duminică, 10 martie 2024

Dune, culte si pericolul liderilor carismatici.

 

Săptămâna trecută am fost la cinema și am vizionat DUNE partea II, regizat de către Denis Villeneuve și mi-am adus aminte de un comentariu al autorului celebrei serii de cărți de SF, Frank Herbert despre Paul Atreides și adevăratul mesaj în legătură cu acesta.

Pe blogul acesta discutăm în mare parte ocultismul, magia și misticismul. Chiar dacă subiectul cărților și al ecranizărilor recente nu au o legătură directă cu lucrurile despre care vă povestesc, consider că filmul acesta este o oportunitate bună de învățare pentru noi toți.

Când zic noi toți, mă refer și la mine aici, fiindcă lecția pe care Frank Herbert ne-o transmite prin povestea casei Atreides din universul său fictiv nu este una eroică cum multă lume ar înțelege. Este adevărat că Paul Atreides este eroul propriei sale povești, răzbunându-și tatăl răpus de către inamicii casei sale, Harkonenii și Împăratul.


Paul este ceva mai mult decât om. El este rezultatul unei serii lungi de selecție genetică ce a durat mii de ani pentru a produce pe Kwisatz Haderach, un bărbat ce poate să își acceseze toate amintirile genetice atât pe linie paternă cât și maternă. E demn de înțeles că cineva ce are acces la toate amintirile a milioane de strămoși este un om într-adevăr de temut și capabil de fapte mărețe hrănindu-se din experiențele acestor oameni demult dispăruți dar care trăiesc în genele protagonistului.

Acesta este și antrenat în disciplinele aparent magice ale mamei sale, Jessica ce vine dintr-un ordin clandestin de femei, printre abilitățile lor sunt controlul biochimiei interne, o formă de arte marțiale, limbaj secret al semnelor și inclusiv "Glasul" prin care poate porunci oricui să îi se supună fără ca aceștia să reziste.

În plus, Paul este antrenat și în școlile de mentati. Făcându-l un supercalculator uman, capabil să creeze strategii și statistici matematice cu numere uriașe doar în mintea sa, fără să recurgă la nici o altă formă de tehnologie. Și mai mult decât atât, el este antrenat în arte marțiale și tehnici de luptă și de printre cei mai buni luptători din universul imaginat de Herbert, vorbim aici despre Gurney Halleck și Duncan Idaho.

Dacă ai citit până aici, chiar dacă nu ai văzut filmele sau ai citit cărțile probabil înțelegi că Paul Atreides este supra-uman. În lumea imaginată de către Herbert, nu există magie, acesta prezentând un viitor îndepărtat în care religia are doar rolul de a controla și subverti folosind mituri și povești să pregătească venirea unui Mesia, mai ales prin rândul poporului Fremen de pe Arrakis.

Într-adevăr, Paul este un individ extraordinar, este de departe mult mai inteligent și puternic decât majoritatea oamenilor din întreg universul Dune. Paul ajunge să se folosească totuși de aceste mituri religioase sadite de către ordinul mamei sale, Bene Gesserit. În felul acesta el, un om, devine un fel de Zeu printre Fremeni, și jihadul dezlănțuit de către acesta asupra universului duce la moartea a peste 60 de miliarde de oameni pentru a-și asigura controlul asupra imperiului.

Dar chiar și cu toată puterea și abilitățile sale aparent supranaturale, Paul este tot un om. Acesta face greșeli, are remușcări, și inclusiv abilitatea de a vedea viitorul nu îl poate face să oprească urgia pe care el a dezlănțuit-o. Spre finalul cărții 2, Mantuitorul Dunei, acesta alege exilul în desert, realizând că nu poate ghida omenirea pe calea ce va duce la supraviețuirea ei, abandonând această imensă responsabilitate în mâinile fiului său, Leto.

Totuși, ce treabă are povestea asta cu interesul nostru pentru magie și ocultism?! De ce a trebuit să scriu toate cele mai de sus? Pentru că drumul pe această cale magică și mistică este plin de primejdii. Iar unul dintre cele mai mari din pericole este acela al cultelor și liderilor carismatici.

Astfel de personaje aparent supranaturale și carismatice vei întâlni foarte des în această lume a credințelor și practicilor alternative, dar ei vor fi prezenți oricum și în cadrul formelor de religie mai comune acceptate. Vorbesc despre indivizi care par să fie mai mult decât oameni, oameni înțelepți, puternici, care dau iubire și înțelepciune oriunde merg sau apar pe internet.

Și tocmai fiindcă astfel de indivizi sunt atât de magnetici, trebuie să fii mult mai atent la ei și vigilent la ce îți spun și cum te vor ghida.

O mare problemă a ocultismului și a cultelor religioase este că persoane mai rău intenționate vor gravita în jurul acestor subiecte cu mult interes, și chiar dacă vor începe cu intenții bune, odată ce capătă destulă putere, destul capital social printre oameni, pot apărea și problemele:

Minciuni, manipulare, abuzuri, cerințe exorbitante de bani, privare de libertate, sex, poate chiar și viața celor implicați.

Vă recomand maxim să vizionați ambele ecranizări făcute de către Denis Villeneuve pentru Dune și să citiți măcar primele 3 cărți. Deslușiți aceste mesaje ascunse de către autor și orice faceți în călătoria voastră spirituală, să nu abandonați sub nici o circumstanță și rațiunea sau gândirea critică.

Multe binecuvântări.

Frater Iustin Levi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu