așa, în treacăt, cât timp vizitam o librărie. Totuși, are toți pașii de care ai nevoie ca să începi.


4. **High Magick: A Guide to the Spiritual Practices That Saved My Life on Death Row - Damien Echols**



   Damien Echols este un autor interesant a cărui poveste va inspira pe foarte mulți. Este o introducere în adevăratul sens, fiindcă acesta simplifică practicile cât de mult posibil ca să fie pe înțelesul tuturor. Un alt comentator pe tema asta, pe YouTube, spunea că această carte este ca JuJitsu Brazilian, se păstrează doar ce este esențial pentru eficiență maximă. Partea amuzanta aici este ca momentan Echols e mai mult preocupat de arte martiale decat de magie recent.

Poate stilul mai informal al lui Damien îi va îndepărta pe cititorii mai pretențioși, dar mai ușor de înțeles decât atât nu cred că se poate. E genul de carte de magie înaltă scrisă pentru oameni care nu știu absolut nimic despre magie, dar să înțeleagă bazele înainte să treacă la tehnici mai complicate.


5. **Inițiere în Hermetism - Franz Bardon**



   Dintre toate cărțile menționate mai devreme, din păcate doar aceasta este disponibilă și în limba română momentan. Prin urmare, „Inițiere în Hermetism” de Franz Bardon este și poate cea mai cunoscută din această listă. Franz Bardon era într-adevăr un personaj aparte. 

Trezirea lui spirituală a fost bruscă și l-a surprins până și pe tatăl său, care era un inițiat cu mulți ani de experiență. Când se întâmplase aceasta, realizase că Franz, fiul său, era acum maestrul său, fiindcă cunoștințele lui despre hermetism, magie și misticism erau brusc uriașe. Ghidul acesta nu e deloc simplu sau ușor. 

De fapt, aș spune că e cel mai complicat dintre toate și necesită cel mai mult efort, plus o moralitate solidă din partea practicantului. Ce e de notat aici e și faptul că se văd foarte multe influențe orientale, mai exact din hinduism. Titlul cărții te poate duce astfel puțin în eroare, fiindcă nu înveți doar calea hermetică aici, ci și această fuziune a lui Bardon cu practicile orientale. În orice caz, un ghid foarte bun, asta dacă te poți ține de el.


Sper că lista aceasta vă este de ajutor.


Multe binecuvântări,

Frater Iustin Levi 

sâmbătă, 6 iulie 2024

Cercul magic și simbolismul său

Pe acest blog am tot vorbit despre ritualuri, cărți și practică magică. Unele din temele abordate au fost mai complexe, dar acum realizez că nu am abordat și subiectul cercului magic, simbolismul și folosul său.

E deja bine știut că inclusiv în media, fie că vorbim despre filme, jocuri sau alte forme de artă, când se abordează tema magiei, apare în discuție și cercul magic. Vrăjitori și vrăjitoare sunt arătate mereu trasând cercuri în care stau înainte să facă ritualuri sau să cheme spirite. Și chiar dacă media se întâmplă să trateze subiectele acestea ezoterice cu multă superficialitate, cercul este prezent aproape mereu.

Dar dincolo de aparențele acestea, cercul are o importanță imensă în practica magică, fie că vorbim despre taumaturgie, cât și teurgie. Hai să ne uităm puțin mai atent la cerc și să deslușim puțin din simbolismul și puterea sa.


Dintre toate figurile geometrice, cercul este unic, fiindcă spre deosebire de altele, acesta nu are laturi, nu are colțuri. Ai putea să spui că reprezintă atât zero-ul, nimicul, dar și infinitul în același timp. Din acest motiv, încă din timpuri străvechi, această formă a fascinat pe mulți filozofi, mistici și ritualiști.

În plus, corpurile celeste apar pe cer în formă de discuri, fie că vorbim despre Soare, Lună sau celelalte planete care mai pot fi observate cu ochiul liber sau cu un telescop, așa că până și în subconștientul nostru, știm că o sferă, un disc sau cerc reprezintă forma perfectă în care materia se adună să formeze corpuri celeste mari.

Traseul planetelor pe zodiac din perspectiva noastră pe Pământ apare tot în forma unui cerc. Chiar dacă acum știm că acestea sunt de fapt elipse, vorbim despre perspectiva omului și felul în care a fost învățat timp de zeci de mii de ani să vadă universul.

Cercuri sunt prezente și în natură în formele unor plante, în irisul ochilor, în flori. Acum toate aceste lucruri sunt interesante și faine, dar hai să vedem și cum integrăm cercul în practica noastră.

Ce trebuie să înțelegi mai întâi este că cercul are trei roluri principale în practica ta magică. Primul este acela de separare. Când trasezi un cerc, creezi o separare între lumea de zi cu zi, cea în care ne trăim viețile. Interiorul cercului este un loc sacru în care imposibilul devine posibil, în care poți afecta transformări care ulterior să se reflecte în lumea de zi cu zi.

Al doilea rol este cel de protecție. La fel cum separă profanul de ce este sacru, acesta te separă și te protejează de influențe externe, inclusiv spirite răuvoitoare.

Al treilea rol este cel de a conferi autoritate practicantului. Cercul simbolizează și infinitul. Plasându-te în mijlocul acestuia te asociezi cu Creatorul Universului și cu autoritatea divină.

Legat de trasarea acestuia. În mai multe cărți și manuale de magie există o varietate de tipuri de cercuri. Unele sunt simple, altele mai complexe, unele au și nume sacre ale lui Dumnezeu în ele ca să îi confere mai multă putere și autoritate celui ce stă în el.

Tipul de cerc pe care îl vei trasa va depinde de tipul de practică pe care o urmărești sau tradiția ezoterică din care faci parte. Cât despre metode de trasare, cea mai comună cunoscută este folosind creta. Mai există opțiunea de făină, sare sau frânghie. Astăzi mai e și opțiunea de a printa un model de cerc ca un fel de covor pe care îl pui pe podea când faci ritualul.

Bineînțeles, mai este și varianta în care îl trasezi imaginar, deja faci acest lucru când practici ritualuri fundamentale, cum ar fi Micul Ritual al Pentagramei. Când îl trasezi sau construiești acel cerc, o faci trasându-l în sensul acelor de ceasornic, și când îl desfaci o faci în sens trigonometric.

Indiferent de materialul din care îl vei face, îl vei trasa așa: ții mâna dreaptă deasupra cercului pe podea sau îl trasezi imaginar și te rotești în sensul acelor de ceasornic în jurul său din interior și spui:

"Trasez acest cerc în numele celui prea-înalt, ca un spațiu între lumi, unde totul e posibil, după voia mea și a Ta. Precum în cer, așa și pe pământ, precum în interior, așa și în exterior. Amin."

Continuă să te rotești în jurul cercului, trasându-l încă de 3 ori. Odată ce ai terminat, cercul este închis și beneficiezi de protecția și autoritatea conferită de acesta. Aceasta e metoda mea, dar dacă vrei, poți adapta după nevoile sau preferințele tale.


Multe binecuvântări,

Frater Iustin Levi