joi, 10 octombrie 2024

Despre meditația activă

Meditația stă la baza practicii mistice și magice în mai multe tradiții, fie că vorbim despre cea europeană, asiatică, fie că vorbim de sisteme precum cele puse la bază de către Golden Dawn, Thelema sau tradiția Isihastă Ortodoxă. Meditația este mereu o unealtă extrem de folositoare în trusa de scule ale unui magician priceput.

Din păcate însă, unii dintre noi nu avem abilități naturale pentru a ne liniști mintea, eu sunt unul dintre acești oameni, posedând o imaginație activă și foarte bogată, cu gânduri și imagini zburdând în continuu. Mi se pare deseori dificil să mă relaxez și din cauza plasamentului meu lunar în astrogramă simt mereu că trebuie să fac ceva.

Sunt conștient că mulți care urmăresc acest blog suferă de aceeași problemă. Te așezi liniștit în scaun sau în poziția lotusului și spui că începi practica de meditație, dar în continuare mintea este neliniștită.

Din fericire, există și o altă formă de meditație care te poate ajuta mult aici, și anume meditația activă.


Multă lume crede că meditația este doar statul nemișcat și gândindu-te la absolut nimic. Chiar dacă și asta e o formă, des întâlnită în practici orientale precum Budismul Zen, există și alternative foarte bune și sănătoase.

Meditația activă din punct de vedere fizic este total opusul acesteia menționate mai devreme. Implică îndeplinirea unei sarcini pe plan fizic, deseori se recomandă să fie ceva repetitiv sau un fel de rutină care îți vine natural încât nici nu trebuie să stai mult să raționalizezi ce faci.


Deci cum meditezi activ?

În primul rând, alege-ți o activitate pe care o vei face timp de măcar 30 de minute, sau mai mult. Important e să fie ceva care e chiar util, precum spălatul vaselor, curățenia prin casă, aranjatul hainelor, tăiatul lemnelor, udatul grădinii, gătitul, grădinăritul, spălatul mașinii.

Activitatea trebuie să fie de natură fizică, să necesite ceva mișcare și nu statul în fața calculatorului. De fapt, în tot acest timp se recomandă să lași telefonul deoparte, în altă cameră, poate pe modul silențios, ca să nu fii deranjat. Dacă te caută cineva, e ok, le poți scrie sau îi poți suna după ce termini.

Meditația constă în concentrarea exclusiv pe ce faci în momentul acela, adică activitatea pe care ai ales-o. Lași la o parte orice distracție, nu asculți muzică, radio, nu ții televizorul pornit sau alte surse de distracție.

Cum am specificat și în acest articol precedent, în mod natural îți vor veni gânduri de toate felurile. Nu este absolut nicio problemă, nu te strădui să le reziști. Se recomandă, în schimb, să le recunoști și apoi să te întorci cu atenția la ce faci în acel moment, la activitatea fizică. Poți inclusiv să spui: „Ok, recunosc gândul acesta, am înțeles, dar momentan am treaba asta de făcut, așa că las preocuparea asta pentru mai târziu când termin.”

Această formă de meditație e recomandată și în curriculum de auto-inițiere pe care îl urmez și e menită să te împământeze, să te reconecteze la corpul tău și realitatea fizică, și corespunde cu gradul elemental al pământului.


Să aveți spor în toate!

**Frater Iustin**

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu