joi, 15 iunie 2023

De pe raft: Pilonul Central - Israel Regardie

 De pe raft: Pilonul Central - Israel Regardie

Această carte este esențială pentru a începe practica magică în sistemul dezvoltat de Ordinul Hermetic Zorilor Aurii (Golden Dawn).

În postări precedente am descris micul ritual al pentagramei și pilonul central ca două tehnici cu care oricine poate începe să practice acest sistem de magie.

Această carte merge mai departe, explicând rostul acestora pe larg. Israel Regardie vorbește despre felul în care au menirea să ne depolarizeze și să ne echilibreze și curățarea spațiului eteric.

Ceea ce e de luat în seamă este atitudinea pe care o are autorul și felul în care prezintă aceste ritualuri într-o manieră cât mai aparent științifică și înrădăcinată în disciplina psihologiei terapeutice. Nu este un lucru de mirare, mai ales ținând cont că meseria principală a lui Israel Regardie era de psiho-terapeut.

Acesta era adeptul acestei noi tradiții ce răsărise la finalul secolului al XIX-lea când psihologia apăruse ca disciplină științifică. Atât el cât și Aleister Crowley, Samuel MacGregor Mathers, Dion Fortune și alți membri ai ordinului Golden Dawn credeau că această nouă știință a "sufletului" sau, mai degrabă, a minții, putea să elucideze multe din misterele magicienilor și misticilor străvechi.



Acest curent a avut o influență atât de puternică încât și acum, o listă lungă de autori în acest domeniu adoptă această abordare ca fundament pentru tehnicile dezvoltate de către ei.

Revenind la carte, aceasta este într-adevăr o lectură foarte ușoară. De fapt, în esență, dacă am citi doar cuvintele lui Regardie, nu ar trebui să fie mai lungă de 150 de pagini. Varianta de care beneficiem acum însă vine cu mai multă informație și capitole în plus, aceasta fiind editată de către doi dintre adepții pregătiți de către acesta, Chic și Sandra Tabatha Cicero, care sunt custodii ai acestei tradiții în Statele Unite ale Americii. În plus, aceștia au oferit și adaptări ale ritualului pentagramei pentru alți adepți ce preferă tradiții șamanistice nativ americane, grecești, galice sau egiptene.

În mod normal, în cadrul inițierii într-un ordin afiliat cu Zorii Aurii, aceste două practici erau date neofitului, gradul de probă, și le era recomandat să le practice în fiecare zi timp de cel puțin 6 luni. Dacă doriți să vă începeți călătoria mistică pe acest sistem, puteți folosi această carte pe post de ghid pentru gradul de probă.

Sunt bucuros că această carte este una dintre puținele traduse și în Limba Română, în plus această traducere este de calitate, fără greșeli de adaptare spre deosebire de alte texte pe care le-am lecturat. Poate fi găsită la editura Nemira la un preț foarte mic, în momentul de față este 10 Lei.

Încă o dată trebuie să subliniez importanța achiziționării cărților traduse în Limba Română astfel încât editurile să vadă că există o piață pentru acestea și să traducă alte texte valoroase în viitor.


Multe binecuvântări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu