sâmbătă, 28 septembrie 2024

Ce sunt Orele Planetare

O dată ce reîncepusem practica magică mai serios, m-am confruntat cu orele planetare. Le văzusem în multe cărți, inclusiv "Cheia lui Solomon, Regele", referințe în "Arbatel - De Magia Veterum", plus câțiva youtuberi precum Frater Xavier.  

De fapt, chiar achiziționasem cursul său "The Seven Planetary Powers", pe care îl recomand și vouă dacă sunteți interesați de magie planetară. Am beneficiat de o explicație amănunțită despre orele planetare și funcțiile acestora.  

Dacă vorbim despre ore planetare, trebuie să înțelegem și originea acestora. Mai întâi, divizarea săptămânii în 7 zile. Această numerotare de câte 7 zile dintr-un ciclu întreg apăruse prima dată în Mesopotamia, pe vremea civilizației sumeriene; ulterior a fost adaptată și preluată de către babilonieni și akkadieni, ajungând la poporul evreu și cel grec. În cazul evreilor, știm că au adoptat această numărare ciclică în urma exilului în Babilon, după cucerirea regatului Iudeea de către acest imperiu. 



 

Încă nu este clar dacă sumerienii și babilonienii dădeau și nume acestor 7 zile, la fel cum facem astăzi, dar e clar că numărul 7 are o valoare mistică și magică puternică. Are și această legătură ce o vedem inclusiv în Biblie. Dumnezeu creează lumea și omul în 6 zile, iar în a 7-a se odihnește, de aceea, pentru religiile avraamice, a 7-a zi este considerată sacră.  

În fine, motivul pentru împărțirea zilelor în cicluri de câte 7, anume săptămâni, era unul de ordin practic: o dată cu revoluția agrară, era esențial ca liderii tribali sau statali să știe cum să măsoare trecerea timpului. Cel mai evident motiv este fix cel legat de agricultură. Știm că unele plante cresc doar într-o anumită perioadă a anului, cu Luna în poziție prielnică și în creștere la semănat. La fel, oamenii observaseră și această ciclicitate a naturii, legată de Lună și Soare, amândouă purtând o semnificație puternică, legată de agricultură, dar și de migrația și comportamentul animalelor sălbatice pentru vânat, cât și cele domestice.  

Am fi putut, ca specie, să dezvoltăm poate și alte metode de a măsura timpul, însă, sincer, ar fi fost absurd să ignorăm faptul că, din perspectiva noastră pe Pământ, trăim într-un ceas cosmic, iar rotațiile și revoluțiile astrelor pe cortina celestă a nopții (sau zilei) sunt modul cel mai precis și constant de măsurare.  

Astfel, cerul a fost inspirația pentru conceptele și ideile dezvoltate despre timp și felul în care ni-l măsurăm din acel moment până în zilele de astăzi.  

E amuzant aici cum, într-o societate atât de seculară ca cea în care trăim, în continuare folosim numele planetelor sau ale zeilor străvechi pentru a măsura timpul. Duminică (ziua Domnului, Sol), Luni (Luna), Marți (Marte), Miercuri (Mercur), Joi (Jupiter/Jove), Vineri (Venus), Sâmbătă (Saturn).  

O dată ce am reușit să definim aceste cicluri de câte 7, a urmat împărțirea acestei perioade, de la răsăritul primei zile, noapte, până la răsăritul următoarei zile, în 24 de ore.  




Dar când vorbim de ore planetare, nu mă refer la orele de 60 de minute. Acestea sunt o standardizare a orelor de care beneficiem o dată cu metoda științifică, dezvoltată acum aproape 3 secole, pentru o măsurare mai uniformă.  

Orele planetare, de fapt, sunt metoda veche în care măsurăm timpul. Astfel, chiar dacă avem 24 de ore, este important de ținut minte că ziua era măsurată de la răsăritul soarelui până la răsăritul soarelui. Adică o zi nu se termina la ora 12 noaptea, ci abia înainte să răsară soarele ziua următoare.  

Pe lângă asta, trebuie ținut cont că, din cauza variației de-a lungul anului a luminii soarelui, orele de zi și orele de noapte vor avea lungimi diferite, cu excepția a două zile pe an, la echinocțiul de primăvară și toamnă, când lungimea zilei și nopții este identică. Abia atunci putem vorbi de ore planetare de fix 60 de minute.  

În restul anului, orele de zi vor fi mai lungi pe timp de vară, iar nopțile mai scurte, iar iarna, orele de zi vor fi mai scurte și cele de noapte mai lungi.  

Mai devreme am menționat și succesiunea acestor zile și planetele corespondente. Dar aici apare și întrebarea: de ce au fix această ordine? Duminică, Luni, Marți, Miercuri, Joi, Vineri, Sâmbătă. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să ne uităm și la ordinea planetară chaldeeană pe care succesiunea de ore este bazată.  

Ordinea planetară chaldeeană stă la baza practicii magiei planetare și astrologiei și aranjează cele 7 planete în ordinea următoare, de la cele care se mișcă cel mai lent pe bolta cerească spre cele care parcurg eliptica cel mai rapid: Saturn, Jupiter, Marte, Soare, Venus, Mercur și Luna.  

Astfel, orele, indiferent de zi, mereu vor avea această succesiune. Într-o zi de sâmbătă, prima oră la răsărit de soare va fi cea în care Saturn este puterea planetară dominantă. Deci avem Saturn, care conduce în prima oră de sâmbătă, care este și ziua în care puterile acestuia sunt sporite. Apoi urmează, conform acestei succesiuni de ore, Jupiter, care este a doua cea mai lentă dintre planete, și continuă cu Marte, Soare, Venus, Mercur, Luna. Dacă suprapunem acest ciclu peste 24 de ore, sesizăm următorul lucru: ora care urmează în ziua următoare va fi mereu a 3-a din ordinea chaldeeană pe care am menționat-o. Deci ultima oră din zi (de fapt, noaptea) de sâmbătă va fi Soare, ceea ce înseamnă că prima oră din ziua următoare va aparține Soarelui, care conduce ziua de duminică.  

Dacă ați citit până aici și sunteți nedumeriți cum să le calculați, mai ales ținând cont de variația luminii soarelui și lungimii acestor ore, și vă îngrijorați că matematica e poate prea complexă, chiar dacă nu e, cel mai bine apelați la un site ca planetaryhours.net sau o aplicație pe smartphone.  

În caz că practicați sau vreți să practicați vreo formă de magie planetară, cel mai bine faceți ritualurile specifice acelei planete în ziua și ora planetară care corespunde acesteia. De exemplu, să spunem că aveți o competiție sportivă pe care vreți să o câștigați. Mai întâi apelăm la astrologie și vedem care planetă corespunde cu competițiile și întrecerile, iar dintre toate știm că Marte are acest domeniu, mai ales competițiile care includ și puțină fizicalitate sau luptă, fie că e fotbal, rugby, baschet, handbal sau sporturi de contact și arte marțiale.  

Pentru a obține rezultatul dorit, vei face ritualul în ora planetară a lui Marte într-o zi de marți. Dacă nu vreți să faceți calcule sau chiar să descărcați aplicația de ore planetare pe care am sugerat-o mai devreme, faceți ritualul cel mai bine imediat după ce răsare soarele. De fapt, acest lucru se sugerează și într-un grimoar mai simplificat precum "Arbatel - De Magia Veterum".  

Aceasta a fost scurta și deloc complicata introducere despre ce sunt orele planetare, de unde vin și cum pot fi folosite.  

Voi reveni în viitor și cu alte articole despre orele planetare și cum pot fi integrate în practica magică.  

Până atunci, vă doresc să aveți parte numai de lucruri bune.


Multe binecuvântări.  

Frater Iustin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu