Geomantia este una dintre cele mai eficiente și bune metode de divinație. Sistemul este chiar simplu și elegant, conceput să ne ofere răspunsuri cât mai precise la interogări.
Am mai discutat puțin acest subiect în trecut, dar știu că pentru multă lume această metodă, în România cel puțin, este încă un mister.
Din păcate, nu prea există cărți traduse în română despre geomantie, dar dacă cunoașteți limba engleză, vă recomand The Art and Practice of Geomancy, scrisă de John Michael Greer.
Spre deosebire de tarot însă, nu avem o metodă fixă prin care extragem figurile ce ne oferă răspunsuri. Termenul înseamnă magia pământului sau divinația prin pământ, deci e ușor de înțeles că avem de interacționat cu spiritul Pământului, această Anima Mundi. Astfel, și felul în care citim ar trebui să includă ceva legat de pământ, sol și ceva solid.
Tocmai din acest motiv vă dezvălui câteva metode prin care puteți aborda geomantia.
1. Pix/Stilou și hârtie
Ideal, ar trebui să fie un instrument de scris dedicat numai pentru practica asta. Poate fi un pix cu bilă, stilou sau chiar și un creion. Aș spune că un creion cu mină de grafit ar fi cea mai bună opțiune, fiindcă avem de-a face cu soliditatea minei și corelația sa cu pământul.
Când încercăm să obținem numerele întâmplătoare pentru a răspunde la întrebări și pentru obținerea de figuri, se recomandă să faci la întâmplare un număr de puncte sau liniuțe pe hârtie. Acest proces ar trebui să fie cumva inconștient. Este important să intri într-o stare în care nu prea te gândești la ce număr de puncte sau liniuțe vei desena, ci ceva ce este dincolo de controlul tău conștient.
Pentru a obține fiecare figură în parte, din care vei deriva întreaga hartă, faci 4 însemnări separate de câte 4 ori. Din aceste 16 însemnări vei obține cele 4 figuri „mamă”, din care derivă celelalte figuri pentru citirea completă.
2. Cutia cu nisip și bagheta
Aceasta este o metodă adaptată la vremurile noastre, fiindcă inițial, înțelepții care practicau geomantia acum sute sau mii de ani foloseau o baghetă direct pe nisip sau pământul gol.
Efectiv însemnau, la fel ca în metoda de mai sus, un număr întâmplător de liniuțe sau puncte, și din aceste 16 însemnări obțineau cele 4 figuri „mamă”.
În vremurile de astăzi, din păcate, majoritatea dintre noi nu mai locuim într-un mediu rural, unde avem acces la pământ direct sau nisip. Singura alternativă ar fi să ieși undeva într-un parc și, poate, să găsești o mică parcelă de pământ unde nu este iarbă, pe care să faci însemnările. Problema este că poate nu vrei ca lumea să se holbeze la tine în timp ce faci însemnări în pământ sau nisip cu o ramură de alun sau o baghetă. D’aramite să ajungi să fii filmat și pus pe internet ca vreun ciudat.
Tocmai din acest motiv există alternativa cutiei cu nisip.
Poți achiziționa un mic cufăr de la anticariat sau altundeva de pe internet. De preferat, ar trebui să aibă o culoare asociată cu pământul, precum negru, maro sau verde.
Ideal ar fi să vopsești chiar tu cutia în cele 4 culori specifice sefirei Malkuth (citrin, oliv, russet și negru).
Cutia o vei umple cu nisip și poți folosi o baghetă simplă și subțire pentru a face cele 16 însemnări din care obții cele 4 figuri de bază.
Dacă vezi că nu prea ai loc în cutie de 16 figuri, este suficient să faci câte 4, iar apoi să ștergi după ce ți-ai notat pe hârtie figura obținută.
3. Săculețul cu pietricele
Metoda asta e chiar mai simplă decât celelalte, dar necesită puțină pregătire, la fel ca cea cu cutia de nisip.
Se recomandă să aduni de pe albia unui pârâu mai multe pietricele. Acestea pot fi minim 16 la număr, dar poți aduna mult mai multe. Recomand ca acestea să fie mici, maxim 2 cm diametru sau grosime, fiindcă ideea e să aduni mai multe și să le pui într-un săculeț negru în care le vei ține.
Când vrei să obții cele 4 figuri mamă, pur și simplu bagi mâna în săculeț și iei un număr întâmplător de pietricele. Vezi dacă numărul extras este par sau impar și, în funcție de asta, vei obține și figurile pe care le vei desena pe hârtie.
4. Zaruri
Am păstrat cea mai simplă metodă la sfârșit. Este și varianta pe care am ales-o personal, după mai multe cercetări.
Iei 4 zaruri de culori diferite: roșu, albastru, galben și verde.
Când pui întrebarea pentru care vrei răspuns, arunci zarurile de 4 ori.
Zarul roșu corespunde cu prima linie din figură, cel albastru cu a doua, cel galben cu a treia, iar cel verde cu a patra.
Dacă obții un număr par pe zar, vei face 2 puncte; dacă obții un număr impar, vei desena un punct.
Hai să vedem un exemplu: pe roșu avem 4, pe albastru 1, pe galben 5, și pe verde 2.
Avem așa: prima linie este pară, a doua impară, a treia impară și a patra pară.
Figura obținută este Conjunctio.
Repeti acest proces de încă 3 ori pentru a obține cele 4 figuri mamă.
Știu că, probabil, la prima vedere geomantia pare un subiect greu de înțeles, dar devine tot mai simplu pe măsură ce studiezi. Recomand studiu diligent și practică, la fel ca orice altă îndemânare pe care dorești să o dezvolți.
Puteți găsi și mai multe informații despre această artă pe internet sau citind cartea menționată la începutul articolului.
Multe binecuvântări.
Frater Iustin