miercuri, 19 martie 2025

Cele 5 seturi de Tarot pe care le folosesc.

Folosesc tarotul pentru divinație de prin 2009 de când descoperisem aceste cărți fascinante.

Inițial când începusem, nu știam mare lucru despre originea acestor cărți, istoria lor și cum merg întrebuințate, sesiunile mele de citire fiind mai mult bazate pe intuiție decât pe descrierea cărților.

Chiar dacă nu era o formă de citire profesională nicidecum, reușeam să fac citiri destul de precise chiar și așa, și am ajuns cumva să înțeleg și de ce în toți acești ani.

Seturile de tarot pe care le voi enumera au multe asemănări, mai exact prin numărul de cărți, arcane majore, minore și cărțile de curte.
Dar în pictograme există și câteva diferențe substanțiale.

Acestea sunt legate de culorile folosite, inspirația scenelor și fundamentul creației lor.

Dacă ne uităm de exemplu la tarotul de Marseilles, descoperim în timp că fundamentul realizării acestui set este unul alchimic, în timp ce setul cel mai cunoscut, Waite-Smith este Qabalistic, acesta fiind și membru al Ordinului Hermetic ai Zorilor Aurii.

În fine, fără doar și poate, hai să vă prezint seturile pe care le folosesc și ce m-a atras la ele.

  1. Setul Waite-Smith.
    Înainte numit setul Rider-Waite, dar mai recent redenumit Waite-Smith tocmai pentru a comemora și efortul artistic uriaș al Pamelei Coleman Smith care l-a ajutat pe Arthur Edgar Waite să picteze acest set.


Acesta este în momentul de departe cel mai cunoscut set de tarot, și a devenit aproape universal identificat cu ideea de Tarot în general.

Ce mi se pare fascinant la acest set este că efectiv cam toată lumea îl folosește, dar văd cum foarte puțini sunt conștienți de simbolismul cabalistic foarte bogat din acest set.

Setul Waite-Smith de tarot nu este doar un instrument de ghicit, și folosindu-l doar cu scopul acesta cumva sărăcește din bogăția semnificațiilor acestor arcane.

Ceva ce o să realizați citind mai departe acest articol, este că toate seturile menționate, inclusiv acesta sunt adevărate instrumente puternice de ritual, de folos atât în meditație, viziuni induse pe Arborele Sefirotic cât și în procesul de magie ceremonială și interacționarea cu diverse spirite și invocarea de nume ale lui Dumnezeu.

În general, un set fascinant, și chiar dacă nu îl folosesc atât de mult, mereu revin la el și sunt uimit de complexitatea acestuia.
Un set accesibil tuturor dar care te îndeamnă să privești mai cu atenție și să înveți mai mult.

  1. Setul Golden Art Nouveau
    Am cele mai puține lucruri de spus despre acesta fiindcă este o variațiune a setului menționat mai devreme.




Toate imaginile sunt variante stilizate ale setului Waite-Smith.
Diferența semnificativă este preponderența culorii aurii și poziționarea sau posturile personajelor care diferă puțin.

Chiar dacă nu aduce prea multă schimbare și este clar doar o variantă mai modernă pentru Waite-Smith, setul Golden Art Nouveau impresionează prin calitatea imaginilor și a preponderenței culorilor Galben și Auriu.

În mare parte un substitut foarte bun pentru Waite-Smith în caz de vrei să ai parte de puțină variație dar fără a devia mult de la tema originalului.

  1. Setul Golden Dawn Magical Tarot
    Trecem la un set fantastic produs de către doi custozi contemporani ai tradiției Ordinului Hermetic ai Zorilor Aurii, și anume Setul Golden Dawn Ritual Tarot.



Observați că numele complet include și cuvântul Magical, asta fiindcă setul acesta este conceput aproape exclusiv ca instrument pentru magie ceremonială pe filonul tradiției Golden Dawn de către acești maeștri și promotori neobosiți ai acestui curent magic contemporan.

Bonusul imens achiziționării acestui set este faptul că vine și cu un manual stufos ce descrie ritualuri, simbolismul acestora de la culori, corespondențe astrologice și cabalistice cât și formule magice și specifice artei divinației.

Recunosc că nu folosesc acest set prea mult fiindcă, poate și din cauza motivului pentru care a fost făcut, îl păstrez doar pentru ocazii speciale de ritual.

Artistic, țin să spun că nu este chiar așa de impresionant, acesta având un accent poate exagerat pe folosirea de culori sau culori complementare în funcție de arcana cu care interacționa.

Aceste culori și simboluri sunt și ele cabalistice, dar sunt de părere că se sacrifică puțin și din potențialul artistic de dragul de a îndeplini sau a bifa aceste corespondențe.

Tot cu acest set, vă anunț că atât el cât și celelalte care urmează nu au scenete sau personaje pentru arcanele minore, și simbolismul devine tot mai abstract, așa că dacă vreți să vă folosiți de imaginile și scenetele din cele de înainte pentru a face citirile, aș sugera să îl evitați până căpătați o înțelegere mai adâncă a Astrologiei, Qabalei și restul simbolismului.

  1. Setul de Tarot Hermetic.

Acesta este realizat de către Godfrey Dowson.
Diferența uriașă dintre acesta și celelalte seturi de tarot este că acesta este realizat exclusiv în alb și negru.


E o diferență mare să trecem de la atâta culoare la ceva monocrom, dar înțeleg și intenția.
Scopul este să te facă să te concentrezi mai mult pe formele simbolistice arătate.

Ce apreciez foarte mult la acest set este că pe lângă corespondențele cabalistice, elementale sau astrologice, fix pe cărți sunt listate și titlurile fiecărei arcane.

De exemplu dacă ne uităm la cartea Puterea, aceasta are titlul „Fiica spadei înflăcărate”.

Dar mai mult decât atât, acest set listează pe fiecare carte și numele îngerilor care pot fi contactați prin intermediul acestora în ebraică, ceea ce e un mic lucru ce inițial nu pare sesizabil dar totuși de mare ajutor când vrei să realizezi un ritual și ai nevoie de alte elemente simbolice în plus care să întărească acea conexiune.

De exemplu, dacă ne uităm la Magicianul, vedem în josul cărții că avem numele Arhanghelului Raphael scris în ebraică în interiorul cercului în care acesta este desenat.

Un set superb ce merge folosit inclusiv pentru a învăța aceste seturi de corespondențe și a le memora.

  1. Tarotul Thoth

Tarotul Thoth este realizat de către infamul Aleister Crowley și pictorița Freida Harris.
Acesta este setul pe care îl folosesc de departe cel mai mult.



O dată fiindcă este cel pe care l-am consacrat cu un ritual și îl utilizez la aproape toate sesiunile de divinație pe care le fac.

Motivul pentru care am ajuns să îl folosesc atât de mult poate pare puțin superficial, dar vă spun sincer pentru mine este estetic cel mai frumos set pe care l-am văzut vreodată.

Când mă uit la unele dintre aceste arcane sunt în continuare uimit de abilitatea Freidei Harris. Cred că doar pentru munca ei la acest set ar trebui să fie creditată ca printre cei mai buni pictori ai secolului trecut.

Pe lângă asta, la fel ca celelalte 2 seturi de dinainte, Setul Thoth nu are personaje sau scenete pentru arcanele minore, dar uitându-te la aceste cărți parcă nici nu simți nevoia.

Complexitatea culorilor, formelor, simbolismul geometric este de o bogăție atât de mare încât prezența unor personaje ar fi de prisos.

Ce-i drept, Crowley a introdus multe teme și simboluri legate de Thelema și calea sa spirituală în aceste arcane. Cu unele rezonez, cu altele poate mai puțin sau deloc, dar cred că aprecierea și-o merită și poate chiar mai mult Harris pentru talentul desăvârșit.

Acestea sunt cele 5 seturi de tarot pe care le folosesc în mod activ.

Dacă vreți să descoperiți mai multe lucruri interesante despre Tarot, originea sa și simbolismul său ce a evoluat de-a lungul secolelor, vă recomand cartea lui Robert M. Place despre Tarot la care am făcut o scurtă cronică tot aici pe blog.

În caz de vreți să apelați la mine pentru servicii de divinație, îmi puteți și spune cu ce fel de set de tarot vreți să vă fac citirea, asta ca să puteți înțelege mai ușor rostul cărților când vi le prezint și vă fac interpretările.

Să aveți spor în toate.
Frater Iustin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu