sâmbătă, 21 septembrie 2024

Cele 4 Elemente - Aer

Continuăm seria despre elemente cu elementul Aer.  

La fel cum am menționat și în cel despre pământ, când ne referim la Aer în contextul magic și mistic occidental nu vorbim despre un element anume, la fel cum la Apă nu ne referim la formula H₂O, ci la această stare de agregare gazoasă.  

Aerul reprezintă această stare de agregare amorfă ce nu poate fi conținută în comparație cu apa sau pământul. Este al 2-lea element în care inițiatul trebuie să parcurgă drumul său al cunoașterii și înțelegerii celor 4 elemente.  

Acesta este asociat cel mai des cu gândurile, latura intelectuală și mentală, de aceea în magia elementală este deseori invocat pentru a rezolva astfel de probleme ce țin de gânduri. Poate vrei să lucrezi cu Aer când cauți soluții noi la probleme cu care te confrunți și simți că nu ai prea multe idei. La fel, este elementul ce ține de comunicare, asta fiindcă sunetul se transmite cel mai ușor prin aer.  

Sunetul se poate propaga și prin apă, și prin pământ sau alte forme de agregare lichidă sau solidă, dar mai dificil. În absența aerului, noi nu suntem capabili să comunicăm folosindu-ne vocea. La fel, dacă asociem Aerul cu sistemul oriental de Chakre, acesta corespunde în primul rând cu Chakra inimii, Anahata, și, bineînțeles, cea a gâtului Vishuda, unde sunetele sunt formate, cele pe care le folosim pentru comunicare.  

Fiindcă vorbitul este forma de comunicare cea mai folosită, Aerul a ajuns să fie asociat cu comunicarea în general, deci aici ne referim atât la scris, limbaj al trupului, mimică, expresiile faciale, limbajul prin semne.  

Pe partea de intelect, Aerul este elementul la care vei apela cel mai des când vrei să îți pui mintea la contribuție și să înveți ceva nou. Deprinderile și cunoștințele cele mai favorabile vin din zona teoretică sau științifică.  

Cabalistic, Aerul este a 3-a lume, Yetzirah, deasupra celei de pământ, Assiah, și sub Briah (apa) și Aziluth (foc). Domeniul spiritual asociat cu această lume este cel al corurilor îngerești ce corespund cu fiecare sefira de pe arborele sefirotic.  

Fiind al 3-lea element pare uneori puțin neobișnuit, dar există și o logică în spatele acestei poziționări, chiar dacă logic ai spune că apa ar trebui să fie al 3-lea, din moment ce este al 3-lea coborând de la cel mai imaterial spre cel mai solid. Dar Aerul este format mai degrabă din cele 2 forțe primordiale elementale ce formează creația. Mai întâi avem focul, care este uscat și fierbinte, iar apoi apa, care este umedă și rece. Aceste elemente reprezintă și divizarea Divinității în cele 2 forțe și genuri: focul fiind masculin, iar apa purtând trăsăturile feminine. Combinând apa cu focul obținem un element hibrid, aerul, care este cald ca focul, dar umed ca apa.  

Litera ebraică corespunzătoare acestuia este chiar prima din Alefbet, și anume Alef, fiind asociată în Tarot cu arcana majoră Nebunul. Această literă corespunde, la rândul ei, cu calea ce leagă sefira Kether cu Chokmah, coroana cu înțelepciunea.  

Tot în Tarot, elementul Aer este asociat cu Spadele. Mai jos voi lista și celelalte corespondențe ale acestui element:


- **Arhanghelul**: Rafael  

- **Îngerul**: Chassan  

- **Regele elemental**: Paralda  

- **Elementali**: Silfide  

- **Punctul cardinal**: Est  

- **Culori**: Galben  

- **Zodiile asociate**: Gemeni, Balanță, Vărsător.


Multe binecuvântări,  

**Frater Iustin**

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu