sâmbătă, 27 ianuarie 2024

Virtutea discriminării

Cuvântul "discriminare" este unul negativ în ziua de azi, dar dacă privim întregul concept dintr-o perspectivă cabalistică putem să deducem că nu este deloc în esență ceva pozitiv sau negativ.

Societatea modernă face progrese în mai multe arii și direcții. În ultimii 100 de ani am văzut cum lumea s-a îndreptat cu pași repezi spre a garanta drepturi egale între sexe, minorități etnice sau rasiale și inclusiv cele sexuale.

În consecință, anumite cuvinte sau idei au fost progresiv duse la marginea lucrurilor pe care noi le putem considera acceptabile.


Un cuvânt care a suferit o astfel de transformare este discriminarea.

Doar menționând cuvântul discriminare ne ducem cu gândul la situații în care cineva este exclus pe motive de gen, etnie, rasă, orientare sexuală sau alte criterii arbitrar.

Chiar dacă nu facem parte dintr-o categorie de persoane care a fost în mod deosebit în poziția de a fi exclus sau pus la marginea societății, fiecare dintre noi am fost în situații în care ne-am simțit cumva pe dinafară. Poate se întâmplă să-ți placă de cineva și acea persoană îți refuză avansurile pe motiv că ai părul blond și ești supus/a stereotipului că persoanele cu această pigmentație a părului au un IQ inferior, mai ales dacă ești femeie.

În fine, acestea sunt doar câteva exemple foarte simple care să ne reamintească de negativitatea cu care discriminarea este văzută. În mod ironic, discriminarea ajunge să fie și ea la rândul ei discriminată.

Dar discriminarea, dacă o privim în esență, nu este nici pozitivă nici negativă. Este pur și simplu felul în care cineva este capabil să perceapă diferențe, inclusiv diferențe fundamentale în care tu poți face constatarea că există un TU și EU și că tu ești separat de alte persoane prin virtutea că ai un corp al tău, ai gândurile tale, visele și emoțiile care iar sunt ale tale și nu ale altcuiva la comun.

Dacă privim lucrurile în felul acesta, înțelegem că discriminarea este esențială pentru supraviețuirea noastră în Assiah sau în sefira 10 a arborelui vieții cabalistice, Makuth.

Discriminarea este abilitatea de a percepe și înțelege diferențe, iar astfel de abilitate poate însemna uneori viață sau moarte, mai ales când facem diferența dintre o plantă care ne poate hrăni și una otrăvitoare. Aceasta merge atât de departe încât ne ajută inclusiv să percepem și să înțelegem limite sau "granițe". Unde începe să fie un obiect și unde se termină? Fără o astfel de virtute a sefirei Malkuth, viața ar fi imposibilă, pentru că merge și mai departe. Vorbesc despre limite ce sunt mai esențiale decât percepția ci felul în care tot universul se manifestă.

Acțiunile pe care le luăm pe baza percepției acestor diferențe pot fi văzute moral pozitiv sau negativ dar în esență această virtute este dincolo de concepte mai înalte care ne-ar ajuta să ne organizăm societățile.

Este evident că în Cabala, Malkuth este cumva oaia neagră a sefirelor din arborele vieții. Dar nu putem visa la supernale precum Chesed sau Kether în călătoriile noastre spirituale dacă nu ne ancorăm bine și în "realitate" încât să ne susțină cercetările.


Multe binecuvântări.

Frater Iustin Levi 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu