vineri, 15 decembrie 2023

Frumusețea cumpătării.

Este luna Decembrie și ca de obicei, această perioadă a anului este asociată cu festivitățile sărbătorilor de iarnă. Din nefericire, astfel de vremuri presupun și momente în care lumea trece printr-o fervoare a mâncatului și băutului și exceselor de mai multă natură.

Deseori lumea se adună în reuniuni de familie și chiar dacă astfel de evenimente sunt menite să ne aducă bucurii, în unele ocazii acestea re-aprind vechi conflicte dintre membrii familiei extinse.

Prin incidentă, consumul excesiv de mâncare, băutură, și astfel de celebrări intense duc la evenimente nefericite în care persoane ajung la spital cu probleme cauzate de intoxicația cu alcool sau de natură digestivă.

În plus, se poate ajunge și la certuri și gesturi necumpătate ce se pot sfârși tragic.

În vremurile de astăzi, asociem luna Decembrie cu sărbătoarea Crăciunului, dar în cazul imperiului roman, festivalul Saturnalia era încă mai extrem și dezordonat decât excesele comune în jurul acestei perioade din vremurile noastre.

În fine, nu sunteți aici pentru o lecție de istorie așa că hai să revenim la subiectul principal al acestui blog.

Probabil vă întrebați, ce are legătura asta cu tarotul și arcana majoră, Cumpătarea sau Echilibrul?




Răspunsul este unul evident și îl vedeți direct uitându-vă la această carte.

În tarotul lui Waite-Smith vedem un înger (Arhanghelul Michael) cum stă cu un picior pe pământ și altul în apa unui iaz în timp ce amestecă apele din două pocale cu un chip liniștit și calm.

Pe pieptul său vedem simbolul focului, triunghiul roșu cu vârful în sus și cele 4 litere ebraice ce compun numele YHVH sau Tetragrammaton.

La fel, această arcana majoră are corespondențe astrologice, și anume semnul Săgetătorului.

Acum, dacă am fi luat de seamă toate excesele de la final de an, am zice că este o alegere nepotrivită. Fiindcă semnul Săgetătorului, ce este condus de către planeta Jupiter, sufletul petrecerii ce în aspecte negative duce la indulgență și exces.

Dar alegerea acestei asocieri este din punctul meu de vedere ideală. Vor­bim de perioada cea mai întunecată a anului, vreme în care dacă poate nu ar fi existat aceste prileje de sărbătorit, lumea ar fi avut o dispoziție mult mai întunecată.

Aici Michael stă în fața noastră amestecând apele și ne îndeamnă să fim echilibrați și să nu cedăm indulgenței ca mecanism de gestionare a vremurilor întunecate.

Revenind la simbolismul mai adânc al acestei cărți. Știm că este o carte de foc iar cabalistic corespunde cu calea lui Samekh ce leagă sefira Yesod a Lunii cu cea a lui Tiphareth a Soarelui.

Aici, Michael este pazitorul acestei căi ce ne ridică de la conștiința lunara la cea solară și atingerea unui pas extrem de important spre îndeplinirea măreței opere.

Ca încheiere, vă recomand să meditați câteva zile în această perioadă cu arcana majoră Cumpătarea în fața voastră.

Încercați să absorbiți simbolismul acestei cărți și să aveți parte de sărbători fericite dar și echilibrate.


Multe binecuvântări.

Frater Iustin Levi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu