Cărțile de Tarot sunt unele dintre uneltele cele mai des folosite pentru divinație. Și chiar dacă este o metodă foarte bună pentru a afla răspunsuri la întrebări despre trecut, prezent și viitor, mulți întâmpină dificultăți în a face citiri precise.
Am mai discutat și despre acest lucru în alte articole – anume despre consacrarea cărților, sfaturi pentru citiri eficiente și câteva comentarii despre simbolismul câtorva dintre aceste arcane.
Dar hai să vedem și ce ți-ar putea crea dificultăți în a obține răspunsuri precise.
1. Lipsa de cunoștințe despre arcane.
Nu ne naștem gata învățați, și când începi să folosești Tarotul pentru citiri, cel mai sigur vei avea tentative stângace de a interpreta cărțile. Cărțile îți vor spune adevărul și exact ce ai cerut să afli, dar fără înțelegerea profundă a simbolismului la nivel individual și a felului în care acestea relaționează, citirile nu vor ieși prea clare.
Lipsa de cunoștințe mărește considerabil marja de eroare în citiri. Ideea este să nu fii descumpănit dacă o citire nu a ieșit exact cum ar fi trebuit.
La fel ca orice abilitate, aceasta trebuie antrenată – și pentru asta ai nevoie de practică. Practică, practică, și când ai terminat de practicat, mai practică. Apoi studiu.
2. Întrebarea nu este destul de specifică.
Aici problema vine din formularea interogării când amesteci cărțile și le extragi. Am mai vorbit despre această problemă.
Să nu te sfiești să întrebi ceva cât mai specific, menționând persoane, timp, spațiu și condiții.
Am mai spus și în trecut: calitatea întrebărilor determină calitatea răspunsurilor.
3. Etalarea nu este potrivită întrebării.
Pentru a susține punctul 2, avem nevoie de o etalare care să se potrivească cu natura întrebării.
Poate la început ai învățat crucea celtică, ca etalare standard, și o folosești peste tot.
Nu mă înțelegeți greșit – crucea celtică este o etalare excelentă, care aduce răspunsuri nuanțate și multă complexitate.
Dar, de exemplu, dacă vrei un răspuns de tip „da sau nu”, mai degrabă folosești doar 2 cărți. O poziție e pentru „Da”, alta pentru „Nu”, iar cartea cu valoarea numerică mai mare din arcanele majore va indica răspunsul.
Dacă nu știi cum să aranjezi cărțile, apelează la cărți despre Tarot, unde găsești o sumedenie de tipuri de etalări pentru diverse dileme.
Bineînțeles, odată ce capeți destulă stăpânire și cunoștințe, vei veni chiar tu cu etalarea potrivită întrebării pe care o ai. Sugerez să nu încerci acest lucru chiar din prima. Acordă-ți timp și răbdare să înveți, iar când capeți încrederea necesară, încearcă și o etalare spontană din când în când.
4. Nu ai folosit mâna stângă pentru extragere.
Aceasta poate părea ceva pur superficial, dar vă spun din experiență că fiecare parte a corpului are și o funcție sau caracteristici care trec dincolo de fizicul de suprafață.
În cazul primirii de informații, ne folosim de mâna stângă, fiindcă este mâna cu care primim, fiind în general partea pasivă a trupului, în timp ce dreapta este mai activă – acționează asupra mediului.
Bineînțeles, dacă ești stângaci, recomand să folosești mâna dreaptă, fiindcă în acest caz rolurile sunt inversate.
5. Tratarea citirilor cu superficialitate.
Aceasta este o problemă serioasă, fiindcă dacă ești total dezinteresat de ceea ce faci și de rezultat, la fel va fi și răspunsul – vag și neclar.
Citirile și divinația pot căpăta o natură ritualică în sine, și chiar încurajez acest lucru, pentru că trebuie să existe o anumită gravitate în acest proces.
În cazul meu, se întâmplă să fac o citire poate la ore din zi sau noapte în care aș face total altceva, dar știu că clientul meu așteaptă răspunsuri.
De aceea, înainte de fiecare citire, urmez o rutină simplă de pregătire. Mă spăl pe mâini – nu vreau ca acestea să fie murdare când ating cărțile. Acestea sunt totuși obiecte sacre și trebuie tratate ca atare. Iar apoi, înainte să încep citirea, spun măcar o rugăciune. Apelez la Divinitate să îmi ghideze mâinile și să îmi dea inspirația de a alege etalarea potrivită care va aduce răspunsurile cele mai precise pentru mine sau pentru client.
Pare un gest mic, dar dacă îl încorporați în practică, veți sesiza o schimbare mare!
6. Neînțelegerea semnificației cărților în funcție de poziție.
Cărțile, de sine stătătoare, au de obicei un simbolism pozitiv, negativ, neutru sau de tranziție. Dar vorbim aici despre cărți singure, neaflate într-o etalare.
Să ne uităm, de exemplu, la cartea 5 de Bâte. De obicei, cărțile cu valoare numerică de 5 au o conotație negativă, fiindcă există acest aspect cabalistic legat de sefira Geburah – sefira puterii, dar și a distrugerii. Mai mult, 5 corespunde și cu planeta Marte, care este „Micul Malefic” în astrologie.
Deci, la prima vedere, această carte nu pare a fi prea bună, mai ales în dragoste. Spun asta fiindcă ea sugerează luptă, competiție sau chiar violență.
Dar dacă am extrage această carte pe o poziție de „ce ți se sugerează să faci” într-o etalare care ține de succes în afaceri, am putea spune că e chiar o carte bună. 5 de Bâte te îndeamnă să lupți, să fii competitiv, neînfricat și să nu te temi de competiția care te apasă.
Tenacitatea de acest fel este necesară în afaceri, politică, sport sau în înfrângerea dușmanilor.
7. Nu ții cont de relația dintre cărți.
Ce-i drept, acest lucru necesită mai multă experiență și cunoștințe. Așa cum am spus la punctul 6, o carte poate fi interpretată diferit în funcție de poziția din etalare – e important să observăm și felul în care cărțile par să formeze relații sau o poveste între ele.
Aici recomand mai mult setul Waite-Smith sau cele inspirate de el, fiindcă folosirea de personaje te ajută foarte mult să construiești o „poveste” vizuală.
Înțelege că, la fel ca personajele și evenimentele din viața noastră, cărțile dintr-o etalare nu există singure într-un vid.
De fapt, dacă doar studiezi cărțile una câte una, vei realiza că există o poveste spusă chiar și numeric. Rămânând la Bâte, hai să luăm următoarea carte: 6 de Bâte. În majoritatea seturilor, vedem un războinic întorcându-se de la luptă, încununat în laurii victoriei, adulat de mulțime, cu coronița pe cap.
Acesta, dacă am fost atenți, este chiar unul dintre tinerii bărbați care se luptau în 5 de Bâte. Sunt sigur că puteți descoperi mai multe studiind singuri și observând cum sunt poziționate cărțile unele față de altele în etalări.
8. Lipsa de modestie.
Când ne arătăm nerecunoscători și indiferenți, automat și forțele sau inteligențele care ne-au oferit informațiile respective vor fi mai puțin înclinate să ne ghideze.
De aceea se recomandă ca, la fiecare sesiune, să fim recunoscători – sau chiar să îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ghidat să aflăm adevărul.
Ce nu prețuiești, vei pierde.
Să aveți spor în toate.
Frater Iustin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu