Împământarea este printre cele mai importante obiceiuri pe care le putem face. Facem împământare pentru a fi conectați la realitate și a nu ne pierde în lumi imaginare și este fundamentul pe care construim restul de tehnici mai complexe ce ne deschid ulterior și spre percepții extra-senzoriale.
Am mai dat un exemplu de un exercițiu simplu, dar eficient de împământare în acest articol. De data aceasta vin cu o altă metodă pe care lumea o ignoră, ba unii chiar o consideră deloc spirituală, având aspirații înalte de a trăi doar cu energia soarelui sau aerului.
Și ok, poate corpul tău eteric poate supraviețui cu așa ceva, teoretic, dar cel fizic pe care îl ai, nu. Deci dacă vrei să descoperi abilitatea de călătorie astrală permanentă și definitivă, te poți înfometa până la punctul în care organele îți cedează și părintele îți va cânta veșnica pomenire în timp ce rudele te duc pe ultimul drum. Dar sunt sigur că nici unul dintre voi nu vrea asta.
Așa că iată lucrul uimitor pe care îl poți face ca să te poți împământa: să mănânci.
Pare dubios de simplu, dar mâncarea ne ajută enorm de mult să ne împământăm, atâta timp cât vorbim despre mâncare sănătoasă care nu este ultra-procesată, plină de uleiuri și zaharuri dăunătoare. Mâncarea chiar are funcția de a ne conecta la pământ, la sol și la realitatea solidă, fiindcă literalmente ingerăm produse alimentare care deseori sunt solide, pentru a susține continuitatea în lumea aceasta.
Dacă o privim din perspectiva cabalistică, sefira Malkuth corespunde cu lumea materială în care ne aflăm și trăim din momentul nașterii până când corpul nostru își atinge limita de existență în timp și răposăm.
Aici îmi permit să adaug câteva comentarii legate de multe persoane care vor să fie spirituale. Din păcate, văd extrem de mulți astfel de indivizi care sunt obsedați aproape exclusiv doar să vadă spirite, să își deschidă al treilea ochi, să călătorească în astral și să ducă o viață cât mai deconectată de corpurile lor.
Deseori asta se traduce în ignorarea nevoilor fizice de nutrienți și abordarea unei alimentații foarte restrictive precum veganismul sau variante și mai extreme, precum frutarianismul.
Mai sunt și cazuri în care aceștia postesc mai multe zile la rând pentru a obține acea stare psihică de ușurime, când simt că plutesc și confundă aceste stări cu spiritualitate.
Chiar dacă în multe practici se postește pentru a spori agerimea minții (Știm că și Socrate postea pentru acest motiv), și mai sunt și beneficii de a intra în starea de autofagie, până și în cazul bisericii ortodoxe de la noi din țară nu se recomandă să intri direct într-un post mănăstiresc fără să ai pregătirea prealabilă. Pe scurt, poate fi periculos. Ajungi să fii subnutrit și te trezești cu deficiențe serioase ce duc la slăbire bruscă, împreună cu complicații fiziologice în care nu voi intra aici.
Totuși, chiar dacă nu postiți și nu țineți un regim alimentar atât de restrictiv, în dorința de a obține „viziuni” vă puteți ignora nevoile corpului.
Simptomele pentru energii dezechilibrate, ce necesită împământare, sunt următoarele:
- Amețeală
- Migrene
- Inabilitate de a-ți aminti lucruri
- Pierderea de obiecte
- Visat cu ochii deschiși și inabilitate de concentrare
- Sensibilitate la lumină și zgomot
- Dezechilibru fizic
- Insomnie
- O senzație de disconfort la nivelul fizic, ca și cum pielea este încărcată magnetic.
Acum revenind la mâncare. Există alimente care te împământează mai ușor și mai rapid decât celelalte. În funcție de cât de mult credeți că aveți nevoie să vă împământați, puteți să alegeți ce preparat să vă gătiți sau să comandați când mergeți la un restaurant.
1. Slabe
În această categorie intră fructele în general și legumele cu un conținut slab de carbohidrați, precum roșiile, castraveții, dovleceii, conopida, ardeiul gras/iute, varza, bamele.
2. Medii
Aici avem, în general, legume cu conținut mai ridicat de carbohidrați și proteine, precum fasolea, lintea, orezul, cartofii, sfecla, vânăta, mazărea.
Găsim și produse de origine animală în această categorie, precum lactatele cu conținut slab de grăsime: iaurtul, laptele, brânza nematurată.
Alt aliment cu grad mediu de împământare este peștele cu conținut mic de grăsime.
3. Puternice
Aici găsim, în general, produse de origine animală. Carnea, în mod deosebit carnea de vită sau vânat. Peștele gras, racul, homarul, creveții și alte fructe de mare.
Ouăle de toate felurile.
Organele și produse derivate din organe, precum ficatul și pate-ul de ficat(nu si pateul din comert, daca vrei beneficii pe partea asta cel mai bine ti-l prepari singur).
Lactate cu conținut ridicat de grăsime, precum untul și brânzeturile maturate.
Dacă sunteți pasionați de gătit, aveți un motiv în plus să acordați atenție meniului pe care îl pregătiți.
Legat de felul în care mâncați cu intenția de a vă împământa: încercați să o faceți fără să aveți atenția distrasă. Vă așezați la masă, puteți spune și o scurtă rugăciune înainte, mulțumind pentru bunurile de care aveți parte pe masă, puteți să mulțumiți animalelor și plantelor sacrificate pentru susținerea voastră, arătând respect și către spiritele lor. Apoi mâncați fără să vă uitați la televizor, fără să ascultați ceva, fără să vorbiți prea mult.
Cu fiecare îmbucătură, savurați gustul și nu vă grăbiți să terminați ce aveți în farfurie. Acordați-vă timp încât să trăiți această experiență ca și cum ar fi una spirituală.
Simțiți cum alimentele consumate pe parcursul zilei vă susțin și vă întrețin și vă conectează iar la pământ, completând procesul de împământare.
Multe binecuvântări.
Frater Iustin.