duminică, 29 septembrie 2024

Cele 4 Elemente - Apa

Trecem la următorul element din seria aceasta și anume Apa.  

Încă o dată, la fel cum am menționat și la celelalte două articole precedente despre pământ și aer, când mă refer la apă, nu discut neapărat despre formula chimică pentru apă H₂O, ci starea de agregare lichidă. Noi îi spunem apă fiindcă aceasta este lichidul cu care interacționăm cel mai mult și îl cunoaștem cel mai bine.  

Apa este menționată în geneză, cât și în texte mai vechi referitoare la creație. În acestea, Dumnezeu separă apele de sus de cele de jos, făcând bolta cerească care ține apele de sus și pământul care împinge apele de dedesubt.  

În mai multe mituri ale creației, apa este asociată și cu haosul sau forțe de nestăvilit. În cazul civilizațiilor din Mesopotamia, zeități străvechi și malefice sunt acvatice, precum Tiamat, Kingu și Absu.  

E necesar ca un zeu benevolent să lupte contra forțelor haosului, anume Marduk, și să înfrângă zeii monștruoși, încât să creeze lumea și omenirea din carcasa zeiței Tiamat și sângele soțului ei Kingu.  




Apa, împreună cu pământul, sunt elementele tipic asociate cu latura feminină a creației și divinității, având calitatea de a fi receptivă. Apa este corelată cel mai des cu emoțiile și fluxurile, schimbările de dispoziție, fiind strâns asociată și cu ciclurile lunare ce corespund cu mareele și ciclul menstrual. Asociem apa cu emoțiile la nivel fiziologic fiindcă acestea sunt guvernate de către hormoni în corp, ce generează aceste stări fie că vorbim de adrenalină, cortizol, serotonină și hormonii sexuali precum testosteron, progesteron și estrogen. Aici vedem legătura directă la un nivel fizic între „apă” și emoții.  

Mai știm și că apa are calitatea de a absorbi calitățile altor substanțe și plante; cafeaua, ceaiul, alcoolul etc. au abilitatea de a schimba emoțiile și stările consumatorului.  

Pe lângă asta, chiar dacă natura pare a fi haotică, știm că apa se poate adapta la mediul său, capătă forma vasului în care este ținută și este maleabilă.  

Dintre Chakrele din sistemul Oriental, apa corespunde cel mai puternic cu Swadhisthana, chakra 2, ce este localizată în zona organelor sexuale. Vedem iar corelația între apă și hormoni.  

Cabalistic, aceasta corespunde cu lumea a 2-a, Briah. Acest domeniu cabalistic este condus de către arhangheli, câte unul pentru fiecare sefira; în plus, din numele sacru al lui Dumnezeu, YHVH, apa corespunde primului Heh, iar litera ebraică asociată cu aceasta este Mem.  

Cartea de tarot asociată cu aceasta este Spânzuratul și întreaga suită de cărți de cupe. Revenind tot la Cabala, calea Maim leagă două sefire de pe pilonul severității, Geburah (Puterea) de Hod (Splendoarea).  


În continuare voi lista și celelalte corespondențe ale acestui element:  


- Arhanghelul: Gabriel  

- Îngerul: Taliahad  

- Regele elemental: Nikssa  

- Elementali: Ondine  

- Punctul Cardinal: Vest  

- Culori: Albastru, Acvamarin  

- Zodiile asociate: Rac, Scorpion, Pești  


Multe Binecuvântări,  

Frater Iustin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu