duminică, 18 august 2024

Soarele e cel mai bun dezinfectant.

Ne întoarcem la simbolismul Soarelui și proprietățile acestuia. Vreau să notăm de data aceasta abilitatea Soarelui de a curăța și dezinfecta, la fel cum am menționat și în titlu.

Există o vorbă care e tot folosită în lumea anglofonă, dar care are mult adevăr și în spațiul nostru geografic și lingvistic. Aceasta este „Sunlight is the best disinfectant”, tradus în limba română ar fi „Lumina Soarelui este cel mai bun dezinfectant” și deseori este folosit în contextul socio-politic.

Prima dată când am auzit-o, era legat de tema cenzurii. Anumite teme sau idei devin social inacceptabile să vorbim despre ele. Acestea pot varia mult, de la sexualitate, politică, probleme de natură socială, economie etc.



În tentativa stabilimentelor de a controla discursul din media și pe aplicațiile de socializare, în unele țări precum Canada sau UK s-au impus niște măsuri serioase de cenzură. Unele din aceste măsuri par să aibă sens, legate de oprirea limbajului urii, dar unele sunt mai vagi și greu de înțeles cum pot fi aplicate.

În fine, nu sunt aici să comentez despre subiectele discutate, fiindcă vorbim mai degrabă despre Soare și proprietățile sale mistice și magice. Dar vorba „Sunlight is the best disinfectant” în acel context era ca o replică anti-cenzură. Dacă grupurile de indivizi care au idei radicale sau social inacceptabile nu sunt lăsați să și le exprime în piața liberă a ideilor și sunt pedepsiți pentru a îndrăzni să facă așa ceva, asta nu înseamnă că aceste idei dispar. Ba dimpotrivă, ele rămân, acești oameni devin și mai radicali și formează camere de ecou unde numai acestea se propagă, fără oportunitatea de discurs și dezbatere.

Nefiind nici acești indivizi confruntați cu idei contradictorii sau de către lumina ochilor lumii, aceștia se înmulțesc asemănător unei ciuperci, răspândindu-se în locurile din umbră ale spațiului virtual. În esență, reprimarea creează o problemă mai mare decât cea pe care ar fi intenționat să o rezolve.

Soarele, în acest context, reprezintă abilitatea de a fi văzut, observat, în conștientul societății, dar simbolismul acestuia merge mai departe de atât.

Soarele este corelat cu starea de veghe, conștiință, gândire, în timp ce Luna este legată de subconștient, emoții și ce avem ascuns sub masca cotidiană pe care o purtăm. Problema e că în subconștient se adună și multă „mizerie”, adică frici, obsesii, patimi, la fel ca în beciul sau în pivnița întunecată în care cumva știm că nu e bine să intrăm din cauza întunericului și aerului umed. Dar, odată expus la lumina puternică a Soarelui și a fluxului de aer, automat nu ne mai temem, fiindcă știm cum Soarele a curățat acel spațiu. Poate e puțin dificil să curățăm o pivniță cu lumina acestuia, dar hai să zicem atunci o cameră normală.

La fel, în multe culturi și civilizații din toată lumea, Soarele este cel care alungă întunericul și, odată cu acesta, și toate lucrurile din întuneric care ne îngrozesc. De aceea mereu asociem noaptea cu acea vreme din zi în care descoperim mai multă activitate spirituală neprietenoasă. Vampiri, demoni, fantome și alte creaturi fantastice tind să își facă apariția în mințile noastre cu mai multă ușurință când se face întuneric.

Dar, odată cu răsăritul Soarelui, revine și speranța și disiparea acestor energii negative.

De aceea e ușor de înțeles de ce zeitățile solare mereu au avut o legătură puternică cu practica exorcismului, a regenerării și vindecării, fiindcă acestea abjură negativitatea și conferă nouă vitalitate. Vitalitatea este conferită direct plantelor, fiindcă fără lumină nu există fotosinteză, iar noi avem nevoie direct de lumina solară pentru a sintetiza vitamina D.

Pentru mai multe detalii despre puterile și proprietățile solare, vă recomand să citiți și articolul „Soarele în Astrologie”.

Multe binecuvântări.

Frater Iustin


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu