sâmbătă, 24 august 2024

Cele 4 Elemente - Pământ

Într-o altă cronică a unei cărți pe care am postat-o pe YouTube, aici, am specificat importanța întoarcerii la lucrurile elementare. 

Acolo vorbeam despre studiul alfabetului divin și semnificația fiecărei litere. Acum revin și cu câteva vorbe despre cele 4 elemente din punct de vedere esoteric și semnificațiile lor.

Începem cu Pământ, fiindcă e logic că, înainte să învățăm să zburăm, mai întâi să știm măcar să stăm în picioare pe un fundament solid, și acesta este elementul Pământ.



În multe din școlile de mistere Europene și Occidentale, practica după gradul de probă începe cu adevărat cu elementul pământ. Elevul învață să se acomodeze cu acest element, să aprecieze semnificația sa, și să își pună piatra de temelie pe care își va construi restul ascensiunii prin gradele elementale și cele care urmează, ce țin de sferele planetare.

Când mă refer la Pământ și la celelalte elemente, Aer, Apă, Foc, nu mă refer la compușii chimici din acestea. Este clar că strămoșii noștri aveau altă concepție legată de elemente, destul de diferită de felul în care noi le abordăm în chimie și în știința contemporană. 

Este adevărat că în "Pământ" regăsim o sumedenie de elemente, metale, non-metale, gaze, etc. Totuși, toate acestea le extragem literalmente din pământ. 

Deci e demn de înțeles că Pământul este cel mai solid dintre cele 4 elemente, fiindcă mai degrabă e asociat cu starea de agregare solidă mai mult decât elementele chimice ce le regăsim în el.

Pământul este cel mai bine asociat cu fizicalitatea. Acesta ține de corpul fizic, bunurile materiale, căminul și bunurile imobiliare, venituri, abundență, bogăție, dar la fel are și proprietăți mai spirituale în sensul în care lumea nu ar bănui. De exemplu, este asociat și cu spiritele celor îngropați, sau a ființelor agățate de pământ. 

În mod natural, când vrei să lucrezi cu elementul pământului, vrei să aduci bunuri materiale în lumea ta și să îți umpli căminul cu tot ce vei avea nevoie.

Din acest motiv, elementul pământ tinde să fie foarte popular fiindcă, spre deosebire de apă, aer și foc, acesta vine cu acele rezultate care chiar sunt tangibile. Dar nu ar trebui să ignorăm și importanța celorlalte, fiindcă și acestea au un rol semnificativ. Marea diferență este că doar în cazul pământului vedem sau atingem ceea ce ne-am dorit să manifestăm.

Cabalistic, Pământul este asociat cu lumea cea mai joasă de pe Arborele Sefirotic și anume Assiah, sefira Malkuth și calea ce leagă Malkuth de Yesod, atribuită literei Tau, sau crucea.

În Tarot, elementul pământ este reprezentat de toate cărțile de Monede sau Discuri. Cartea ce reprezintă pământul efectiv este Lumea. Aceasta mai are și corespondență cu Saturn, din moment ce Saturn este cea mai ''fizică'' dintre planete sau forțe cosmice ce setează limitele în spațiu și timp.

Mai jos voi lista și celelalte liste de corespondențe ale elementului Pământ:


Arhanghelul: Uriel

Îngerul: Phorlak

Regele elemental: Ghob

Elementali: Gnomi

Punctul cardinal: Nord

Culori: Verde sau Negru



Multe binecuvântări.

Frater Iustin Levi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu