vineri, 30 mai 2025

Ritualul Pentagramei, Elemente și Taumaturgie

Meditând recent la Micul Ritual al Pentagramei, pentru care am scris printre primele postări de pe acest blog, mi-am adus aminte și de o lecție de pe canalul de YouTube al lui Frater Xavier din seria *Mystery School*.

Acesta are câteva sute de astfel de clipuri, fiecare cu lecții utile pentru misticul și magicianul modern. Din păcate, nu mai țin minte pe acela în care menționează ordinea elementelor în care trasăm pentagramele în cele 4 puncte cardinale, dar lecția a răsărit în mintea mea recent.

Din moment ce știu că mai mulți cititori nu au găsit și canalul acestuia sau care nu sunt suficient de proficienți cu limba engleză, o voi lua de la capăt.


Când facem Micul Ritual al Pentagramei, fie că vorbim de forma de alungare sau invocare, trasăm cele 4 pentagrame în ordinea următoare, incluzând direcțiile cardinale cât și corespondența elementală.

Începem orientați spre EST, care este asociat cu Aerul, apoi cu SUD, ce este asociat cu Focul, apoi spre VEST, ce este asociat cu Apa, și în final încheiem cu NORD, ce este asociat cu Pământul.

Tot în aceste direcții cardinale, pe lângă cele 4 pentagrame trasate în lumină albastră sau albă, în funcție de felul în care ați fost învățați, chemăm și cei 4 Arhangheli, fiecare asociați cu aceste direcții, cât și puterile elementale specifice.

Astfel avem ordinea următoare:


* EST – Aer – RAFAEL

* SUD – Foc – MICHAEL

* VEST – Apă – GABRIEL

* NORD – Pământ – URIEL (sau Auriel).


Știm din texte religioase și din alte cărți vechi de magie ceremonială sau angeologie că arhanghelii au multe puteri și domenii peste care prezidează, dar în contextul ritualului pentagramei sunt asociați cu cele 4 elemente clasice.

Când mă refer aici la elemente, nu mă refer la acestea în sens chimic, fiindcă știm că Aerul e compus din mai multe gaze pe lângă azot și oxigen, Focul este de fapt o plasmă rezultată dintr-un proces chimic, Apa se referă la mai mult decât H₂O, iar Pământul poate să conțină chiar toate elementele tabelului periodic.

Nu, elementele sunt mai des asociate cu stări de agregare cât și cu puteri spirituale. Există un aer fizic în universul manifestat în care ne aflăm, dar la fel există și un aer spiritual, ce nu este contingent de lumea noastră materială.

La fel, dacă luăm cele 4 elemente și le aplicăm simbolismul simplificat asupra realității noastre ca ființe umane, știm că Focul reprezintă voința și acțiunea, Apa emoțiile, Aerul gândurile și intelectul, iar Pământul trupul nostru fizic.


În cazul densității, mai degrabă am zice că ordinea în care am trasa pentagramele ar trebui să urmeze cea a celor 4 lumi cabalistice: *Atziluth*, *Briah*, *Yetzirah* și *Assiah*, corespunzător cu Foc, Apă, Aer și Pământ.

Dar cumva, ordinea la prima vedere pare incorectă în ritualul pentagramei. Și spun asta doar dacă am avea o înțelegere la suprafață a cabalei și aranjamentului celor 4 lumi.


În fine, am povestit deja ceva despre teorie, dar după cum ziceam, există și o lecție chiar destul de intuitivă legată de această ordine elementală când vorbim despre trasarea pentagramelor.

În cazul lui Xavier, îmi aduc aminte cum explica că, de fapt, există o logică perfectă legată de ordinea aceasta și se referea la simbolismul elementelor.

Pentru că orice operațiune taumaturgică – sau cum se zice astăzi, de „manifestare” – începe în minte, cu un gând.

Mintea sau gândurile fiind sursa ideii, evident, putem zice că e asociată cu Aerul, deci are sens să începem trasarea dinspre Est și din motivul acesta.

Apoi continuăm spre Sud, cu Focul, ce reprezintă acțiunea.

Ia de seamă cum imediat ce gândim, este înțelept să nu așteptăm și să luăm atitudine și acțiune imediat. Asta poate să însemne o activitate nouă, un proiect, cât și un ritual magic. Mai întâi gândim, facem un plan și îl punem în aplicare prin simbolismul focului.

Continuăm apoi spre Vest, ce e asociat cu apa și emoțiile. Vedem aici că, de fapt, schimbarea sau transmutarea emoțiilor noastre vine după sau imediat după acțiunea luată. Nu înainte și nu după gânduri.

Apa mai reprezintă și subconștientul și legătura noastră cu lumea nevăzută, planul astral. Emoțiile sunt și forța ce alimentează ritualul și îl umple pentru a obține ce intenție ne-am setat întâi gândind.

Emoțiile sunt forța, iar ritualul, formula, incantațiile etc. sunt forma la care apelăm. Forma și forța acționează împreună prin voință.

Ultima pentagramă e trasată înspre Nord, ce reprezintă Pământul, soliditatea și lumea în care trăim, cea fizică. Orice ritual taumaturgic are ca scop schimbarea pe plan fizic.

Astfel, prin ordinea aceasta, îndeplinim țelul magiei: acela de a crea schimbare în concordanță cu voința, iar această schimbare să fie dusă până la capăt în planul fizic, sau – dacă privim cabalistic – în sefira *Malkuth*.


Hai să facem asta cu un exemplu.

Ne vine ideea, ne scriem fraza de intenție. Facem planuri, stabilim data, ora, condițiile astrologice, spiritul cu care vom lucra (dacă e cazul) sau simbolurile pe care le vom folosi.

Apoi facem ritualul propriu-zis. Îl începem cu o anumită dispoziție emoțională – de lipsă sau anticipare. Iar în timpul ritualului ajungem să ne transformăm emoția în ceva pozitiv.

Căpătăm liniște și încredere că se va îndeplini și că petiția noastră a fost ascultată, înțeleasă și deja îndeplinită.

Emoțiile, odată transmutate, și odată ce mesajul a fost transmis în planurile superioare, nu rămâne decât să acceptăm schimbarea cauzată în planul fizic și material.


Simplu, nu?

Ok, poate nu chiar așa de simplu, dar mai meditați pe tema aceasta câteva zile, chiar dacă nu înțelegeți imediat. Poate exersați iar LBRP sau LIRP și notați-vă observațiile într-un caiet și pe tema aceasta.


Multe binecuvântări,

Frater Iustin



joi, 29 mai 2025

Epoca singurătății

Intenționam să scriu despre acest subiect de ceva vreme, însă am tot amânat, fiindcă în ultima perioadă programul meu a devenit din ce în ce mai încărcat.

Timpul fiind limitat, îmi este din ce în ce mai dificil să ofer consultanță la fel de frecvent și să răspund tuturor întrebărilor și solicitărilor celor care mă contactează.

Inboxul meu rămâne deschis pentru oricine dorește să-mi lase un mesaj și să solicite ajutor sau informații legate de magie, ocultism, astrologie ori tarot. Însă, de când am început această activitate, am observat un lucru comun în rândul majorității clienților mei.

Concluzia nu este una fantastică sau ieșită din comun, ci o problemă tot mai răspândită în epoca noastră: singurătatea.




Nu spun că toată lumea suferă de singurătate, dar, în mod special, persoanele care caută ajutor în aceste domenii tind să se confrunte cu ea. Cel mai des sunt solicitat pentru o citire cu tarotul, geomantie, o astrogramă sau pentru sprijin într-un ritual ori sfaturi practice aplicabile în viața de zi cu zi ori în practica ocultă.

Însă, din ce în ce mai des, mă regăsesc în postura de a deveni mai mult decât un simplu prestator de servicii – un fel de prieten surogat.

Nu am nicio problemă în a-mi face prieteni noi. Și atâta timp cât îmi permit timpul și energia, mă bucur să răspund întrebărilor sau să ascult pe cineva fără să judec.

Dar adevărul este că, la finalul zilei, sunt și eu un om simplu, cu limitele sale. Timpul meu este finit, și chiar dacă intențiile mele sunt sincere, prietenia mea surogat nu poate umple golurile reale din viața cuiva.

Poate că este o consecință a stilului nostru de viață modern – nu mai trăim în familii extinse, triburi sau comunități, ci fiecare în propriul apartament, în propriul univers. Avem hrană, apă, utilități și toate bunurile dorite, dar ne lipsește conexiunea umană autentică.

Din experiență, observ cât de mulți oameni sunt disperați să fie ascultați fără a fi judecați. Și îmi dau seama că această nevoie profundă nu poate fi satisfăcută nici de un străin ca mine, nici de videoclipuri ori meditații ghidate de pe YouTube.

O clientă de-a mea, de exemplu, a trecut prin experiențe traumatizante în adolescență și în primii ani de adult. Aceste traume i-au conturat un drum al vieții care a dus-o pe culmile disperării. A urmat dezumanizarea și, ulterior, transformarea într-o persoană pe care nici ea nu o mai putea respecta. I-am spus că este o ființă rănită și singură, care are nevoie de prietenie și conexiune – de cineva care a trecut prin ceva asemănător. Chiar sper că îmi va urma sfatul și va căuta un grup de sprijin în care să împărtășească, dar și să primească vindecarea pe care, de una singură, nu o va găsi.

Un alt client, un bărbat pe care l-am consiliat în trecut, a suferit ani întregi dezamăgiri în relații și a fost nevoit să muncească din greu pentru a susține o fostă soție care l-a tratat cu dispreț și chiar cu ură. Mi-am dat seama că era profund singur și rătăcea în căutarea unui sens al vieții. Sesiunile noastre se transformau în conversații lungi, așa că l-am întrebat: „Auzi, dar tu nu ai prieteni cu care să vorbești despre toate astea?” Mi-a răspuns că nu, că acolo unde locuiește este foarte greu să-și facă prieteni. L-am încurajat măcar să încerce, pentru că, odată ce-ți împărtășești experiențele cuiva și afli și despre viața acelui om, propriile tale probleme nu mai par chiar atât de copleșitoare.

Dacă citești acest articol, poate că și tu treci prin ceva similar. Ce vreau să îți spun este că nu trebuie să fii singur. Și poate, ceea ce crezi că e dorința de a fi iubit de o femeie sau un bărbat, este de fapt o nevoie mai profundă: nevoia de conexiune umană autentică.

Întreabă-te dacă nu cumva rădăcina fricilor și anxietăților tale este lipsa unei vieți sociale reale, lipsa legăturilor profunde cu oameni cărora chiar le pasă de tine.

Cred că trăim într-o lume în care tuturor ne-ar prinde bine să avem măcar un prieten adevărat. Prietenia este, din păcate, mult subapreciată în comparație cu alte tipuri de relații.

Dacă știi că ai un prieten sau o prietenă cu care nu ai mai vorbit de mult, pune mâna pe telefon și sună-l. Întâlniți-vă la o cafea. Vorbiți deschis, fără teama de a fi judecați.

Și, cel mai important, nu lăsa acea conexiune să se estompeze și să dispară în timp.


**Frater Iustin**


duminică, 25 mai 2025

Metode de divinație cu geomantie

Geomantia este una dintre cele mai eficiente și bune metode de divinație. Sistemul este chiar simplu și elegant, conceput să ne ofere răspunsuri cât mai precise la interogări.

Am mai discutat puțin acest subiect în trecut, dar știu că pentru multă lume această metodă, în România cel puțin, este încă un mister.
Din păcate, nu prea există cărți traduse în română despre geomantie, dar dacă cunoașteți limba engleză, vă recomand The Art and Practice of Geomancy, scrisă de John Michael Greer.
Spre deosebire de tarot însă, nu avem o metodă fixă prin care extragem figurile ce ne oferă răspunsuri. Termenul înseamnă magia pământului sau divinația prin pământ, deci e ușor de înțeles că avem de interacționat cu spiritul Pământului, această Anima Mundi. Astfel, și felul în care citim ar trebui să includă ceva legat de pământ, sol și ceva solid.
Tocmai din acest motiv vă dezvălui câteva metode prin care puteți aborda geomantia.



1. Pix/Stilou și hârtie
Ideal, ar trebui să fie un instrument de scris dedicat numai pentru practica asta. Poate fi un pix cu bilă, stilou sau chiar și un creion. Aș spune că un creion cu mină de grafit ar fi cea mai bună opțiune, fiindcă avem de-a face cu soliditatea minei și corelația sa cu pământul.
Când încercăm să obținem numerele întâmplătoare pentru a răspunde la întrebări și pentru obținerea de figuri, se recomandă să faci la întâmplare un număr de puncte sau liniuțe pe hârtie. Acest proces ar trebui să fie cumva inconștient. Este important să intri într-o stare în care nu prea te gândești la ce număr de puncte sau liniuțe vei desena, ci ceva ce este dincolo de controlul tău conștient.
Pentru a obține fiecare figură în parte, din care vei deriva întreaga hartă, faci 4 însemnări separate de câte 4 ori. Din aceste 16 însemnări vei obține cele 4 figuri „mamă”, din care derivă celelalte figuri pentru citirea completă.

2. Cutia cu nisip și bagheta
Aceasta este o metodă adaptată la vremurile noastre, fiindcă inițial, înțelepții care practicau geomantia acum sute sau mii de ani foloseau o baghetă direct pe nisip sau pământul gol.
Efectiv însemnau, la fel ca în metoda de mai sus, un număr întâmplător de liniuțe sau puncte, și din aceste 16 însemnări obțineau cele 4 figuri „mamă”.
În vremurile de astăzi, din păcate, majoritatea dintre noi nu mai locuim într-un mediu rural, unde avem acces la pământ direct sau nisip. Singura alternativă ar fi să ieși undeva într-un parc și, poate, să găsești o mică parcelă de pământ unde nu este iarbă, pe care să faci însemnările. Problema este că poate nu vrei ca lumea să se holbeze la tine în timp ce faci însemnări în pământ sau nisip cu o ramură de alun sau o baghetă. D’aramite să ajungi să fii filmat și pus pe internet ca vreun ciudat.
Tocmai din acest motiv există alternativa cutiei cu nisip.
Poți achiziționa un mic cufăr de la anticariat sau altundeva de pe internet. De preferat, ar trebui să aibă o culoare asociată cu pământul, precum negru, maro sau verde.
Ideal ar fi să vopsești chiar tu cutia în cele 4 culori specifice sefirei Malkuth (citrin, oliv, russet și negru).
Cutia o vei umple cu nisip și poți folosi o baghetă simplă și subțire pentru a face cele 16 însemnări din care obții cele 4 figuri de bază.
Dacă vezi că nu prea ai loc în cutie de 16 figuri, este suficient să faci câte 4, iar apoi să ștergi după ce ți-ai notat pe hârtie figura obținută.

3. Săculețul cu pietricele
Metoda asta e chiar mai simplă decât celelalte, dar necesită puțină pregătire, la fel ca cea cu cutia de nisip.
Se recomandă să aduni de pe albia unui pârâu mai multe pietricele. Acestea pot fi minim 16 la număr, dar poți aduna mult mai multe. Recomand ca acestea să fie mici, maxim 2 cm diametru sau grosime, fiindcă ideea e să aduni mai multe și să le pui într-un săculeț negru în care le vei ține.
Când vrei să obții cele 4 figuri mamă, pur și simplu bagi mâna în săculeț și iei un număr întâmplător de pietricele. Vezi dacă numărul extras este par sau impar și, în funcție de asta, vei obține și figurile pe care le vei desena pe hârtie.

4. Zaruri
Am păstrat cea mai simplă metodă la sfârșit. Este și varianta pe care am ales-o personal, după mai multe cercetări.
Iei 4 zaruri de culori diferite: roșu, albastru, galben și verde.
Când pui întrebarea pentru care vrei răspuns, arunci zarurile de 4 ori.
Zarul roșu corespunde cu prima linie din figură, cel albastru cu a doua, cel galben cu a treia, iar cel verde cu a patra.
Dacă obții un număr par pe zar, vei face 2 puncte; dacă obții un număr impar, vei desena un punct.
Hai să vedem un exemplu: pe roșu avem 4, pe albastru 1, pe galben 5, și pe verde 2.
Avem așa: prima linie este pară, a doua impară, a treia impară și a patra pară.
Figura obținută este Conjunctio.




Repeti acest proces de încă 3 ori pentru a obține cele 4 figuri mamă.


Știu că, probabil, la prima vedere geomantia pare un subiect greu de înțeles, dar devine tot mai simplu pe măsură ce studiezi. Recomand studiu diligent și practică, la fel ca orice altă îndemânare pe care dorești să o dezvolți.
Puteți găsi și mai multe informații despre această artă pe internet sau citind cartea menționată la începutul articolului.





Multe binecuvântări.
Frater Iustin

marți, 20 mai 2025

Jupiter va fi Exaltat în Rac începând cu 9 iunie.




După o lungă tranziție în detriment, în semnul Gemenilor, Jupiter, în sfârșit, ajunge în semnul său de exaltare, al Racului.

Din 25 mai 2024 până pe 9 iunie, Jupiter a fost zdravăn debilitat de semnul comunicării, al Gemenilor.

Am mai specificat într-un alt articol, în care discutam despre Jupiter în astrologie, despre plasamentele sale în câteva semne și menționasem cum Gemenii nu sunt un mediu prietenos pentru Jupiter.

Acesta, fiind în esență mercurial și mai mult interesat de cunoștințe și raționalitate, ajunge să slăbească pe Jupiter, care caută lărgirea de orizonturi și căutarea de adevăruri profunde, ce nu pot fi identificate la prima vedere.

Mai e demn de spus că Jupiter este asociat și cu semnul Săgetătorului, care ține mult la idealuri, dar și la adevăr, în timp ce Gemenii, chiar dacă țin mult la informație, sunt și semnul dezinformării și al minciunilor.

Dar, intrând în Rac, în semnul căminului și al emoțiilor profunde, Jupiter capătă noi puteri și forțe, de care putem beneficia cu toții.

Voiam să vă informez de acest lucru, că timp de un an va fi foarte favorabilă orice magie legată de prosperitate, credință, expansiune și obținerea locurilor de cinste în societate. Timp de un an de zile am ezitat să lucrez cu astfel de forțe jupiteriene, tocmai din cauza faptului că știam că orice efort de a cauza o schimbare în domeniul său va fi refractat de energiile semnului pe care îl tranzita.

Dar, odată cu intrarea sa în Rac, se deschid multe oportunități.

La fel, și într-o manieră mai pragmatică, orice afacere ce ține de expansiunea unei firme sau a unui proiect va funcționa mai bine după această perioadă semnificativă de contracție.

Vă doresc tuturor multă abundență cu ocazia aceasta.


Frater Iustin

sâmbătă, 17 mai 2025

Greșeli dese în citiri cu Tarot

Cărțile de Tarot sunt unele dintre uneltele cele mai des folosite pentru divinație. Și chiar dacă este o metodă foarte bună pentru a afla răspunsuri la întrebări despre trecut, prezent și viitor, mulți întâmpină dificultăți în a face citiri precise.

Am mai discutat și despre acest lucru în alte articole – anume despre consacrarea cărților, sfaturi pentru citiri eficiente și câteva comentarii despre simbolismul câtorva dintre aceste arcane.
Dar hai să vedem și ce ți-ar putea crea dificultăți în a obține răspunsuri precise.




1. Lipsa de cunoștințe despre arcane.
Nu ne naștem gata învățați, și când începi să folosești Tarotul pentru citiri, cel mai sigur vei avea tentative stângace de a interpreta cărțile. Cărțile îți vor spune adevărul și exact ce ai cerut să afli, dar fără înțelegerea profundă a simbolismului la nivel individual și a felului în care acestea relaționează, citirile nu vor ieși prea clare.
Lipsa de cunoștințe mărește considerabil marja de eroare în citiri. Ideea este să nu fii descumpănit dacă o citire nu a ieșit exact cum ar fi trebuit.
La fel ca orice abilitate, aceasta trebuie antrenată – și pentru asta ai nevoie de practică. Practică, practică, și când ai terminat de practicat, mai practică. Apoi studiu.

2. Întrebarea nu este destul de specifică.
Aici problema vine din formularea interogării când amesteci cărțile și le extragi. Am mai vorbit despre această problemă.
Să nu te sfiești să întrebi ceva cât mai specific, menționând persoane, timp, spațiu și condiții.
Am mai spus și în trecut: calitatea întrebărilor determină calitatea răspunsurilor.

3. Etalarea nu este potrivită întrebării.
Pentru a susține punctul 2, avem nevoie de o etalare care să se potrivească cu natura întrebării.
Poate la început ai învățat crucea celtică, ca etalare standard, și o folosești peste tot.
Nu mă înțelegeți greșit – crucea celtică este o etalare excelentă, care aduce răspunsuri nuanțate și multă complexitate.
Dar, de exemplu, dacă vrei un răspuns de tip „da sau nu”, mai degrabă folosești doar 2 cărți. O poziție e pentru „Da”, alta pentru „Nu”, iar cartea cu valoarea numerică mai mare din arcanele majore va indica răspunsul.
Dacă nu știi cum să aranjezi cărțile, apelează la cărți despre Tarot, unde găsești o sumedenie de tipuri de etalări pentru diverse dileme.
Bineînțeles, odată ce capeți destulă stăpânire și cunoștințe, vei veni chiar tu cu etalarea potrivită întrebării pe care o ai. Sugerez să nu încerci acest lucru chiar din prima. Acordă-ți timp și răbdare să înveți, iar când capeți încrederea necesară, încearcă și o etalare spontană din când în când.

4. Nu ai folosit mâna stângă pentru extragere.
Aceasta poate părea ceva pur superficial, dar vă spun din experiență că fiecare parte a corpului are și o funcție sau caracteristici care trec dincolo de fizicul de suprafață.
În cazul primirii de informații, ne folosim de mâna stângă, fiindcă este mâna cu care primim, fiind în general partea pasivă a trupului, în timp ce dreapta este mai activă – acționează asupra mediului.
Bineînțeles, dacă ești stângaci, recomand să folosești mâna dreaptă, fiindcă în acest caz rolurile sunt inversate.

5. Tratarea citirilor cu superficialitate.
Aceasta este o problemă serioasă, fiindcă dacă ești total dezinteresat de ceea ce faci și de rezultat, la fel va fi și răspunsul – vag și neclar.
Citirile și divinația pot căpăta o natură ritualică în sine, și chiar încurajez acest lucru, pentru că trebuie să existe o anumită gravitate în acest proces.
În cazul meu, se întâmplă să fac o citire poate la ore din zi sau noapte în care aș face total altceva, dar știu că clientul meu așteaptă răspunsuri.
De aceea, înainte de fiecare citire, urmez o rutină simplă de pregătire. Mă spăl pe mâini – nu vreau ca acestea să fie murdare când ating cărțile. Acestea sunt totuși obiecte sacre și trebuie tratate ca atare. Iar apoi, înainte să încep citirea, spun măcar o rugăciune. Apelez la Divinitate să îmi ghideze mâinile și să îmi dea inspirația de a alege etalarea potrivită care va aduce răspunsurile cele mai precise pentru mine sau pentru client.
Pare un gest mic, dar dacă îl încorporați în practică, veți sesiza o schimbare mare!

6. Neînțelegerea semnificației cărților în funcție de poziție.
Cărțile, de sine stătătoare, au de obicei un simbolism pozitiv, negativ, neutru sau de tranziție. Dar vorbim aici despre cărți singure, neaflate într-o etalare.
Să ne uităm, de exemplu, la cartea 5 de Bâte. De obicei, cărțile cu valoare numerică de 5 au o conotație negativă, fiindcă există acest aspect cabalistic legat de sefira Geburah – sefira puterii, dar și a distrugerii. Mai mult, 5 corespunde și cu planeta Marte, care este „Micul Malefic” în astrologie.
Deci, la prima vedere, această carte nu pare a fi prea bună, mai ales în dragoste. Spun asta fiindcă ea sugerează luptă, competiție sau chiar violență.
Dar dacă am extrage această carte pe o poziție de „ce ți se sugerează să faci” într-o etalare care ține de succes în afaceri, am putea spune că e chiar o carte bună. 5 de Bâte te îndeamnă să lupți, să fii competitiv, neînfricat și să nu te temi de competiția care te apasă.
Tenacitatea de acest fel este necesară în afaceri, politică, sport sau în înfrângerea dușmanilor.




7. Nu ții cont de relația dintre cărți.
Ce-i drept, acest lucru necesită mai multă experiență și cunoștințe. Așa cum am spus la punctul 6, o carte poate fi interpretată diferit în funcție de poziția din etalare – e important să observăm și felul în care cărțile par să formeze relații sau o poveste între ele.
Aici recomand mai mult setul Waite-Smith sau cele inspirate de el, fiindcă folosirea de personaje te ajută foarte mult să construiești o „poveste” vizuală.
Înțelege că, la fel ca personajele și evenimentele din viața noastră, cărțile dintr-o etalare nu există singure într-un vid.
De fapt, dacă doar studiezi cărțile una câte una, vei realiza că există o poveste spusă chiar și numeric. Rămânând la Bâte, hai să luăm următoarea carte: 6 de Bâte. În majoritatea seturilor, vedem un războinic întorcându-se de la luptă, încununat în laurii victoriei, adulat de mulțime, cu coronița pe cap.
Acesta, dacă am fost atenți, este chiar unul dintre tinerii bărbați care se luptau în 5 de Bâte. Sunt sigur că puteți descoperi mai multe studiind singuri și observând cum sunt poziționate cărțile unele față de altele în etalări.




8. Lipsa de modestie.
Când ne arătăm nerecunoscători și indiferenți, automat și forțele sau inteligențele care ne-au oferit informațiile respective vor fi mai puțin înclinate să ne ghideze.
De aceea se recomandă ca, la fiecare sesiune, să fim recunoscători – sau chiar să îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ghidat să aflăm adevărul.
Ce nu prețuiești, vei pierde.

Să aveți spor în toate.
Frater Iustin

vineri, 9 mai 2025

Chiron în casa a V-a și lipsa de distracție

Revenim la casa a V-a, casa plăcerii, a expresiei de sine, a jocului și a copiilor. O casă care ne place, fiindcă e logic să ne placă plăcerea și voia bună.

Chiron este vindecătorul rănit, sau rana pe care noi o cărăm în viața noastră. E clar că există și plasamente mai dureroase ale acestei răni, dar și casa a V-a vine cu belelele sale, ce duc uneori la frustrări și defulări în alte arii ale vieții.
Observăm cum unii oameni sunt incapabili să se destindă și să se simtă bine, relaxați și volubili, chiar și când toată lumea pare că trăiește clipa. Deseori, motivul pentru care sunt un pachet de nervi, inclusiv în circumstanțe de voie bună, dans, distracție, băutură, jocuri și sexualitate, este că aceștia se simt stânjeniți.


Unul dintre acești oameni sunt chiar eu. Sincer, îmi aduc aminte cum, de mic copil, fiind luat cu părinții mei la tot felul de mese între prieteni, grătare, petreceri, nunți, botezuri, sau chiar când mergeam la zile de naștere ale prietenilor mei din școală sau din liceu, parcă plutea un nor negru deasupra mea.
Toată lumea se distra și chiar încercau să mă facă să mă relaxez, dar eu rămâneam încordat, de parcă distracția era un fel de sarcină imposibil de realizat.

După cum ați văzut și mai devreme, Chiron este rana, iar casa a V-a ține de multe lucruri plăcute. Am putea povesti foarte mult despre acest plasament, dar vom rămâne la activitățile plăcute.
Vin cu experiențele mele personale, fiindcă sunt de părere că e un mod mai autentic de a expune complicațiile acestei combinații.
Cam toată viața am simțit această presiune în anturaje de genul acesta, dar au fost două evenimente de care îmi aduc aminte cu multă intensitate.

Primul era când eram poate în clasa a V-a și lucram cu colegii la o piesă de teatru regizată de către profesoara noastră de limba română. Cred că era ceva legat de Ziua Mamei sau ceva similar, fiecare aveam câteva replici și roluri în mici scenete, iar eu primisem unul mai dificil, poate din cauza faptului că eram printre elevii mai pricepuți cu vorbele.
Părinții noștri, profesorii, cât și alți colegi se adunaseră în amfiteatrul școlii mele ca să ne vadă și eram toți foarte încântați. Îmi aduc aminte cum ne încurajam unul pe altul, sperând să facem o impresie bună. Vine și rândul scenetei în care apar și eu și fac o treabă destul de bună, cu excepția unei mici ezitări la o replică. Doar o pauză de maxim două secunde, doar atât.

Când terminasem, publicul nostru ne felicitase cu aplauze și fluierături, ca și cum eram actori de film. Sceneta ieșise BINE și toată lumea era bine dispusă. Toată lumea, mai puțin eu. Eram atât de furios că ezitasem în a-mi spune replica, încât eram inconsolabil.

Voiam totul să îmi iasă perfect, TOTUL SAU NIMIC, și în loc să petrec cu colegii, părinții și cadrele didactice după, mă așezasem într-un scaun cu capul plecat, foarte rușinat, până aproape de a plânge.
Veniseră profesori să mă felicite, părinții mei tot spuneau că am fost fantastic. Dar o voce interioară îmi zicea mereu că am dat-o în bară. Nu conta că toată lumea era evident impresionată, gândurile îmi spuneau că o făceau doar ca să fie amabili și că complimentele lor nu aveau cum să fie sincere. Pentru mine, aproape că ruinasem piesa cu acel scurt moment de neatenție. Profesoara mea clar credea că aveam talent pentru teatru, dar m-am hotărât în acel moment că nu mai vreau să sufăr această rușine și nu m-am mai implicat în nimic similar.


Al doilea au fost, de fapt, două. Dar ambele au fost la majorate. Eu împlinisem 18 ani și îmi invitasem niște prieteni în oraș, la o pizza. Nu voiam vreo petrecere cu muzică la maxim, doar compania câtorva amici. La fel, în loc să mă bucur, eram cu fața întristată, simțind că nu merit să mă simt bine nici măcar un pic.


Iar la alt majorat, îmi asumasem să organizez chiar eu acest eveniment pentru un prieten din gașca noastră. El era sărac, trăia cu părinții într-o garsonieră minusculă, dar mereu era sufletul petrecerii oriunde se ducea și îi făcea pe alții să se simtă bine-veniți. Vrusesem să-i fac o bucurie și organizasem majoratul la casa mea. Părinții mei au fost destul de înțelegători să ne lase să ne facem de cap.

Dar oricât de mult eram felicitat pentru gestul meu de a-i face bucuria asta acestui prieten, respingeam complimentele. Dar momentul care mi-a rămas cel mai clar în minte era când amicul meu își desfăcea cadoul, și era plin de ambalaje într-o cutie mare – cadoul era, de fapt, unul mic de tot.

În loc să trăiesc momentul, să mă bucur de fericirea prietenului meu și a restului găștii de acolo, mă simțeam obligat să ridic fiecare hârtie și ambalaj de pe jos și să le arunc la gunoi.
Acum, când mă gândesc, realizez cât de nebun păream pentru anturaj. Fiindcă m-au ajutat să fac curățenie după, dar eu simțeam că nu pot să mă destind și că presiunea responsabilității de a face curățenie trebuia musai adresată tocmai în ACEL MOMENT.


Acum 5 ani, când am început studiul astrologiei împreună cu practica magică, văd cum Chiron pică fix în mijlocul casei a V-a. Și știind implicațiile acestea, am această epifanie de „wow, acum nu mai e de mirare că eram așa de țeapăn”.
În continuare mai simt această presiune de a nu mă exprima, de a mă reține și inhiba în astfel de circumstanțe sau vremuri în care „IT’S TIME TO FUCKING PARTY!”, dar înțelegerea cauzei mă face să mă simt mai liniștit.


Asta e lecția mea. Spre deosebire de alții, eu trebuie să învăț să mă relaxez și să mă binedispun și să descopăr, bucățică cu bucățică, ce înseamnă să te „simți bine”.
Bineînțeles, ca orice plasament, și Chiron în casa a V-a vine cu multă complexitate și provocări, pe care le puteți descoperi și voi. Am zis să vă dau această abordare personală ca încurajare să vă uitați și la experiențele voastre și, dacă aveți acest plasament, să învățați și cum să vă vindecați rănile.
Să aveți spor în toate.


Frater Iustin


joi, 8 mai 2025

Primii pași în practica magiei înalte - Neofit

În 2020 am reînceput practica mea magică după o pauză serioasă de aproape 8 ani. Dacă până în acel moment practica mea era în mare parte legată de mici experimente și ritualuri în funcție de nevoia de moment, din acest an am zis să pășesc hotărât pe calea inițiatică.



În România există prea puține resurse sau persoane care îți pot face o introducere pentru acest sistem. Dacă vorbim de cărți traduse în limba română, acestea sunt puține, prost adaptate și cu informație lipsă sau greșit interpretată.
Totuși, există și câțiva autori care au început să scrie și niște texte mult apreciate de către mine, iar despre unele am și vorbit aici.
La fel, Editura Herald a venit cu mai multe traduceri despre Kaballah, însă prea puțin despre practica magică.
Ce să vă mai spun, trăim într-o zonă în care, chiar dacă ne înecăm în mistici, ghizi spirituali și vindecători, există foarte puțină informație autentică sau învățători autentici.
Astfel, călătoria mea a început apelând la manuale de autoinițiere precum "Kaballah, Magic and the Great Work of Self Transformation" de Lyam Thomas Kristopher.




Ghidul pe care îl urmez este bazat pe sistemul magic al Ordinului Hermetic al Zorilor Aurii (Golden Dawn) și acesta include un curriculum complet de practici magice, meditații, ținere de jurnal, cât și lectură obligatorie.
Lyam ne avertizează că această cale nu este pentru oricine, va cauza schimbări neașteptate și nu mereu plăcute în viețile noastre, dar la capătul tunelului devenim un om mai bine integrat sau ceva mai mult decât om.
Primul pas este gradul de probă, anume gradul Neofitului.
Fiindcă nu am încrederea că majoritatea celor care citesc blogul acesta va urma un sistem de inițiere ca acesta și implicit nu va cumpăra manualul lui Lyam Kristopher, vă ofer instrucțiunile sale foarte pe scurt.
Acestea sunt ritualuri și tehnici pe care le-am menționat în primele articole de pe blog și câteva dintre cărțile necesare lecturii au fost și ele recenzate tot aici.
Mai întâi să începem cu ce vei avea nevoie ca obiecte:

  1. Un spațiu unde îți poți desfășura ritualurile și meditațiile. Acesta poate fi o cameră dedicată – acesta ar fi scenariul ideal. Dacă nu, un loc din casă unde ai destul spațiu de cam 2x2 m și unde vei sta liniștit pe parcursul practicii tale.

  2. Un caiet sau 3 caiete sau agende. Acestea sunt pentru jurnalele tale: Jurnalul de zi, Jurnalul de practică magică și Jurnalul de vise.

  3. Set de Tarot – Waite Smith

  4. Opțional: Tămâie, lumânări albe, robă neagră (neagră fiindcă reprezintă ignoranța și neștiința de care dăm dovadă când începem pe calea aceasta. Când ajungem la un grad avansat, atunci putem purta una albă).

Lectură esențială:

  1. Pilonul Central de Israel Regardie

  2. Grădina cu Rodii de Israel Regardie

  3. The Tree of Life de Israel Regardie

  4. Mystical Qaballah de Dion Fortune

  5. Sacred Magic Of Ancient Egypt: The Spiritual Practice Restored de Rosemary Clark




Primele 2 titluri sunt listate în limba română fiindcă puteți găsi traduceri pe piață. Celelalte sunt în engleză, deci necesită cunoașterea limbii pentru lecturare.

Rutina ta zilnică:
Aceste ritualuri se fac timp de cel puțin 6 luni. Când zic „cel puțin”, asta înseamnă că mai bine le repeți 9 sau chiar 12 luni.

  1. Respirația în 4 timpi timp de 5 minute.

  2. Micul Ritual al Pentagramei

  3. Pilonul central

  4. Meditația asupra punctului – timp de 10 minute

  5. Extragi o carte de Tarot la întâmplare și meditezi cu ea. Eventual o ții la vedere și contempli ce lecție încearcă să te învețe.

În jurnale îți vei nota ce ai visat în fiecare dimineață, experiențele notabile din ziua respectivă și impresiile, gândurile și emoțiile simțite în timpul rutinei tale de ritual și meditație. Notezi data și ora la care le faci cu fiecare intrare.

Aceștia sunt pașii minimum minimorum pentru inițiere și trebuie respectați cu strictețe. Mulți care încep vor renunța aici. Dacă ai ajuns să renunți, nu te întrista, fiindcă poate e mai bine să nu continui. Spun asta fiindcă următoarele grade și pași vor necesita mai mult și pot cauza și schimbări în viață care vor fi greu de înțeles sau de acceptat.

Aveți grijă de voi.
Frater Iustin


vineri, 2 mai 2025

Despre obiecte blestemate

Inevitabil, am ajuns și la subiectul acestor obiecte cu efect nefast. Cred că sigur știți de acele postări în care cineva menționează cum un vecin sau vecină lasă anumite obiecte neobișnuite în fața porții și, din senin, persoana în cauză începe să aibă diverse experiențe neplăcute.

Am fost inspirat să vin și cu comentariul meu asupra acestor lucruri în urma unei scurte conversații cu un cititor al acestui blog. Acesta e pasionat de colecționarea obiectelor vechi, inclusiv a cărților de la anticariat.
El achiziționase o carte veche și, la foarte scurt timp, începuse să aibă niște vise neobișnuite și neplăcute. Acesta se gândea că poate fostul posesor al cărții ar fi lăsat un fel de amprentă energetică asupra cărții cât timp a citit-o, și cumva influențele negative au ajuns să se transfere mai departe, afectându-i starea de somn.



I-am răspuns că nu este neapărat neobișnuit și, într-adevăr, toți lăsăm câte ceva asupra obiectelor pe care le folosim. În cazul acesta vorbeam despre o carte, dar cel mai puternic caz ar fi cel al hainelor. Hainele purtate de către alții nu doar că au o amprentă energetică din planul eteric sau chiar astral, ci și la nivel fizic, fiindcă în fiecare zi pielea noastră se exfoliază puțin câte puțin și pătrunde în țesături.
Astfel, inclusiv ADN-ul nostru ajunge să intre în haine. Din motivul acesta ne simțim tare ciudați să purtăm hainele altcuiva, chiar dacă vorbim de un caz în care cineva îți oferă haine fiindcă ești foarte sărac. Din moment ce începi să le porți, ai o senzație ciudată, ca și cum energiile aurei tale și cele ale hainelor nu se amestecă armonios.

Dacă acea persoană de dinainte ducea o viață total diferită de a ta, efectul va fi și mai puternic. Să presupunem că ești un om care respectă legea. Mereu conduci automobilul cu o viteză regulamentară, aștepți până și la semaforul de pietoni fără a trece cât timp e roșu, și mereu îți plătești dările și taxele la timp. Și începi să porți un obiect cumpărat de la un anticariat, ca un medalion care, în trecut, aparținuse cuiva care era implicat adânc în activități criminale.

E posibil să începi să simți o ispită să nu mai „fii fraier” și să faci ceva neregulamentar sau ilegal. Sau chiar mai departe de atât, continui să fii un om care respectă legea și regulile cu aceeași strictețe, dar începi să fii oprit de poliția rutieră tot mai des, ca și cum aceștia instinctiv ar crede că ceva e în neregulă cu tine.
Ai spune că e doar o coincidență, dar sunt destule cazuri similare care pot confirma astfel de schimbări.
De aici mergem mai departe la așa-numitele obiecte blestemate, despre care vorbeam și în titlu: Obiecte blestemate.

Mulți ce vor să practice magie neagră sau de natură malefică inițial cred că e de ajuns să arzi o lumânare neagră și să rostești o incantație și e de ajuns. În fine, asta ar fi o metodă foarte simplificată de a vătăma pe cineva.
Dar în trecut, și la fel, practicanții serioși ce fac și desfac tot felul de astfel de vrăji cunosc lucrurile pe care le-am expus câteva rânduri mai sus. Atingerea și interacțiunea cu obiectele este crucială. Fiindcă ce ne afectează la nivel fizic ne afectează și la nivel spiritual și invers. Deci există această corelație între lumea materială și restul planurilor în care noi existăm, chiar dacă scepticii neagă existența unui plan eteric, astral, mental sau spiritual.

Bazându-ne pe același principiu, facem și talismane sau amulete magice. Ne folosim de un obiect cu o corespondență a unei forțe elementale, planetare sau a unui spirit, cu intenția de a ne ajuta. De exemplu, o cruce sfințită la biserică este un astfel de obiect „magic” (chiar dacă preotul poate detestă acest termen), menit să îl ajute pe purtător să își amintească de principiile unei vieți morale și creștine și să îl alinieze cu valorile cardinale sau să îi sporească credința și nădejdea în Dumnezeu. Acestea rezultă într-o viață în general mai morală și evitarea mai multor păcate ce duc la alte tulburări sau frământări, atât pe plan fizic cât și spiritual.

Sau când faci un medalion sau inel pentru a-ți spori carisma când vrei ca lumea fie atentă la ce spui și ce faci. Un lucru foarte util pentru persoane care lucrează cu alți oameni, precum profesori, vânzători, manageri etc.
Dar, la fel cum magicieni sau vrăjitori fac talismane cu efecte benefice, la fel, unul sau una rău intenționată poate crea obiecte blestemate ce sunt menite să fie date unui dușman sau puse în așa fel încât victima să o atingă.

În primul rând, nu toate obiectele neobișnuite sunt blestemate, trebuie să înțelegem că cel mai des vorbim de simple coincidențe și că, în astfel de situații, sunt fricile noastre cele care manifestă aceste probleme, nu obiectele de sine stătătoare. Spun asta fiindcă foarte puțini sau puține care spun că sunt vrăjitoare chiar știu ceea ce fac. De fapt, astăzi a devenit mai mult un fel de identitate de rebel a unor indivizi ce se machiază excesiv și poartă haine negre în timp ce ard salvie, crezând că fac magie.
Când vorbim de obiecte blestemate, adevărul este că, în multe tradiții magice, fie țărănești și locale din Europa, cât și Africa, America sau Asia, mereu au existat astfel de practici. Obiecte confecționate în perioade astrologice nefaste sau cu pură intenție de a vătăma persoana care le va folosi.
Acestea, deoseori, sunt date de rude rău-voitoare ca daruri menite să sporească ghinionul.

Dar, când vrăjitorul sau vrăjitoarea nu poate să ți-l ofere în dar, acesta poate să lase obiecte pe drum sau în fața curții, în felul acesta ajungi forțat să le atingi ca să le iei din loc și să le arunci la gunoi.
În astfel de situații, dacă observați obiecte suspecte, cel mai bine nu le atingeți cu mâna direct sub nicio formă. Folosiți o lopată, un băț, un făraș și mătură, dar sub nicio formă nu le luați cu mâna.
Dacă ajungeți să le luați cu mâna și realizați mai târziu, spălați-vă într-o apă curgătoare. Dacă v-ați atins pe altă parte a corpului după ce le-ați luat cu mâna, e necesar să vă curățați în totalitate. Dacă vreți o metodă eficientă de curățare de acest fel, recomand să citiți articolul meu despre descrucișare.

Atât în Vrăjitoria Europeană, cât și în Voodoo, Hoodoo, Palo sau alte tradiții „țărănești”, mai există și o altă metodă de a crea probleme dușmanilor. Anume folosirea de săruri, pământ sau prafuri sau făină blestemată. Nu voi intra în detaliile ceremoniilor pentru a le produce, fiindcă nu vreau în niciun fel să încurajez acest lucru. Dar, din acest motiv, vă recomand să fiți atenți pe ce și pe unde călcați.
Dacă observați făină, de exemplu, împrăștiată pe jos într-o locație neobișnuită, cel mai bine ocoliți și nu călcați în ea. Uneori, acești vrăjitori vor folosi amprenta lăsată de urma tălpii sau pantofului ca legătură simpatetică pentru alte blesteme.

Soluțiile pentru a scăpa de efectele negative sunt variate, dar pentru cineva care nu are experiență cu practica magică, cea mai eficientă este aruncarea obiectului la gunoi, de preferat undeva mai departe de casă.
Dacă vreți să păstrați obiectul, chiar dacă nu vă recomand, se poate rupe acel efect asupra acestuia, dar efectele depind și de experiența ta, dar și de circumstanțele în care a fost confecționat. În plus, dacă obiectul a fost făcut fix într-o perioadă în care să capteze forțe astrale nefaste, nu are rost să ridici blestemul asupra obiectului, fiindcă fix creația acestuia e legată de efectele negative, și iar se recomandă aruncarea obiectului la gunoi.

Sper că v-a fost de folos și aveți grijă.

Să aveți spor în toate.
Frater Iustin