luni, 4 decembrie 2023

Magie și Rugăciune - Mai multe asemănări decât ai crede

Când spunem cuvântul "rugăciune", de multe ori ne gândim la un act în care o persoană îngenunchează și stă cu ambele mâini lipite privind spre cer și implorând ceva de la divinitate să se întâmple sau să se îndeplinească.

Rugăciunea poate fi descrisă astfel, dar știm că este mai mult decât atât. Cel puțin în contextul creștin-ortodox în care am fost crescut, știu că este mai mult decât o implorare către Dumnezeu pentru a schimba realitatea astfel încât să fie mai mult pentru plăcerea noastră. Aceasta este de fapt o adevărată formă în care comunicăm și putem inclusiv intra în comuniune și percepe energiile lui Dumnezeu.

Dar eu nu sunt un membru al clerului și nici un fel de teolog, am ajuns în mod paradoxal să mă rog iar și mult mai mult decât o făceam înainte ca parte din practica mea magică.

Am mai zis în alt articol că spre surprinderea mea și probabil a multor cititori, practica magică m-a ajutat să-mi recapăt credința în Dumnezeu. Recapătând credința în Dumnezeu, am ajuns să recapăt și cea în umanitate și viață. E ceva minunat să realizezi așa ceva, iar dacă nu ai trecut încă prin asta, nu pot decât să îmi doresc și să mă rog ca și tu să ai parte de această experiență.

Totuși, întrebarea întrebătoare aici este: Cum de tocmai Magia te reconectează la Divinitate, și prin ce coincidență magia și rugăciunea se aseamănă?

Poate unii dintre voi cunoașteți răspunsul, iar poate ceilalți veți fi surprinși.



Ce am să vă spun au spus-o mulți, dar oricât de mult acest lucru a fost repetat, știu că pe unii îi va șoca să afle că Magia și Rugăciunea sunt una și același lucru.

Și când zic același lucru, mă refer că sunt în egală măsură metode prin care reușim să intrăm în contact cu Divinul și îl rugăm să facă schimbări pentru noi în lumea materială, dar și că acestea la fel au și scopul de a eleva sufletul și conștiința de la una joasă și cotidiană tot mai sus, până ajungem să avem adevărate experiențe spirituale.

În alt articol, am zis că magia merge împărțită în 2 mari categorii: taumaturgia și teurgia.

Prin taumaturgie facem schimbări în lumea aceasta în care ne-am întrupat și ne petrecem majoritatea din viața noastră pământeană. Dar prin teurgie ne apropiem pas cu pas încet încet înapoi către sursa de unde am venit, realitatea absolută și divinitatea absolută.

Merg mai departe de aici și fac referință la multe dintre grimoire-urile pe care le studiem. Când citim Cheile magice ale lui Solomon, de exemplu, realizăm că de fapt multe din acele operațiuni magice sunt de fapt rugăciuni cu referințe biblice ce pot fi verificate.

În contextul Magic European, un practicant al artei trebuia mai întâi să stăpânească rugăciunea și să aibă o atitudine umilă față de Dumnezeu încât să spere măcar să poată să supună spiritele din aceste manuale.

Iar asta nu se aplică doar în acest context religios European în care Creștinismul a stat la baza culturii, inclusiv în cultura magică. Dacă ne uităm la textele sacre Egiptene, putem vedea că nu există o adevărată diferențiere între rugăciuni și ritualuri magice. În toate vorbim despre un proces în care omul interacționează cu divinitatea fie ca o face într-un format monoteist sau politeist pentru a obține favoruri sau pentru a se ridica și a deveni demn să intre în împărățiile cerurilor.

Aș putea să vorbesc mult despre aceste contexte istorice, religioase și culturale, dar este indeajuns să studiați textele magice și religioase din mai multe religii și culturi, încât să vedeți că nu există o distincție clară.

Dacă este o distincție, cel mai sigur una e numită malefică fiindcă apelează la zeități rivale sau la spirite malefice, dar știm că aceste perspective diferă mult în funcție de cine, când, unde și în ce circumstanțe a scris acele lucruri.

Dar hai să revenim la cea mai simplă formă de rugăciune/magie pe care absolut oricine o poate înțelege. Îți aduci mâinile împreună și le strângi în timp ce te rogi și implori divinul să intervină de partea ta. 

Ce faci mai exact când ții palmele împreună? 

Mâna dreaptă simbolizează polaritatea ta pozitivă, cea prin care proiectezi energie în lume. 

Mâna stângă simbolizează polaritatea ta negativă, cea prin care primești. (Nu degeaba avem credința că primim ceva sau bani când avem mâncărimi în palma stângă.)

 Îți aduci ambele mâini împreună deasupra centrului tău, de obicei deasupra pieptului, deasupra inimii, centrul Tipharet de pe Pilonul Central al Arborelui Vieții proiectat pe trupul tău. 

Făcând acest simplu gest, tu îți aduci aceste forțe împreună pe pilonul central și îți concentrezi voința cu focul și lumina din Tipharet din inimă. Făcând asta aduni aceste forțe cu voința deja faci un act magic. Forma și forța, pozitiv și negativ, voința și imaginația lucrând toate împreună. 

Rugăciunea e magie și magia e rugăciune.


Vor mai urma câteva articole pe subiect similar. Să aveți parte numai de bine.


Frater Iustin Levi 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu