vineri, 12 aprilie 2024

Marte în Astrologie.

A venit și momentul să vorbim despre Marte, planeta războiului, conflictului, luptei, voinței, masculinității și sexualității. Marte este o planetă extrem de importantă în astrologie fiindcă felul în care el este plasat și aspectat are consecințe serioase.

Într-o astrogramă Marte arată voința și felul în care nativul va acționa și își va îndeplini obiectivele. Este în egală măsură planeta conflictelor, atât a cauzării lor cât și a rezolvării acestora.

Marte este și una din planetele malefice împreună cu Saturn. Saturn este deseori numit Marele Malefic, în timp ce Marte este cel mai mic. Chiar dacă Saturn capătă acest titlu măreț, Marte poate fi mult mai distructiv și mai "rău" decât Saturn. Dacă Saturn indică limitele impuse de trecerea timpului și barierele de toate felurile, cât și cele ale existenței, Marte are un efect mult mai subit și exploziv.




Tocmai de aceea, mulți magicieni se tem să lucreze cu sfera lui Marte, fiindcă este într-adevăr periculoasă. Iar aici mă refer la un pericol ce poate fi resimțit imediat. În "Practica Evocării Magice" scrisă de Franz Bardon, autorul lasă capitolul spiritelor martiene gol, fiindcă nu avea încredere că cititorul să le folosească în folosuri benefice. La fel și în Arbatel - De Magia Veterum, pentru care puteți găsi o traducere făcută de mine aici, descrierea lui Phaleg este una sumară, încât să nu sugereze neapărat la ce poate fi un spirit martial întrebuințat, dar știm.

Când vorbim de Arte Marțiale, vorbim de artele de luptă. Acum mai recent sunt discipline fizice și mistice ce tind mai mult spre aria sportivă. Dar o artă marțială este mai degrabă o artă de a ucide, de a curma vieți, și orice practicant serios de Karate-do, Jujutsu, Box, Muay-Thai sau Scrima Europeană înțeleg că aceste tehnici nu sunt doar menite de a sculpta corpul și mintea, ele sunt chiar tehnici letale.

În fine, mă opresc cu ridicarea reputației acestei planete și hai să vorbim despre corespondențele sale mitologice.

În mai multe culturi și religii antice, Marte mereu a fost asociat cu zei ai războiului. Cei mai cunoscuți sunt chiar Marte la Romani și Ares la Greci. Dar orice zeitate cu afinitate războinică este marțială. În sensul acesta, am putea spune că majoritatea panteonului Scandinavian este tipic marțial.

Dar lăsând asta la o parte, trecem la plasamentele esențiale ale acestei planete.


Domiciliu în Berbec:


Berbecul are probabil cele mai multe caracteristici tipice lui Marte, asta fiindcă este semnul începuturilor. Acest semn are legătura și cu Marte în mitologia Romană, în care era și un zeu asociat cu vegetația și primăvara timpurie și creșterea plantelor. E cam ciudat să-l vedem pe Marte asociat cu agricultura, dar aici își are începuturile în semnul Berbecului, indicând creșterea după o perioadă de stagnare și pasivitate în timpul iernii. Marte adoră impulsivitatea și spiritul de inițiativă a Berbecului care se aruncă înainte cu capul înainte de a gândi. Cele mai multe asemănări le găsește cu Berbecul din cauza naturii sale asertive, curajoase, neînfricate și încăpățânate. În plus, nevoia lui Marte de acțiune și mișcare este satisfăcută de atitudinea tipică 'acționează și gândește mai târziu' a Berbecului. În plus Berbecul este semnul sinelui și a luptei pentru sine.


Domiciliu în Scorpion:

Dacă Berbecul este războinicul zodiacului, Scorpionul este asasinul. Semnul Scorpionului pare cam atipic pentru Marte fiindcă este un semn fix de apă, în plus este feminin. În prima instanță am spune că nu prea se potrivesc dar ca de obicei când vine vorba de scorpion, aparențele înșală. Acest semn ține mult de putere, voință și ambiție și Marte conduce tot ce ține de voință și ambiție. În plus Scorpionul este semnul morții și sexualității iar aceste două lucruri corespund perfect cu Marte. Marte fiind cel care cauzează conflict ce duc la moarte, iar sexualitatea ține de impulsul acestei planete de "crește" ca în semnul Berbecului, de a produce ceva nou prin moartea cea mică, mai exact a orgasmului. Cei doi parteneri dau o parte din ei pentru a crea ceva, iar actul sexual este unul de abandon și moarte din care naște o viață nouă.


Exaltat în Capricorn:


Marte este ridicat pe culmi înalte de acest semn cardinal de pământ. Capricornul este semnul ascensiunii atât financiare cât și în societate. Este asociat cu structura și autoritatea, strategie, planificare și muncă. Energia lui Marte este exprimată armonios aici, fiindcă este folosită cel mai productiv. Un om cu Marte în Capricorn este un om foarte puternic fiindcă are un plan, se ține de el și are succes prin muncă și disciplină. Este "îmblânzirea" energiei haotice a lui Marte și punerea ei în slujba comunității sau a interesului nativului.

Acest plasament ține mult de excelență, dacă Marte în Berbec este nesăbuit iar în Scorpion este patimas, aici el este mult mai calm și e capabil să-și adune forțele să construiască. E ceva atipic dar la fel foarte benefic, fiindcă Marte, Distrugătorul, aici devine cel care creează ceva.


Cădere în Rac: 


Racul este semnul opus Capricornului în Zodiac. Este un semn Cardinal dar de apă. Racul este preocupat cu casa, bunăstarea copiilor și a căminului. Și e clar din prima că această asociere îi dă probleme lui Marte care vrea să fie un cuceritor, să se ridice pe noi culmi ale succesului, nu să stea acasă și să se îngrijească de familie. În plus înțelegem de ce această asociere este detrimentala lui Marte inclusiv uitându-ne la animalul reprezentat de această constelație. Racul se deplasează rapid cu spatele nu cu fața, iar crabul merge lateral dintr-o parte în alta. Dar Marte nu apreciază aceste mișcări, pentru el, ori mergi înainte ori în sus dar este inacceptabil să te plimbi de colo colo sau să dai fugă înapoi. În plus, acest semn când devine agresiv, este pasiv-agresiv. Total atipic pentru felul în care Marte ar acționa.


Exil în Taur:

E ușor de înțeles de ce Marte are probleme în semnul Taurului. Taurul este un semn Venusian fix de pământ. Este cel mai lent și stabil dintre toate semnele din zodiac. Dar Marte nu caută stabilitate, ci acțiune. Chiar dacă Taurul este semnul frumuseții, artei și luxului sau a bunurilor materiale, lui Marte nu îi pasă de așa ceva, fiindcă el vrea glorie, acțiune și înfrângerea dușmanilor. Când ne uităm la Marte în Taur e ca și cum ne uităm la o paradă militară somptuoasă, unde fiecare soldat este îmbrăcat în uniforme frumos decorate impecabile dar nu are instinctul necesar să apese pe tragaci sau curajul să se arunce în luptă. 

Clar un plasament nefavorabil pentru energia lui Marte.


Exil în Balanță:

Balanța este semnul compromisului, păcii, parteneriatului și prieteniei cât și a căsătoriei. Este opusă Berbecului care reprezintă asertivitatea și ridicarea de sine. Ce să mai spunem decât că pacea și compromisul sunt plictisitoare pentru Marte aici. În plus mai e ceva ce creează probleme. Balanța vrea să vadă mereu părțile și opiniile tuturor și Marte este afectat din cauza asta. Nu poate acționa rapid cum pofteste și energia lui este dezechilibrată. Acești oameni cu plasamentul lui Marte în Balanță pot fi considerați "avocații diavolului" fiindcă pot fi foarte pasivi și nu își asumă o cauză sau poziție. Pacea este obținută mereu prin compromis sau căsătorie, dar Marte este planeta războiului, nu a păcii și nu este interesat de așa ceva. În plus, sexualitatea tipică Marțială nu ține cont de aranjamente și înțelegeri matrimoniale, este un instinct și atât.


Puterile planetare ale lui Marte: Curaj în forma sa fizică, înfrângerea dușmanilor, tot ce este legat de război inclusiv prevenția sau victoria, distrugere, masculinitate, potența sexuală pentru bărbați, rezistența fizică la efort, apetit sexual, vânătoare, sporturi competitive de toate felurile, proceduri chirurgicale, lucrul cu fier sau alte metale, forța fizică, armată, onoare, ruperea de vrăji, asertivitate, ambiție, conflict, furie și inclusiv calmarea acesteia, victorie.


Culoarea corespondentă: Roșu

Sefira: Geburah

Cartea de Tarot: Turnul

Arhanghelul: Khamael


Multe binecuvântări

Frater Iustin Levi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu