sâmbătă, 13 iulie 2024

Câteva exemple de manuale pentru inițiere în tradițiile mistice occidentale.

Una din dificultățile cele mai mari când vine vorba de practică mistică-magică pe meleagurile românești este lipsa de profesori sau de informație folositoare și validă în domeniul acesta.

Ce-i drept, internetul românesc este plin de astfel de maeștri autointitulați în variate sisteme și școli ezoterice, dar cum e dificil să îi verifici pe fiecare în parte, nu prea ai cum să determini care știe cu adevărat despre ce vorbește și care aruncă cu termeni la întâmplare spre tine ca să vadă ce se lipește.

Eu, unul, cel puțin, am fost mereu reticent când vine vorba de grupuri și organizații. Parte din asta vine din cauza faptului că tind să fiu un om încăpățânat căruia nu îi place să i se zică ce să facă. Alta parte vine din cauza că tind să fiu reticent să îmi pun încrederea în grupuri și maeștri doar pentru că sunt cunoscuți. Și sunt chiar câțiva pe meleagurile noastre ce dispun de această popularitate, dar asta nu mă convinge și nu a reușit să mă convingă nici când m-am apucat de practică serios acum câțiva ani.

Lista aceasta este pentru cei care vor să învețe de unii singuri, cel puțin pentru început până când capătă un bagaj solid de cunoștințe încât să găsească un profesor adevărat ulterior.

Menționez că aceste cărți sau manuale pe care le voi enumera nu sunt în nici un fel perfecte, și conținutul din ele este dezbătut și analizat în continuare de către magicieni și practicanți de mai multe feluri.

În plus, aceste ghiduri nu sunt pentru oricine. Unele pot fi destul de grele de urmat fiindcă necesită multă disciplină. Dacă nu ai sau nu te crezi capabil să te ții de pașii și lectura menționată din ele, mai bine nu începi deloc.

Mai țineți cont și că aceste sugestii sunt date prin prisma înțelegerii mele. Nu pretind să fiu un expert, fiindcă nu sunt. Am ceva cunoștințe în acest domeniu, dar sunt departe de a mă considera un adevărat adept. Așa că luați sfaturile mele cu un dram de sare și mai degrabă citiți și studiați aceste manuale înainte să vă apucați să lucrați din ele.

Fără doar și poate, iată lista.


1. **Self-Initiation Into the Golden Dawn Tradition: A Complete Curriculum of Study for Both the Solitary Magician and the Working Magical Group - Chic & Sandra Tabatha Cicero**



   Acest ghid este unul cu adevărat stufos și unele din ritualuri necesită pregătiri și confecționare de implemente sau obiecte. Este pe tradiția Golden Dawn, pe linia templului lui Chic și soției lui, Sandra Tabatha Cicero. 

Ce mi se pare fain la acest ghid este că, dacă vei urmări altul, această carte este efectiv plină de informații foarte utile pentru orice magician ceremonial, mai ales dacă ești interesat de linia Golden Dawn. Acest ghid vine și cu o listă mare de cărți care trebuie și ele citite și înțelese.


2. **Kabbalah, Magic, and The Great Work of Self Transformation: A Complete Course - Lyam Thomas Christopher**



   Acesta este manualul pe care eu îl urmez de câțiva ani. Chiar dacă e o carte mai scurtă, lista de cărți ce trebuie citite pentru a-l înțelege este și ea foarte mare și necesită și achiziționarea „Complete Golden Dawn” de Israel Regardie, deci tehnic lucrezi din două cărți simultan. 

Rutina de aici este destul de intensă și va solicita atenția, disciplina și energia practicantului. Nu e pentru oricine. Ce apreciez însă la acest ghid este că autorul, Lyam Thomas Christopher, și-a deschis și un canal de YouTube unde oferă mai multe comentarii despre conținutul din carte.


3. **Modern Magick: Twelve Lessons in the High Magickal Arts - Donald Michael Kraig**



   Mulți practicanți moderni au început cu această carte și este o introducere bună în magia ceremonială, făcută pe înțelesul unei persoane care nu știe de unde să înceapă. Nu am prea mult de comentat despre ea, fiindcă am răsfoit-o doar așa, în treacăt, cât timp vizitam o librărie. Totuși, are toți pașii de care ai nevoie ca să începi.


4. **High Magick: A Guide to the Spiritual Practices That Saved My Life on Death Row - Damien Echols**



   Damien Echols este un autor interesant a cărui poveste va inspira pe foarte mulți. Este o introducere în adevăratul sens, fiindcă acesta simplifică practicile cât de mult posibil ca să fie pe înțelesul tuturor. Un alt comentator pe tema asta, pe YouTube, spunea că această carte este ca JuJitsu Brazilian, se păstrează doar ce este esențial pentru eficiență maximă. Partea amuzanta aici este ca momentan Echols e mai mult preocupat de arte martiale decat de magie recent.

Poate stilul mai informal al lui Damien îi va îndepărta pe cititorii mai pretențioși, dar mai ușor de înțeles decât atât nu cred că se poate. E genul de carte de magie înaltă scrisă pentru oameni care nu știu absolut nimic despre magie, dar să înțeleagă bazele înainte să treacă la tehnici mai complicate.


5. **Inițiere în Hermetism - Franz Bardon**



   Dintre toate cărțile menționate mai devreme, din păcate doar aceasta este disponibilă și în limba română momentan. Prin urmare, „Inițiere în Hermetism” de Franz Bardon este și poate cea mai cunoscută din această listă. Franz Bardon era într-adevăr un personaj aparte. 

Trezirea lui spirituală a fost bruscă și l-a surprins până și pe tatăl său, care era un inițiat cu mulți ani de experiență. Când se întâmplase aceasta, realizase că Franz, fiul său, era acum maestrul său, fiindcă cunoștințele lui despre hermetism, magie și misticism erau brusc uriașe. Ghidul acesta nu e deloc simplu sau ușor. 

De fapt, aș spune că e cel mai complicat dintre toate și necesită cel mai mult efort, plus o moralitate solidă din partea practicantului. Ce e de notat aici e și faptul că se văd foarte multe influențe orientale, mai exact din hinduism. Titlul cărții te poate duce astfel puțin în eroare, fiindcă nu înveți doar calea hermetică aici, ci și această fuziune a lui Bardon cu practicile orientale. În orice caz, un ghid foarte bun, asta dacă te poți ține de el.


Sper că lista aceasta vă este de ajutor.


Multe binecuvântări,

Frater Iustin Levi 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu