luni, 23 decembrie 2024

Autori esențiali pentru înțelegerea magiei și ocultismului.

Acum vreo lună am scris pe Facebook că în loc să scoți din buzunar 500 de euro pentru un curs de manifestare, magie, astrologie, misticism și ocultism, e mai bine să pui mâna pe o carte și să afli de unul singur. Iar dacă ești genul de om mai îndrăzneț, să mergi încă mai departe și să începi să practici ce ai învățat, fie că e meditație sau ritualuri propriu-zise.

O urmăritoare de-a mea, probabil în necunoștință de cauză, întrebase „care carte?”. Inițial mi-a stârnit râsul, dar iată că eventual am zis să enumăr măcar câțiva autori ce sunt esențiali pentru acest domeniu.

În lista aceasta veți regăsi și câteva nume celebre, dar și altele mai puțin cunoscute. În orice caz, vă încurajez la fiecare să căutați scrierile lor și să le studiați.


  1. Dion Fortune


Începem cu una dintre cele mai importante doamne din domeniul ocult. Dion Fortune era membră a Ordinului Hermetic al Zorilor Aurii, și aceasta a scris probabil cea mai bună introducere pentru Qaballah, ce stă la temelia practicilor magice occidentale și a ordinului său. Mă refer la „Mystical Qaballah”.
Operele ei sunt însă vaste și cuprind mult mai multe teme, idei și practici din acest domeniu. Vă încurajez să o căutați și să citiți cărțile ei cu atenție, fiindcă sunt o adevărată comoară.


  1. Israel Regardie


Regardie este probabil cel mai influent autor ezoteric pentru mine personal, fiindcă fără publicarea ritualurilor ordinului exterior Golden Dawn, astăzi nu am fi cunoscut acest bogat sistem magic și mistic pe care îl urmăresc acum.
Acesta a scris multe cărți și comentarii pe aceste teme, ce-i drept multe dintre acestea fiind privite prin prisma practicii sale personale de psihoterapie. De aceea poate și în ziua de azi, magia este văzută de către mulți ca o formă de psihologie aplicată.


  1. Aleister Crowley



Trecem de la secretarul său (Regardie) la însuși „Bestia”. Crowley a fost și este un personaj controversat, și din păcate sau, din perspectiva altora, din fericire este văzut ca arhetipul magicianului și ocultistului modern.
Sunt multe zvonuri și povești legate de el. Aș putea spune că mitul și legenda țesută în jurul său sunt mai mari și fabuloase decât el ca individ.
Chiar dacă a avut o viață zbuciumată, plină de peripeții și controverse, în esență Crowley a fost un publicist extraordinar în domeniul acesta.
Îmi amintesc că stăteam la masă cu un coleg de breaslă, cum s-ar zice, care îmi spunea că în ciuda faptului că îl considera un magician mediocru, acesta avea totuși o pasiune nemărginită pentru marea operă, cât și pentru transmiterea acestor taine cât mai departe și la cât mai mulți oameni posibil.
Magia nu ar fi la fel fără el, și ce este cel mai uimitor la Crowley nu este neapărat această reputație ce și-a clădit-o de-a lungul vieții sale, ci cât de multe resurse interioare avea pentru a scrie nenumărate cărți pe acest subiect. Într-adevăr un personaj titanic.


  1. Franz Bardon


Se spune că Franz, când devenise adolescent, devenise și maestrul tatălui său. Tatăl său era un hermetist și pasionat de științele oculte. La vârsta cu pricina, personalitatea lui Franz se schimbase și acesta, într-un timp foarte scurt, citise toate cărțile din biblioteca tatălui său.
Viața lui nu a fost una deloc ușoară, având de suferit și într-un lagăr de concentrare nazist, fiind supus la chinuri și tribulații imense.
Totuși, chiar și așa, acesta ne-a binecuvântat cu câteva cărți uimitoare despre magie și hermetism, care sunt populare inclusiv astăzi în România.
Spre deosebire de ceilalți autori menționați mai devreme, Bardon este printre puținii care beneficiază de traduceri cât de cât bune în limba română și sunt accesibile la un preț rezonabil.


  1. Manly P. Hall


Dacă povestea lui Franz sună fantastic, cea a lui Manly P. Hall e și mai ciudată. Nu cred că vom afla adevărul adevărat, dar Manly s-ar fi născut mort sau ar fi murit repede imediat la naștere, pentru câteva minute. În acel răstimp trupul bebelușului neînsuflețit fusese ocupat de către sufletul unui alt spirit, unul atotcunoscător.
Și chiar dacă povestea aceasta ar face mulți să ridice din umeri și să zică că astea sunt bazaconii, toată cariera lui Manly P. Hall arată contrariul.
Pe lângă numărul imens de cărți scrise de către acesta, avem la dispoziție și zeci, poate chiar sute, de lecturi înregistrate de către acesta.
Ce este uimitor la toate operele lui Manly P. Hall este eleganța scrierii sale și cunoștințele uluitoare din TOATE domeniile despre care vorbea, nu doar despre ocultism. Vorbim despre fizică, medicină, anatomie, biologie, istorie, literatură, chimie. Ce îl face pe el să fie cu adevărat credibil este că știa cum să îmbine și cunoștințele moderne științifice cu cele oculte, făcând lecturile și scrierile lui să fie cât mai plauzibile.
Fără îndoială, un gigant intelectual în adevăratul sens al cuvântului.


  1. Eliphas Levi


Alphonse Louis Constant vine dintr-o generație mai veche de ocultiști. Născut în Franța, acesta este responsabil și pentru imaginea infamei figuri a lui Baphomet din cartea sa „Dogma și Ritualul Magiei Înalte”.
Lui Levi îi datorăm și corelațiile dintre Arborele Sefirotic și Tarotul, creând legăturile în mod deosebit între Arcanele Majore, cele 22 litere ale alfabetului ebraic și căile ce leagă sefirele pe Arbore.
Pe lângă asta, a scris și cărți despre Istoria Magiei, în stilul său caracteristic francez, cu fraze pompoase și vocabular elevat.
Nu aș spune că este cel mai ușor de înțeles din această listă, dar oricum un autor esențial.


  1. Arthur Edward Waite



Un alt membru Golden Dawn, britanic născut în Statele Unite.
E.A. Waite este cel mai bine cunoscut pentru setul cel mai întâlnit de tarot. Mă refer aici la setul Waite-Smith făcut în colaborare cu Pamela Coleman Smith.
Acest deck a fost făcut în niște circumstanțe cel puțin interesante. Waite depusese niște jurăminte la intrarea în ordinul magic din care făcea parte, și nu îi era permis să dezvăluie secretele acestuia.
Dar prin setul pe care l-a făcut împreună cu pictorița Pamela Coleman Smith, a reușit să dezvăluie multe secrete. Ce e trist e că atâția folosesc setul său și habar n-au de puterea și semnificațiile sale adânci.
E.A. Waite a scris foarte multe cărți pe subiectul ocult și magic, dar când le veți citi, țineți cont că acesta avea o viziune foarte albă/neagră asupra practicii magice. El considera că orice nu era strict legat de îndeplinirea Marei Opere ca fiind automat magie neagră. Astfel, tonul său poate fi destul de inflexibil dacă îl citim prin prisma gândirii contemporane.

Cam aceștia sunt cei pe care am vrut neapărat să îi menționez. Bineînțeles, sunt și alții, mult mai mulți, pe care vă las să îi descoperiți singuri. Începeți cu ei, citiți-le din opere și în referințele extensive ale acestora veți descoperi și alți autori și alte cărți minunate.

Multe binecuvântări.
Frater Iustin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu