sâmbătă, 28 septembrie 2024

Ce sunt Orele Planetare

O dată ce reîncepusem practica magică mai serios, m-am confruntat cu orele planetare. Le văzusem în multe cărți, inclusiv "Cheia lui Solomon, Regele", referințe în "Arbatel - De Magia Veterum", plus câțiva youtuberi precum Frater Xavier.  

De fapt, chiar achiziționasem cursul său "The Seven Planetary Powers", pe care îl recomand și vouă dacă sunteți interesați de magie planetară. Am beneficiat de o explicație amănunțită despre orele planetare și funcțiile acestora.  

Dacă vorbim despre ore planetare, trebuie să înțelegem și originea acestora. Mai întâi, divizarea săptămânii în 7 zile. Această numerotare de câte 7 zile dintr-un ciclu întreg apăruse prima dată în Mesopotamia, pe vremea civilizației sumeriene; ulterior a fost adaptată și preluată de către babilonieni și akkadieni, ajungând la poporul evreu și cel grec. În cazul evreilor, știm că au adoptat această numărare ciclică în urma exilului în Babilon, după cucerirea regatului Iudeea de către acest imperiu. 



 

Încă nu este clar dacă sumerienii și babilonienii dădeau și nume acestor 7 zile, la fel cum facem astăzi, dar e clar că numărul 7 are o valoare mistică și magică puternică. Are și această legătură ce o vedem inclusiv în Biblie. Dumnezeu creează lumea și omul în 6 zile, iar în a 7-a se odihnește, de aceea, pentru religiile avraamice, a 7-a zi este considerată sacră.  

În fine, motivul pentru împărțirea zilelor în cicluri de câte 7, anume săptămâni, era unul de ordin practic: o dată cu revoluția agrară, era esențial ca liderii tribali sau statali să știe cum să măsoare trecerea timpului. Cel mai evident motiv este fix cel legat de agricultură. Știm că unele plante cresc doar într-o anumită perioadă a anului, cu Luna în poziție prielnică și în creștere la semănat. La fel, oamenii observaseră și această ciclicitate a naturii, legată de Lună și Soare, amândouă purtând o semnificație puternică, legată de agricultură, dar și de migrația și comportamentul animalelor sălbatice pentru vânat, cât și cele domestice.  

Am fi putut, ca specie, să dezvoltăm poate și alte metode de a măsura timpul, însă, sincer, ar fi fost absurd să ignorăm faptul că, din perspectiva noastră pe Pământ, trăim într-un ceas cosmic, iar rotațiile și revoluțiile astrelor pe cortina celestă a nopții (sau zilei) sunt modul cel mai precis și constant de măsurare.  

Astfel, cerul a fost inspirația pentru conceptele și ideile dezvoltate despre timp și felul în care ni-l măsurăm din acel moment până în zilele de astăzi.  

E amuzant aici cum, într-o societate atât de seculară ca cea în care trăim, în continuare folosim numele planetelor sau ale zeilor străvechi pentru a măsura timpul. Duminică (ziua Domnului, Sol), Luni (Luna), Marți (Marte), Miercuri (Mercur), Joi (Jupiter/Jove), Vineri (Venus), Sâmbătă (Saturn).  

O dată ce am reușit să definim aceste cicluri de câte 7, a urmat împărțirea acestei perioade, de la răsăritul primei zile, noapte, până la răsăritul următoarei zile, în 24 de ore.  




Dar când vorbim de ore planetare, nu mă refer la orele de 60 de minute. Acestea sunt o standardizare a orelor de care beneficiem o dată cu metoda științifică, dezvoltată acum aproape 3 secole, pentru o măsurare mai uniformă.  

Orele planetare, de fapt, sunt metoda veche în care măsurăm timpul. Astfel, chiar dacă avem 24 de ore, este important de ținut minte că ziua era măsurată de la răsăritul soarelui până la răsăritul soarelui. Adică o zi nu se termina la ora 12 noaptea, ci abia înainte să răsară soarele ziua următoare.  

Pe lângă asta, trebuie ținut cont că, din cauza variației de-a lungul anului a luminii soarelui, orele de zi și orele de noapte vor avea lungimi diferite, cu excepția a două zile pe an, la echinocțiul de primăvară și toamnă, când lungimea zilei și nopții este identică. Abia atunci putem vorbi de ore planetare de fix 60 de minute.  

În restul anului, orele de zi vor fi mai lungi pe timp de vară, iar nopțile mai scurte, iar iarna, orele de zi vor fi mai scurte și cele de noapte mai lungi.  

Mai devreme am menționat și succesiunea acestor zile și planetele corespondente. Dar aici apare și întrebarea: de ce au fix această ordine? Duminică, Luni, Marți, Miercuri, Joi, Vineri, Sâmbătă. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să ne uităm și la ordinea planetară chaldeeană pe care succesiunea de ore este bazată.  

Ordinea planetară chaldeeană stă la baza practicii magiei planetare și astrologiei și aranjează cele 7 planete în ordinea următoare, de la cele care se mișcă cel mai lent pe bolta cerească spre cele care parcurg eliptica cel mai rapid: Saturn, Jupiter, Marte, Soare, Venus, Mercur și Luna.  

Astfel, orele, indiferent de zi, mereu vor avea această succesiune. Într-o zi de sâmbătă, prima oră la răsărit de soare va fi cea în care Saturn este puterea planetară dominantă. Deci avem Saturn, care conduce în prima oră de sâmbătă, care este și ziua în care puterile acestuia sunt sporite. Apoi urmează, conform acestei succesiuni de ore, Jupiter, care este a doua cea mai lentă dintre planete, și continuă cu Marte, Soare, Venus, Mercur, Luna. Dacă suprapunem acest ciclu peste 24 de ore, sesizăm următorul lucru: ora care urmează în ziua următoare va fi mereu a 3-a din ordinea chaldeeană pe care am menționat-o. Deci ultima oră din zi (de fapt, noaptea) de sâmbătă va fi Soare, ceea ce înseamnă că prima oră din ziua următoare va aparține Soarelui, care conduce ziua de duminică.  

Dacă ați citit până aici și sunteți nedumeriți cum să le calculați, mai ales ținând cont de variația luminii soarelui și lungimii acestor ore, și vă îngrijorați că matematica e poate prea complexă, chiar dacă nu e, cel mai bine apelați la un site ca planetaryhours.net sau o aplicație pe smartphone.  

În caz că practicați sau vreți să practicați vreo formă de magie planetară, cel mai bine faceți ritualurile specifice acelei planete în ziua și ora planetară care corespunde acesteia. De exemplu, să spunem că aveți o competiție sportivă pe care vreți să o câștigați. Mai întâi apelăm la astrologie și vedem care planetă corespunde cu competițiile și întrecerile, iar dintre toate știm că Marte are acest domeniu, mai ales competițiile care includ și puțină fizicalitate sau luptă, fie că e fotbal, rugby, baschet, handbal sau sporturi de contact și arte marțiale.  

Pentru a obține rezultatul dorit, vei face ritualul în ora planetară a lui Marte într-o zi de marți. Dacă nu vreți să faceți calcule sau chiar să descărcați aplicația de ore planetare pe care am sugerat-o mai devreme, faceți ritualul cel mai bine imediat după ce răsare soarele. De fapt, acest lucru se sugerează și într-un grimoar mai simplificat precum "Arbatel - De Magia Veterum".  

Aceasta a fost scurta și deloc complicata introducere despre ce sunt orele planetare, de unde vin și cum pot fi folosite.  

Voi reveni în viitor și cu alte articole despre orele planetare și cum pot fi integrate în practica magică.  

Până atunci, vă doresc să aveți parte numai de lucruri bune.


Multe binecuvântări.  

Frater Iustin

joi, 26 septembrie 2024

Despre elecții astrologice și planificarea ritualurilor.

Recent, am avut plăcerea să văd efectele unui ritual deosebit de simplu, dar care a adus până acum rezultate constante timp de trei luni consecutive.  

În urma unei conversații cu Alex Scaraoschi, a cărui blog în engleză îl puteți găsi aici, a binevoit să îmi spună de o elecție foarte favorabilă pentru Mercur, asta în luna iunie.  

Îmi aduc aminte că pentru mine era ceva atipic, fiindcă poziționarea acestuia nu ținea cont și de ziua din săptămână corespunzătoare acestei planete, anume miercuri, ci era într-o zi de luni, din ce îmi amintesc.  

Sfatul său a fost să fac o operațiune simplă de tot, de fapt mi se părea prea simplă încât să funcționeze. Îmi place un anume nivel de efort în ritualurile magice, fiindcă simt că "fac treabă serioasă". De data aceasta era o simplă conjurație către Rafael la ora potrivită, înaintarea petiției și promisiunea de a-i dedica o lumânare mai târziu, spre seară, după programul de muncă.  

Cerința era legată de domeniul de muncă în care sunt implicat acum, educație și vânzări, ambele de natură mercurială. Țin să menționez că activitatea o desfășuram tot pe calculatoare, prin intermediul internetului, și toate tranzacțiile sunt procesate digital.  

Totuși, trăim într-o epocă dominată de tot ce e mercurial, așa că nu strică să te pui bine cu planeta comunicării.  


O provocare a firmei era că, în ciuda faptului că aveam multe oportunități de a vinde, numărul de facturi plătite din cele emise era foarte mic. Abia jumătate, până în acel moment, erau chiar achitate de către clienți, spre frustrarea mea, a colegilor și a managementului nostru.  

Era clar că ceva trebuia făcut și am rămas plăcut surprins să văd cum, la două sau trei zile după ce am făcut această simplă operațiune, managerul nostru a ținut o ședință adresând, ghice ce, chiar problema asta. Bineînțeles, a venit cu planuri, tactici și strategii de a corecta problema asta.  

În continuare eram puțin sceptic, așa că nu m-am gândit la rezultate. Dar am aflat săptămâna aceasta că procentul nostru de facturi încasate a crescut bine peste 60%, fix cum cerusem în petiția mea.  

Ce vreau să ilustrez prin această poveste cu acest ritual este că deseori lumea ignoră și importanța timpului în care faci un ritual. În cazul acesta, am beneficiat de expertiza în astrologie a cuiva care face asta de ceva timp.  

Dar pentru fiecare dintre voi, înțelegeți că lucrurile trebuie făcute la timpul lor.  

Am și menționat alte dăți precedente că nu pot face ritualuri oricând pentru orice, fiindcă există vremuri favorabile și nefavorabile, unele ideale și altele în care rezultatele pot fi neprevăzute sau neplăcute.  

Pentru asta contează să urmăriți "vremea" astrologică. Pentru început, fazele lunii, în ce semn este poziționat și dacă este sau nu în vid de curs. Acesta este minimul necesar, ca apoi să luați în seamă și zilele potrivite, orele planetare și caracteristicile acestora.  

Să aveți spor în toate.  

Frater Iustin

sâmbătă, 21 septembrie 2024

Cele 4 Elemente - Aer

Continuăm seria despre elemente cu elementul Aer.  

La fel cum am menționat și în cel despre pământ, când ne referim la Aer în contextul magic și mistic occidental nu vorbim despre un element anume, la fel cum la Apă nu ne referim la formula H₂O, ci la această stare de agregare gazoasă.  

Aerul reprezintă această stare de agregare amorfă ce nu poate fi conținută în comparație cu apa sau pământul. Este al 2-lea element în care inițiatul trebuie să parcurgă drumul său al cunoașterii și înțelegerii celor 4 elemente.  

Acesta este asociat cel mai des cu gândurile, latura intelectuală și mentală, de aceea în magia elementală este deseori invocat pentru a rezolva astfel de probleme ce țin de gânduri. Poate vrei să lucrezi cu Aer când cauți soluții noi la probleme cu care te confrunți și simți că nu ai prea multe idei. La fel, este elementul ce ține de comunicare, asta fiindcă sunetul se transmite cel mai ușor prin aer.  

Sunetul se poate propaga și prin apă, și prin pământ sau alte forme de agregare lichidă sau solidă, dar mai dificil. În absența aerului, noi nu suntem capabili să comunicăm folosindu-ne vocea. La fel, dacă asociem Aerul cu sistemul oriental de Chakre, acesta corespunde în primul rând cu Chakra inimii, Anahata, și, bineînțeles, cea a gâtului Vishuda, unde sunetele sunt formate, cele pe care le folosim pentru comunicare.  

Fiindcă vorbitul este forma de comunicare cea mai folosită, Aerul a ajuns să fie asociat cu comunicarea în general, deci aici ne referim atât la scris, limbaj al trupului, mimică, expresiile faciale, limbajul prin semne.  

Pe partea de intelect, Aerul este elementul la care vei apela cel mai des când vrei să îți pui mintea la contribuție și să înveți ceva nou. Deprinderile și cunoștințele cele mai favorabile vin din zona teoretică sau științifică.  

Cabalistic, Aerul este a 3-a lume, Yetzirah, deasupra celei de pământ, Assiah, și sub Briah (apa) și Aziluth (foc). Domeniul spiritual asociat cu această lume este cel al corurilor îngerești ce corespund cu fiecare sefira de pe arborele sefirotic.  

Fiind al 3-lea element pare uneori puțin neobișnuit, dar există și o logică în spatele acestei poziționări, chiar dacă logic ai spune că apa ar trebui să fie al 3-lea, din moment ce este al 3-lea coborând de la cel mai imaterial spre cel mai solid. Dar Aerul este format mai degrabă din cele 2 forțe primordiale elementale ce formează creația. Mai întâi avem focul, care este uscat și fierbinte, iar apoi apa, care este umedă și rece. Aceste elemente reprezintă și divizarea Divinității în cele 2 forțe și genuri: focul fiind masculin, iar apa purtând trăsăturile feminine. Combinând apa cu focul obținem un element hibrid, aerul, care este cald ca focul, dar umed ca apa.  

Litera ebraică corespunzătoare acestuia este chiar prima din Alefbet, și anume Alef, fiind asociată în Tarot cu arcana majoră Nebunul. Această literă corespunde, la rândul ei, cu calea ce leagă sefira Kether cu Chokmah, coroana cu înțelepciunea.  

Tot în Tarot, elementul Aer este asociat cu Spadele. Mai jos voi lista și celelalte corespondențe ale acestui element:


- **Arhanghelul**: Rafael  

- **Îngerul**: Chassan  

- **Regele elemental**: Paralda  

- **Elementali**: Silfide  

- **Punctul cardinal**: Est  

- **Culori**: Galben  

- **Zodiile asociate**: Gemeni, Balanță, Vărsător.


Multe binecuvântări,  

**Frater Iustin**

marți, 17 septembrie 2024

Starea ta naturală este starea de bine.

Am făcut o pauză mai lungă de la scris pe blog fiindcă, sincer, nu găsisem multe subiecte interesante pe care să le discut fără să simt că deja au fost discutate iar și iar de către alte persoane, inclusiv de pe internetul românesc.  

Inițial ziceam că poate mă voi ocupa cu explicarea și traducerile de alte ritualuri, dar asta va veni ceva mai târziu.  

Momentan vreau să vă amintesc că starea voastră naturală este una bună. Aici mă refer la starea fiziologică, psihică și spirituală, care este una optimă când nu este perturbată de agenți exteriori, atât pe plan fizic, cât și spiritual.  

Ca să fac și o referință biblică pe care oricine o poate înțelege, este starea paradisiacă în care Dumnezeu l-a făcut pe om, pe Adam și pe Eva. Se spune în textele sacre iudaice și creștine că omul creat de către Divinitate era într-o formă elevată. Adam, ca arhetip al omului făcut direct cu mâinile Domnului, poseda puteri pe care noi le putem vedea acum ca fiind supranaturale.  




Într-un fel, Dumnezeu crease un mini-Dumnezeu în formă umană, după chipul și asemănarea Sa. Iar în asemănare vedem atât cea de înfățișare fizică, în care Dumnezeu era descris cu două mâini, două picioare, nas, gură, doi ochi, păr etc., dar și asemănarea spirituală pe care omul o avea cu Dumnezeu.  

Chiar și în decăderea lui Adam și a Evei realizăm că aceștia, inclusiv în primul păcat comis, încă mai erau binecuvântați cu viață foarte lungă, iar urmașii acestora, ce sunt menționați în continuare în Cartea Facerii, trăiau sute de ani, până la Avraam și soția lui, Sara, care aveau 100, respectiv 90 de ani când Dumnezeu i-a binecuvântat cu fiul lor, Isaac.  

Dar observăm cum durata vieților acestor personaje mitologice scade. Cea a lui Adam și a Evei este însă cea mai dramatică. Fiindcă, în prima instanță, primii doi oameni erau de fapt nemuritori.  

Acum am putea dezbate înainte și înapoi natura poruncii lui Dumnezeu de a nu mânca din fructul interzis din Pomul Cunoașterii Binelui și Răului, fiindcă există multe interpretări: cele canonice religiei creștine și ulterior cele ale gnosticilor, care vin cu o opinie diferită. Aici nu asta e problema, ci conștientizarea că noi, ca ființe, în forma noastră naturală, cea pe care ne-a dat-o Divinitatea, suntem făcuți să fim sănătoși, inteligenți, înțelepți și blânzi.  

Dar, cum am spus și într-un articol precedent, ce te afectează la nivel fizic te afectează și la nivel spiritual, și viceversa. În Biblie găsim multe referințe în care omul își poluează ființa prin păcat, dar în viețile noastre de zi cu zi, cum am spus și în articolul precedent, noi ne poluăm ființele cu diverse substanțe, precum și cu gânduri rele și preocupări de toate felurile care, în marea schemă a lucrurilor, pur și simplu nu sunt așa de importante.  

Stresul, alimentația nesănătoasă, poluarea aerului și a apei, știrile, media pe care o consumăm, obiceiuri nesănătoase pe care le preluăm, precum fumatul și alte hazarduri, ne afectează.  

Deseori, când lumea se gândește la sănătate, totuși le vine mai mult în minte boala, durerea și ce să facă să prevină boala, dar foarte rar la cum să fie sănătoși.  

Și pentru că trupul este făcut pentru a fi sănătos, dacă îl lăsăm în pace și nu îl inundăm cu agenți dăunători, ca cei enumerați mai devreme, acesta se vindecă singur, chiar și fără medicamente.  

Uneori mă apucă râsul când văd reclame la produse precum Fortifikat, urmate imediat de cele pentru cazinouri și bere. De fapt, în acea reclamă și în spotul publicitar chiar îți dau indicii despre ce lucruri ar fi bine să eviți să faci ca ficatul să se vindece. Dar, în loc să ți se sugereze să lași sticla jos și să nu îți mai aprinzi următoarea țigară, ți se spune că poți să continui să bei, atâta timp cât iei și acest medicament.  



Tare ironic cum ți se dă soluția, dar totuși ți se vinde altceva.  

Dacă vreți să reveniți la starea voastră naturală, nu e musai nevoie să vă mutați în natură, la marginea pădurii sau în Deltă, sau la câmp etc. Un simplu lucru e îndeajuns să recăpătați acea bună dispoziție, care e atât fizică, cât și mentală. Acela e să te oprești.  

În calea de inițiere hermetică pe care o urmez, discipolul, la un moment dat, trebuie să renunțe la astfel de obiceiuri, nu ca să sufere în urma lipsurilor, ci, din contră, să se vindece singur. E adevărat că leacul opririi poate fi mai dăunător o perioadă scurtă de timp, până când te cureți, dar hai să sugerez măcar un lucru care să vă reducă stresul și să vă facă să fiți mai calmi și să vă simțiți mai sănătoși.  

Timp de 90 de zile, nu te mai uita la știri. Nu mai deschide televizorul pe vreun canal de știri, nu scrola site-urile de știri, dezabonează-te de pe YouTube de la orice canal de știri sau comentatori pe știri și evenimente atât locale, cât și globale.  

Poți să te uiți la filme, desene animate, poți să te joci pe calculator, să asculți muzică. Dar exclusiv fără știri.  

Spun asta fiindcă știrile sunt precum acele obiceiuri dăunătoare. Creează un răspuns de stres în corpul tău, fiindcă majoritatea sunt vești negative. Chiar dacă nu ești imediat în pericol, mintea și corpul tău nu procesează prea bine distanța și tot ajung să se streseze.  

Odată ce ești mai stresat, devii mai slab fizic, iar ulterior mai vulnerabil la boli.  

Dacă te crezi mai curajos, renunță și la alt obicei împreună cu acesta, dar pentru început merge și asta.  

Vă las cu Alternosfera și "Wamintirile":


Multe binecuvântări!  

Frater Iustin Levi.

joi, 29 august 2024

O problemă nu este doar una.

Printre primele gânduri pe care cineva le are când descoperă magia, este cum poate să își îmbunătățească viața, cum să își rezolve probleme de diverse feluri, fie că sunt de dragoste, bani, putere, dezvoltare personală etc.  

Se întâmplă cel mai des ca o singură problemă de fapt să conțină o sumedenie de alte probleme mai mici și situații ce trebuie rezolvate înainte să găsești o soluție completă.  

Am tot văzut asta atât în experiența mea personală, cât și în cea a celor din jur sau a persoanelor care au apelat la ajutorul meu pentru a-și rezolva problemele. Deseori o dilemă sau dificultate într-un anume domeniu include mai multe altele care sunt adiacente.  

În cazul unui bărbat care vrea să aibă succes în dragoste, fie că ar căuta o anume femeie sau vrea să devină pur și simplu atractiv, ar trebui să se pună mai multe întrebări încât să se determine de ce consideră că el nu are succes în dragoste.  





Are oare probleme cu finanțele, poate nu știe să comunice, poate fizic nu e la fel de atractiv precum alții, sau poate e certat cu igiena personală. Tocmai de aceea, dacă se întâmplă să faci un astfel de ritual pentru a avea succes cu sexul opus, mai bine înainte analizezi micile probleme pe care vrei să le rezolvi și le abordezi una câte una.  

Dar bineînțeles, astfel de interogare se poate aplica pentru orice. E genul de investigație amănunțită ce e bine să fie făcută de fiecare dată.  

De altfel, poți face un ritual de exemplu să ai mai mulți bani și prima sugestie pe care o ai de la spiritul chemat e să nu mai cheltui pe alcool sau tutun sau alte lucruri lipsite de rost care îți creează și probleme de sănătate. Sau poate ar fi cazul să discuți cu furnizorii de servicii și să vezi dacă sunt oferte mai avantajoase. Dar cel mai des lumea așteaptă pur și simplu să le pice din cer. Și chiar dacă asta se poate întâmpla, de exemplu să mergi pe stradă și să vezi pe jos o bancnotă de 100 de euro, sau să te trezești că ai un prieten care îți dă o bună oportunitate să te îmbogățești printr-o afacere din care vrea ca și tu să faci parte.  

În cazul acelui prieten, nu îți va face această ofertă dacă nu ar știi că ai ceva valoros de oferit, și anume că ești un om priceput și mai ales de încredere.  

Sau poate ai multe obiecte în casă care nu îți sunt de folos și le poți vinde și te trezești că unii ar da niște sume mărichele pentru niște vechituri care pentru tine nu înseamnă mare lucru.  

În fine, aceste interogări merg aplicate pentru orice problemă pe care intenționezi să o rezolvi cu magie. Am oferit exemplele de iubire și bani fiindcă sunt cele mai des întâlnite și la ce se gândește lumea cel mai repede imediat ce descoperă practica magică.  

De fapt, sugerez ca înainte să faci un ritual pentru a rezolva ''o problemă'' poți apela la divinație prin metoda pe care o preferi tu să vezi care ar fi cauzele și ce ți se sugerează să faci. Sau dacă nu ești genul de om care să apeleze la așa ceva, poți vorbi cu cineva care vezi că are succes în domeniul pe care tu vrei să ți-l dezvolți și îți poate da sfaturi.  

Ulterior, după ce ai înțeles din ce probleme mai mici este făcută cea mare, poți să le abordezi pas cu pas și inclusiv să folosești magie pentru fiecare dintre ele. Măcar în felul acesta poți cultiva valori și schimbări ce rămân cu tine pe termen lung, decât să aștepți să îți pice din cer.


Să aveți succes în toate!  

Frater Iustin Levi  

sâmbătă, 24 august 2024

Cele 4 Elemente - Pământ

Într-o altă cronică a unei cărți pe care am postat-o pe YouTube, aici, am specificat importanța întoarcerii la lucrurile elementare. 

Acolo vorbeam despre studiul alfabetului divin și semnificația fiecărei litere. Acum revin și cu câteva vorbe despre cele 4 elemente din punct de vedere esoteric și semnificațiile lor.

Începem cu Pământ, fiindcă e logic că, înainte să învățăm să zburăm, mai întâi să știm măcar să stăm în picioare pe un fundament solid, și acesta este elementul Pământ.



În multe din școlile de mistere Europene și Occidentale, practica după gradul de probă începe cu adevărat cu elementul pământ. Elevul învață să se acomodeze cu acest element, să aprecieze semnificația sa, și să își pună piatra de temelie pe care își va construi restul ascensiunii prin gradele elementale și cele care urmează, ce țin de sferele planetare.

Când mă refer la Pământ și la celelalte elemente, Aer, Apă, Foc, nu mă refer la compușii chimici din acestea. Este clar că strămoșii noștri aveau altă concepție legată de elemente, destul de diferită de felul în care noi le abordăm în chimie și în știința contemporană. 

Este adevărat că în "Pământ" regăsim o sumedenie de elemente, metale, non-metale, gaze, etc. Totuși, toate acestea le extragem literalmente din pământ. 

Deci e demn de înțeles că Pământul este cel mai solid dintre cele 4 elemente, fiindcă mai degrabă e asociat cu starea de agregare solidă mai mult decât elementele chimice ce le regăsim în el.

Pământul este cel mai bine asociat cu fizicalitatea. Acesta ține de corpul fizic, bunurile materiale, căminul și bunurile imobiliare, venituri, abundență, bogăție, dar la fel are și proprietăți mai spirituale în sensul în care lumea nu ar bănui. De exemplu, este asociat și cu spiritele celor îngropați, sau a ființelor agățate de pământ. 

În mod natural, când vrei să lucrezi cu elementul pământului, vrei să aduci bunuri materiale în lumea ta și să îți umpli căminul cu tot ce vei avea nevoie.

Din acest motiv, elementul pământ tinde să fie foarte popular fiindcă, spre deosebire de apă, aer și foc, acesta vine cu acele rezultate care chiar sunt tangibile. Dar nu ar trebui să ignorăm și importanța celorlalte, fiindcă și acestea au un rol semnificativ. Marea diferență este că doar în cazul pământului vedem sau atingem ceea ce ne-am dorit să manifestăm.

Cabalistic, Pământul este asociat cu lumea cea mai joasă de pe Arborele Sefirotic și anume Assiah, sefira Malkuth și calea ce leagă Malkuth de Yesod, atribuită literei Tau, sau crucea.

În Tarot, elementul pământ este reprezentat de toate cărțile de Monede sau Discuri. Cartea ce reprezintă pământul efectiv este Lumea. Aceasta mai are și corespondență cu Saturn, din moment ce Saturn este cea mai ''fizică'' dintre planete sau forțe cosmice ce setează limitele în spațiu și timp.

Mai jos voi lista și celelalte liste de corespondențe ale elementului Pământ:


Arhanghelul: Uriel

Îngerul: Phorlak

Regele elemental: Ghob

Elementali: Gnomi

Punctul cardinal: Nord

Culori: Verde sau Negru



Multe binecuvântări.

Frater Iustin Levi

vineri, 23 august 2024

Ce te afectează fizic, te afectează și spiritual.

„Ceea ce este sus este și ceea ce este jos, ceea ce este jos este și ceea ce este sus.” La această expresie pot adăuga și „Ce este în interior este și în exterior.”

Această lege ne învață că universul funcționează în aceste sisteme de corespondențe; le găsim între astre și viețile noastre sau evenimente pe pământ, între obiecte simbolice ce le putem folosi în ritual ca ulterior să afectăm realitatea, sau cum gândurile și vorbele noastre reverberează în cosmos ca ulterior să reflecte această realitate închipuită.



De mii de ani, practicile șamanice și inclusiv cele magice până în ziua de astăzi au inclus consumul de plante sacre, ciuperci și tehnici de schimbare a conștiinței pentru a obține acea stare în care putem interacționa cu forțele ascunse din sinele nostru sau inclusiv spirite.

Uitându-ne la Biblie, vedem un avertisment serios legat de folosul halucinogenelor și pericolul la care ne expunem folosindu-le în scopuri de recreere sau relaxare, cam cum le folosește aproape toată lumea în ziua de astăzi. Traducerea din greacă „farmakia”, ce înseamnă pe românește Farmacie sau folosirea acestor plante, a fost adaptată în mai multe limbi ca Vrajitorie.

Acum, inițial am fi spus că este doar o simplă eroare de traducere, și da, ținând cont de câte ori Biblia a fost tradusă, retradusă și adaptată, s-au ajuns la astfel de erori. Totuși, aici cred că acest avertisment este unul pertinent din mai multe motive, dar în primul rând din motivul stipulat și în titlu: „Ce te afectează fizic, te afectează și spiritual.”

Folosirea canabisului, ciupercilor, alcoolului și a altor droguri din ziua de azi nu vine doar cu pericolele imediate asupra trupului. Aceste substanțe sau fumul inhalat sunt evident toxice pentru trupul nostru fizic și creează mici vulnerabilități de sănătate.

Când fumăm țigări, inhalăm fum la temperaturi înalte cu sute de compuși chimici ce pot crea micro leziuni și arsuri în sistemul nostru respirator.

Alcoolul, mai ales consumat în exces, poate duce la o sumedenie de probleme de sănătate sau la schimbări de comportament, ce uneori pot fi fatale din cauza lipsei de bună judecată.

Bineînțeles, consumul acestora creează aceste deschideri și vulnerabilități sau stres asupra trupului fizic, dar ulterior și asupra celui eteric și astral. Iar aceste efecte ajung să fie resimțite mai multe zile sau chiar săptămâni după ce consumul s-a terminat.

Oricum, nu vă spun acum să nu consumați absolut deloc, fiindcă așa vreau eu și că știu eu mai bine, ci doar să fiți precauți.

Voi fi sincer și spun că am judecăți serioase asupra drogurilor și celor care le consumă și, în general, o opinie foarte negativă, fiindcă nu îmi închipui cum m-aș lăsa eu să cedez atât din autocontrolul meu. Au fost instanțe în care m-am intoxicat destul de serios cu alcool, iar pe lângă efectele și durerile aferente de cap fizice de după, simțeam și că, oricât de mult aș fi vrut să îmi mențin această limită de bun simț, comportamentul meu nu îmi mai aparținea. Scotea la suprafață multe emoții negative, care, chiar dacă sunt și ele parte din mine, m-aș fi putut lipsi de ele în acele momente din viață.

Efectele eterice sau astrale sunt atât de puternice încât un alt „spirit” ajunge să posede consumatorul, la fel ca în ceremoniile lui Dionis, în care se consumau cantități copioase de vin și beția era considerată ca fiind posesia spiritului dionisiac. Dar, măcar în acele instanțe, știm că acest consum era cu un anume scop ceremonial, nu doar pentru divertisment.

În continuare, personal nu mă expun decât la alcool din când în când, și asta pe cât mai rar posibil față de acum câțiva ani când devenise un obicei.

Nu vreau să credeți cu această ocazie că sunt 100% împotriva consumului halucinogenelor și altor substanțe absolut deloc.

S-a întâmplat ca un membru al anturajului meu ocult să fi descoperit o cale șamanică în care plante sacre sunt consumate responsabil în ceremonii șamanice cu un scop bine definit, și am învățat multe din ce mi-a povestit.

Dar sper să revin și la experiențele sale și ce se poate învăța sau câștiga din acestea și cu altă ocazie.

Multe binecuvântări,  

Frater Iustin