marți, 14 noiembrie 2023

Despre simbolismul pentagramei

 Despre simbolismul pentagramei


Am mai vorbit în câteva articole precedente despre Micul Ritual al Pentagramei și rostul acestuia, dar nu am apucat încă să abordăm și simbolismul pentagramei. 

Acest semn stă la baza întregii practici din tradiția inițiatică a Ordinului Hermetic al Zorilor Aurii și a multor alte loje și tradiții magice. 

Pentagrama este un simbol foarte vechi. Din primele clipe în care oamenii au învățat să traseze linii și să dezvolte primele teoreme matematice, 

Pentagrama a fost una din formele natural derivate din unirea geometrică a 5 puncte. 

Cât despre geometrie, trebuie să înțelegem că strămoșii noștri care au dezvoltat multe din teoremele matematice și geometrice nu erau doar pur și simplu matematicieni, ci și membrii ai unor școli și tradiții mistice. Un exemplu este cel al lui Pitagora. 

La școală am învățat teorema lui, dar nu am învățat nimic, din păcate, despre școala sa mistică și filozofică, care de fapt era nucleul identității sale în lumea antică.


În fine, hai să revenim la pentagramă. În ziua de azi este un simbol prezent mai peste tot. O simplă stea cu 5 colțuri, unul orientat în sus. 

Cele 5 colțuri reprezintă bineînțeles cele 4 elemente antice și chintesența sau Spiritul. Știm astăzi că acestea nu sunt de fapt elemente pe tabelul periodic, ci stări de agregare, și au în egală măsură legătură cu stările fizice de agregare cât și formele în care spiritul etern se manifestă.




Cele 4 elemente sunt următoarele: 

Focul - Este uscat și cald - Masculin 

Aerul - Este umed și cald - Masculin 

Apa - Este umed și rece - Feminin

Pământul - Este uscat și rece - Feminin


Spiritul care stă deasupra celor 4 elemente este unic. 

Acesta nu posedă niciuna din calitățile celor 4, dar el are și potențialitatea de a fi oricare unul din cele 4, cât și le poate controla. Astfel, pentagrama reprezintă o ordine și armonie cosmică în care aceste 4 elemente care pot fi în opoziție sunt aduse în armonie prin puterea spiritului. 

Din păcate, acest simbol sacru a ajuns în ultimul timp să fie exclusiv asociat numai cu diverse forme de devianță spirituală, inclusiv de natură satanică.

 O mare parte din vină o are și mass-media sau filmele care, căutând senzaționalul, văd orice devianță de la normă fiind automat malefică. 

Dar pentagrama, în esență, nu este deloc așa și nici anti-creștină măcar. În mai multe asocieri, ea reprezintă inclusiv cele 5 sfinte răni ale lui Iisus Hristos pe care le-a suferit când a fost crucificat. Membrii ordinului Golden Dawn or fi fost pasionați de ocultism, dar în număr covârșitor, toți erau și creștini. 

Totuși, trebuie să adresez întrebarea pe care fiecare și-o pune acum. "Care e faza cu pentagrama cu vârful în jos?"



Inversarea pentagramei în care spiritul este orientat spre jos indică inversarea și pervertirea ordinii și armoniei. 

Cele 4 elemente ce simbolizează lumea materială stau deasupra spiritului. 

Spiritul, sufletul, conștiința sunt înăbușite de partea materială. Ai putea spune atunci că prin inversarea ei, negi divinitatea și inclusiv divinitatea din tine.

 Din acest motiv, folosirea pentagramei inversate era un adevărat tabu în lojele inițiatice și deseori interzisă. 

Acum, eu personal am opinii, și sunt sigur că cei care se află pe calea asta întunecată o au și ei pe a lor. Scopul acestui articol este pur informativ, nu să judec în niciun fel. 

Sper că informația aceasta vă este de folos. 


Spor în tot ce faceți.

Frater Iustin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu