sâmbătă, 20 aprilie 2024

Semnificația Crucii Cabalistice

 Semnificația Crucii Cabalistice


Crucea cabalistică este printre primele tehnici pe care le învățăm la începutul drumurilor noastre pe calea mistică occidentală. Înainte să facem ritualul pentagramei, cât și la final folosim această cruce.

Ea este des folosită atât ca deschidere cât și încheiere atât pentru aceste ritualuri fundamentale dar și în ceremonii mult mai complexe.

Totuși hai să ne uităm la această tehnică cu mai multă atenție. Dacă citești acest blog, cel mai probabil ești măcar puțin familiarizat cu semnul sfintei cruci ce este și acesta fundamental pentru practica oricărui creștin. 

Ce este deosebit la felul în care semnul sfintei cruci și crucea cabalistică este că tehnica este identică. Atingem fruntea, apoi pieptul, apoi umărul drept și la final cel stâng. Din cauza aceasta, dacă ești ortodox, îți va fi mult mai ușor să înțelegi cum poți face și varianta cabalistică, spre deosebire de catolici și unii protestanți care mai întâi își ating umărul stâng.

De notat este faptul că vedem o directă corelație între ce cuvinte vibram când facem aceste mișcări și un verset din Evanghelia lui Matei, mai exact 6:13 - "și nu ne duce în ispită, ci izbăvește-ne de cel rău. Căci a Ta este împărăția și puterea și slava în veci. Amin!’

În acest verset, Hristos le explică ucenicilor cum să se roage în urma ce fu întrebat "cum să ne rugăm?" El le spune Rugăciunea Domnească sau Tatăl Nostru și o încheie cu aceste cuvinte. Bineînțeles, la fel cum Biblia poate fi interpretată în numeroase feluri, o interpretare mistică asupra acesteia se potrivește și cu natura cabalistică a acestei rugăciuni, și în mod deosebit încheierea sa. 



Când atingem fruntea vibram A-TAH, ce înseamnă "a ta".

Când atingem pieptul spunem "MAL-KUTH", ce înseamnă regatul sau împărăția.

Atingând umărul drept rostim "VE-GHE-BU-RAH", adică puterea.

Și la final când atingem umărul stâng vibram "VE-GHE-DU-LAH", ce înseamnă slava/gloria.

Ca sa incheiem, ne aducem palmele impreuna deasupra pieptului si vibram LE-O-LAM A-MEN, adica acum si pururea, Amin!

Când ne uităm la arborele sefirotic proiectat asupra trupului uman vedem a A-TAH corespunde cu sefira coroanei, Kether. Atingând sefira coroanei declarăm că a lui Dumnezeu aparține împărăția, Malkuth împreună cu puterea și slava, adică GHEBURAH și GHEDULAH ce corespund cu sefirele de mijloc celor doi piloni ai severității și milei. 

În plus, în timpul acestei tehnici vizualizăm și cum o rază de lumină trece prin pilonul central proiectat al Arborelui Sefirotic proiectat pe corp din creștet până în talpi, iar apoi unim cele două sefire laterale cu o altă rază de lumină orizontală, formând o cruce de lumină proiectată prin trup și prin arborele imaginat proiectat asupra acestuia.

La fel, făcând acest simplu și scurt ritual afirmăm și noi suntem ființe divine, fiind înzestrate cu suflet nemuritor de către Dumnezeu și că scopul operei este realizarea acestei divinități cu care am fost cu toții binecuvântați. 

Cruc̦ea mai are și rolul creerii a unui scut energetic din aura noastră. Nu degeaba bunicuțele își fac cruce când văd ceva ce ele consideră reprehensibil. Chiar dacă nu cunosc teoria, ele știu că făcând cruc̦ea se apără de o influență negativă.

Chiar vă recomand să analizați cu mai multă atenție Rugăciunea Domnească și să descoperiți alte corelații interesante între aceasta și fundamentul cabalistic al practicii ezoterice.


Multe binecuvântări.

Frater Iustin Levi

Un comentariu:

  1. Mulțumim pentru semnificație. Totul are mai mult sens acum și din perspectiva creștină! Si conexiunea dintre Crucea Cabalistică și Crucea de Trandafiri a R.R. et A.C. sunt folosite în cadrul ritualelor de meditație și inițiere, ajutând la ghidarea practicanților pe calea lor spirituală.

    RăspundețiȘtergere