luni, 18 decembrie 2023

Luna în Astrologie

 Începem să discutăm despre cele 7 planete clasice cunoscute de către strămoșii noștri. În acest context aveam două opțiuni: Să încep cu Saturn, fiind astrul care se mișcă cel mai lent și cel mai îndepărtat, sau cu Luna, care este cel mai apropiat și se mișcă cel mai repede pe boltă cerească.

Ținând cont că îmi doresc să încep cu ceva familiar, am zis hai să pornim cu astrul cel mai aproape de "casă", sau mai degrabă astrul care reprezintă casă, căminul și familia apropiată, Luna.




Luna, împreună cu Soarele, este unul dintre astrii luminoși de pe boltă cerească. Astăzi știm că de fapt niciuna dintre planete și nici Luna nu își produc propria lumină, ci reflectă lumina Soarelui. Dar datorită proximității sale de pământ, aceasta conferă iluzia că de fapt își produce propria lumină. Și când spun iluzie, intrăm într-un aspect cheie al acestui astru, fiindcă lumina lunii iluminează nopțile și le-a permis strămoșilor noștri să rămână în stare de veghe ocazional, uneori chiar și în orele târzii.

Dar cum noaptea aduce vise și revelații, la fel pot aduce și confuzie și înșelătorie. În fine, o să realizați că de fapt fiecare astru are trăsături atât pozitive, cât și negative.

Luna de-a lungul istoriei și a multor culturi a fost cel mai des asociată cu divinități feminine, cu unele mici excepții, fiind Sin zeul mesopotamian al Lunii sau Hubal un zeu al arabilor de dinaintea emergenței Islamului.

În rest, aceste divinități feminine se arată în multe feluri, atât ca mamă protectorare, cât și ca fecioară sau o femeie bătrână ce împarte din înțelepciunea și cunoștința ei. Arhetipul acesta este foarte vechi și se leagă de asemănarea dintre Macrocosmos și Microcosmos, mai exact din ciclicitatea creșterii și descreșterii luminii Lunii și ciclul menstrual feminin.

Această corelație este printre primele corespondențe pe care noi, ca specie, le-am realizat, ciclul unei femei având un număr aproximativ egal de zile cu unul lunar.

La fel, Luna este strâns legată de evenimente pe pământ legate de agricultură, ciclicitatea aceasta indicând și când este momentul potrivit să sădim și să secerăm, când să începem ceva și când să terminăm.

Printre zeitățile lunare le enumăr pe următoarele: Artemis, Diana, Bendis, Isis, Abuk, Ataegina, Selene, Luna, Mani, Phoebe, Myeyats, Hina, Zeița Triplă a Wiccanilor.

Bineînțeles, există și mai mulți zei lunari pe lângă cei menționați, unul dintre ei fiind inclusiv Thoth în unele aspecte, dar în subconștientul colectiv acest satelit al pământului a ajuns să fie sinonim cu cele feminine.

O parte mare din acest rol o are și astrologia occidentală, care asociază Luna cu Mama dintr-o hartă astrologică. De obicei, unde Luna este plasată indică poziția mamei în astrograma persoanei interesate. O mică observație legată de acest lucru e că poziționarea sa în demnități sau detriment poate avea un rol imens de mare. În cazul astrogramei prințului Charles, de exemplu, vedem o Luna extrem de puternică, fiind exaltată în Taur.


E demn de înțeles că Regina Elisabeta a II-a a avut un rol dominant în viața sa, aceasta conducând cea mai lungă parte a vieții lui Charles în timp ce acesta aștepta rândul său la tron.

Revenind la trăsăturile acestui astru. În astrologie, Luna este o "planetă" umedă și rece. Aceste trăsături o fac cea mai puternic asociată cu apele și oceanele, efectul fiind bine cunoscut asupra mareelor.

Doar că Luna nu doar trage și întinde apele de pe suprafața pământului, aceasta are efectul similar asupra apei din noi pe planul eteric. De aceea, putem fi susceptibili la aceste fluctuații, ele fiind cel mai bine resimțite în timpul unei luni pline.


În continuare voi explica demnitățile și detrimentele acesteia:


Domiciliu în Rac:

Cred că deja realizați că fiecare semn astrologic împarte din trăsăturile planetei care îl conduce. Luna are domiciliul în RAC, semnul casei, a căminului, a copiilor mici. Este la fel semnul asociat cu mareele, crustaceele desfășurându-și activitatea în funcție de venirea și retragerea apelor, deci este ușor de înțeles inclusiv uitându-ne la animalul ce reprezintă acest semn de ce este unul în care Luna se simte foarte bine.


Exil în Capricorn:

Aici Luna chiar dacă se află într-un alt semn cardinal, are probleme. Aceasta fiind semnul subconștientului, viselor și imaginației are probleme cu structurile rigide ale Capricornului. Capricornul este arhitectul zodiacului și casa a 10-a cu care este asociat acest semn este cea a domeniului public, unde Luna, care reprezintă casa, are dificultăți. La fel, știm că caprele sălbatice adoră locurile înalte, deseori pe crestele munților. Luna fiind un semn de apă, are dificultăți în a umple spații adânci pe versanții munților. Mai mult din simbolistica acestei plasări o puteți deduce.


Exaltare în Taur:

Observăm iar cum Luna are mult de a face cu semnele feminine de pământ și apă. De la exilul dintr-un semn cardinal de Pământ în Capricorn, aceasta se simte puternică în semnul Taurului. Acesta este cel mai stabil dintre toate semnele unde imaginația, visele și subconștientul se pot manifesta în lumea materială. Taurul este și semnul frumuseții manifestate, fiind condus de Venus. O parte din manifestare se subînțelege prin armonia dintre puterile și energiile celor 2 astre ce reprezintă feminitatea.


Cădere în Scorpion:

Luna "cade" în acest semn fix de apă. Luna fiind cel mai acvatic dintre semne are dificultăți aici fiindcă apa trebuie să curgă, iar Scorpionul reprezintă stagnarea apelor într-un singur loc și această transformare ce începe prin putrefacție. Chiar dacă este un proces transformativ profund, Luna nu beneficiază aici. În plus, Scorpionul este semnul emoțiilor extreme, când punem Luna care simbolizează emoțiile în general și toanele acestuia, rabufnirile pot fi prea emoționale. La fel, revenind la animalul ce simbolizează acest semn. Scorpionii trăiesc în deșert și aceștia "fixează" apa în corpurile lor stând ascunși după pietre sau în caverne. Apa nu se poate mișca, la fel și Luna, astfel detrimentul.

Bineînțeles, fiecare plasament vine cu trăsăturile și efectele sale interesante, dar acestea sunt cele pe care trebuie să le luăm în seamă cel mai mult.


Puterile planetare ale Lunii:

Cursul și ciclicitatea puterii magice, toate lucrurile casnice legate de căsătorie, în mod deosebit de natura feminină, fertilitatea feminină, probleme de natură emoțională, puteri extra senzoriale, agricultură, animale domestice, mesaje, vise profetice, călătorii pe apă, navigație, comerț pe apă, maternitate, noi începuturi, călătorit în astral, emoții, imaginație, inspirație, intuiție, secrete, somn, reîncarnare.


Culori corespondente: Argintiu și Violet

Cartea de tarot: Marea Preoteasă

Sefira: Yesod


Sper că informațiile prezentate mai devreme vă vor fi de folos atât în înțelegerea Lunii în astrologie, cât și cum puteți folosi puterile Lunii în ritualuri magice.


Multe binecuvântări.

Frater Iustin Levi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu