marți, 17 octombrie 2023

Gandalf - Arhetipul Magicianului Perfect

Gandalf - Arhetipul Magicianului Perfect


Vrăjitori, Vrăjitoare și Magicieni.

În fiecare mitologie au existat povești în care apar aceste personaje misterioase, care înțeleg tainele lumii văzute și nevăzute.

Acești oameni posedă puteri supranaturale, controlează vremea, pot vedea în trecut și în viitor, pot face și desface destinele oamenilor.

De cele mai multe ori, atât în mitologie, cât și în literatură, se pune mult mai mult accent pe abilitățile acestor indivizi misterioși. Din păcate, chiar și acum, cele mai des întâlnite motive pentru care cineva se apucă de practica magică sunt să aibă putere și să-și satisfacă dorințele primare.

Nu voi judeca aceste intenții, fiindcă absolut nimeni nu este 100% altruist în privința aceasta. Singura excepție ar fi probabil Hristos, Buddha sau alți sfinți și așceți ce și-au sacrificat viața pentru a atinge adevărul absolut și dobândirea vieții veșnice.

Dar știu că astăzi, multă lume nu e prea interesată de lectura textelor religioase și înțelegerea lor, iar foarte multe arhetipuri și modele de a fi lumea și le ia din filme, jocuri pe calculator printre altele.

M-am gândit, care personaj din media reprezintă acest arhetip în modul cel mai fidel, și imediat m-am gândit la nimeni altcineva decât Gandalf.




Personajul magic al lui J. R.R. Tolkien are toate calitățile unui practicant al magiei, ce se pune în slujba comunității și al unicului Dumnezeu.

Ce m-a impresionat cel mai mult la Gandalf văzându-l în filme, dar și citind despre el în cărți, este cât de modest și blând poate să fie.

El face parte din ordinul Istari, vrăjitori trimiși de către forțele binelui la începutul al III-lea ev pentru a ghida umanitatea și restul raselor spre oprirea răspândirii corupției lui Morgoth sau mai degrabă a lui Sauron.

Ce este uimitor la acest vrăjitor care pare puțin neîngrijit ce călătorește tărâmul în lung și în lat, este că el posedă același tip de suflet și are aceleași puteri magice ca ale lui Sauron. Fiind un Maiar, Gandalf este mai degrabă un fel de arhanghel decât om.

Și totuși, în carte, cât și în ecranizare vedem foarte puțina "magie" din partea acestuia. Cele mai multe vrăji făcute de Gandalf sunt subtile și deseori par să nu fie magie deloc. În loc să arunce cu mingi de foc, să se teleporteze sau să facă alte lucruri uimitoare, acesta își folosește foarte puțin din puteri.

Și știm că are puteri! Vedem clar că se luptă și îl înfrânge pe Balrogul din Moria. Un adversar căruia nici unul din frăție ar fi avut vreo șansă să-l înfrunte.

Gandalf luptă săptămâni întregi în dedesubtul pământului până în vârfurile celor mai înalți munți și îl înfrânge, doar ca apoi să moară în urma epuizării puterii sale.

Dar iar, puterile lui Gandalf nu sunt cele care îl definesc.

Acesta întruchipează arhetipul magicianului perfect din cărțile lui Joseph Campbell, prin fibra sa morală și valorile sale.

Ar fi putut să ia inelul și să-l înfrângă atât pe Saruman și poate chiar și pe Sauron, numai ca apoi el să devină Domnul Întunecat.

Gandalf însă știe ce implicări are acest lucru. Refuză inelul imediat când Frodo i-l oferă.

Altceva ce mă impresionează și mă inspiră este câte cunoștințe posedă. Acesta are cunoașterea secretă conferită de către natura sa angelică, dar continuă să studieze și să învețe inclusiv despre făpturi modeste precum Hobbitii.

El știe că lumea poate fi salvată numai de către oamenii "mici" cu sufletul curat. De aceea își pune atâta încredere în Frodo, Sam, Merry, Bilbo inclusiv "prostovanul" de Pippin.




Poate ajunge la inima lor și vede curajul nemărginit al acestor personaje ce îi reprezintă pe oamenii simpli, iubitori de familie, natură și mâncare.

Dacă ne-am fi imaginat că un vrăjitor atât de puternic și cunoscător, nu ar fi petrecut timpul printre țărani și cei care par neciopliți fără sânge albastru, ne înșelăm.

Gandalf, în modestia sa, îi apreciază până pe cei ce par slabi și neputincioși, fiindcă îi cunoaște adâncul sufletului.


Fibra morală a sa se vede în multe interacțiuni cu alte personaje, dar trebuie să subliniez în mod deosebit conversația sa cu Frodo din Moria.

Frodo este dezgustat de Gollum, și nu înțelege de ce lui Bilbo i-a fost milă să nu îl ucidă când l-a cunoscut și i-a furat inelul.

Gandalf îl mustrase dar cu blândețe cu replica mea preferată din toată seria: "Mulți care trăiesc merită moartea. Dar și mulți care au murit merită viața. Poți tu oare să le dai viața, Frodo?"

Aici ne îndeamnă să nu ne grăbim să ne judecăm aproapele zicând că merită să moară, indiferent cât de păcătos sau meschin credem că a fi.

Judecata nu aparține nimănui, ci doar Divinității.

Și replica aceasta a avut concluzia în finalul trilogiei când Frodo nu reușește să distrugă inelul malefic. Și numai prin lupta sa cu Gollum care spera să-l ia acesta ajunge să cadă în focul vulcanului din care a fost făurit.

Toți ar trebui să încercăm să fim precum Gandalf, mai ales dacă ajungem să posedăm cunoștințe ezoterice sau puteri. Avem nevoie de aceeași fibra morală, aceeași modestie și dragoste față de ce e bun, prietenie și iubirea de aproape.

Iar ce este mai de apreciat este că tot ceea ce face, o face pentru binele prietenilor săi și a întregii lumi pe care o slujește. Spre deosebire de Saruman, care este numit și cel "înțelept", Gandalf nu își slujește propriile interese și oricât de întunecate ar fi vremurile prin care el și frăția trece, acesta nu renunță la speranță niciodată.

Știu că Tolkien, ne vorbește direct prin acest personaj. Cele mai puternice mesaje morale vin prin marele Vrăjitor Gri, Mithrandir.

Într-o lume în care toți vor mai multe doar pentru ei, trebuie să vrem să încercăm măcar să fim precum Gandalf.


Multe binecuvântări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu