duminică, 5 mai 2024

Saturn în Astrologie

 Saturn în Astrologie


Încheiem această serie a celor 7 planete clasice din astrologie cu Saturn, stăpânul cel îndepărtat, marele malefic dintre planete dar și marele învățător. Saturn are o reputație negativă, la fel ca Marte fiindcă e strâns legat de tot ce din perspectiva noastră ca ființe umane considerăm să fie negativ. Iar aici ne referim la limite, bariere, timp și inclusiv existența limitată în timp deci implicit moarte. Saturn ține mult de disciplină și ordine și tradiție. 

Este planeta care impune norme și granițe atât în lumea materială cât și în conduita noastră în societate. De-a lungul mileniilor a fost asociat cu mai multe zeități ce aveau această figură autoritară și lipsită de compromisuri, cum ar fi Enlil, Cronos, Saturn sau Shabathai. Dacă Jupiter conduce prin bunăvoință și generozitate, Saturn o face prin restricții și pedepse. Nimanui nu îi place să fie pedepsit, tocmai de aceea 

Saturn e văzut ca o forță în general negativă. Energiile acestei planete sunt grele, grave și reci, mai mulți practicanți ai magiei planetare spun că spiritele Saturniene sunt înfricoșătoare și au o atitudine ce impune seriozitate și gravitate. 

Dar după cum știm, regulile, restricțiile și normele sunt necesare ca un om să se dezvolte armonios și să fie un membru funcțional și bun al societății, fiindcă copii fiind avem impresia că nu există limite și societatea sau părinții ne spun mereu să zicem mulțumesc când cineva ne dă ceva, să ne spălăm pe mâini înainte de masă și să arătăm respect față de cei mai în vârstă și cu experiență. Chiar dacă metodele nu sunt plăcute, rezultatul aduce un beneficiu nu numai individului ci tuturor cu care acesta interacționează.




Domiciliu în Capricorn:

Capricornul este cel mai Saturnian dintre semne. Este un semn cardinal de pământ, și Saturn este strâns legat de pământ, atât ca element mistic cât și îngrijirea pământului, acesta fiind inițial văzut ca un zeu al agriculturii, dar spre deosebire de conceptul în care pământul rodeste singur, Saturn ține de îngrijirea acestuia ce implică mult efort și muncă grea. Saturn guvernează și structurile societății dar și a corpului uman, Capricorn ține de structura corpului, adică a scheletului, partea cea mai solidă a corpului. Acesta este structura primară pe care celelalte organe se susțin. Cât de partea de societate, Capricorn fiind mereu interesat de ascensiune în societate dar cu muncă, ordine și disciplină se potrivește perfect cu Saturn.


Domiciliu în Vărsător:

Vărsătorul este un alt semn ce ține de societate și grupuri de oameni. Deseori este asociat cu organizații, corporații și alte organizații ce necesită un set de reguli și norme după care să funcționeze. Vărsătorul este și cel mai "rece" dintre semne, fiind un semn fix de Aer, deseori asociat cu o perioadă a anului în care în emisfera nordică avem de-a face cu cele mai joase temperaturi. Se potrivește perfect cu Saturn fiindcă spre deosebire de semnul opus al acestuia, Leul care este mereu preocupat de avansarea sinelui sau, Vărsătorul este modest și altruist, e mai mult interesat să dea și să sacrifice din onorurile și bunurile sale decât să-și hrănească ego-ul. Aici se potrivește perfect cu Saturn care e mai mult interesat de bunăstarea grupurilor și societăților, nu a individului.


Exaltat în Balanță:

Aici Saturn este exaltat. În Balanță este exaltat și onorat cel mai bine. Balanța este semnul legilor și a judecății. Saturn fiind atât de impartial și concentrat pe respectarea legii poate să "strălucească" și să ofere judecăți corecte și demne. Balanța este alt semn de aer opus unuia de foc, Berbecul. Balanța ține foarte mult la mediere, pace și comunicare pentru binele ambelor părți. Aceasta este o maestră a compromisului și a bunei înțelegeri, în timp ce Berbecul vrea doar să facă ce pofteste fără să țină cont de nimeni și nimic. În plus Balanța este semnul căsătoriei și parteneriatelor pe termen lung. Saturn guvernează contractele și înțelegerea între două sau mai multe persoane și tot ce ține de contracte, inclusiv contractul căsătoriei. El este Stăpânul Inelelor, și cum ne arătăm dedicarea în căsătorie? O facem prin purtarea inelelor de căsătorie sau logodnă, ce indică că suntem dedicați unei singure persoane.


Cădere în Berbec:

Berbecul, cum am spus și mai devreme nu este interesat de pace, comunicare sau compromis. Acest semn cardinal de foc, vrea ce vrea și nu ține cont de bun simț sau legi dacă vrea să le obțină. În plus impulsivitatea sa este complet incompatibilă cu caracterul mai mult rațional al lui Saturn. Se spune că Berbecul acționează și apoi g


ândește, ceea ce creează discomfort serios cu Saturn care nu vrea să se grăbească și să ia lucrurile încet. Asertivitatea este un lucru bun în diverse circumstanțe dar Saturn va încerca să îi aducă aminte Berbecului, care este copilul zodiacului că ar fi cazul să se maturizeze și să înțeleagă că nevoile grupului și a familiei sau societății sunt mai importante decât poftele de moment la care Berbecul este mereu impulsionat. Vom mai observa încă o dată cum în general Saturn e incomod în semne de foc, cu excepția Săgetătorului, acesta fiind o planetă "rece", cea mai rece din zodiac.


Exil în Rac:

Se spune că Racul este mama zodiacului, și se vede clar prin natura acestui semn ce caută să protejeze și să îngrijească pe cei pe care îi iubește. Se potrivește cu arhetipul matern care ne protejează și ne oferă confort în primii ani din viață. Saturn însă aduce acea energie paternală a tatălui care devine mai importantă după faza în care copilul împlinește 3 sau 4 ani și începe să învețe că trăiește într-o lume a regulilor. Tatăl e cel ce disciplinează, impune bariere, limite, îți spune ce NU ți se permite să faci și eventual dispensează și pedepse. E normal ca energiile Saturniene ce țin de disciplină nu se potrivesc cu atitudinea "mamoasă" a Racului care își iubește și cocoloșește copiii cu orice preț. În plus Racul este semnul ce corespunde cu casa a 4-a a căminului și casei, în timp ce Saturn guvernează casa 10-a ce ține de societate și rolul nostru în ea aducând mai multă discrepanță între cele 2 energii și teme ale planetei și semnului.


Exil în Leu:

Leul este semnul ego-ului, este semnul care vrea să iasă în evidență, să fie văzut și adulat, iar Saturn nu apreciază asta. Mai degrabă Saturn stă cu brațele încrucișate și îi spune Leului "viața asta pe care o duci nu e numai despre tine, nevoile altora sunt mai importante''. În plus Leul ține mult la distracție și iubire romantică. Saturn e dezinteresat de distracție și bună voie ci mai degrabă ar prefera să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm de muncă fiindcă asta ne va asigura bunăstarea. Cât despre iubire romantică, Saturn ține de căsătorie nu de aventuri și distracție de dormitor cum vrea Leul. Saturn știe că relațiile trebuie pecetluite cu căsătorie și că armonia nu este adusă de romantism ci de respectarea regulilor de conduită între soți pentru a duce o viață bună. Pentru Saturn, o viață bună nu înseamnă distracție ci o viață trăită corect.


Puterile planetare ale lui Saturn: Pământ și proprietate, karma, oameni bătrâni, sărăcie, cunoștințe din astral, agricultură, cunoaștere ezoterică, lecții karmice, moarte, exterminarea dăunătorilor, comunicarea cu spirite, atacuri psihice, apărare psihică, lucruri pierdute, persoane dispărute, clădiri, granițe și limite, timp, autoritate, înțelepciune, afaceri, politică, minerit, arheologie, moralitate, responsabilitate, protecție împotriva otrăvii, bănci, legăminte, contracte, istorie, longevitate, imobiliare, structuri, obstacole.


Cartea de tarot: Lumea Arhanghel: Cassiel Culoare: Negru și Indigo.


Multe binecuvântări. Frater Iustin Levi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu