sâmbătă, 28 iunie 2025

Ghid de ritual pentru Conjurarea Muzelor

Acum o săptămână am venit cu un scurt articol despre Muze, aceste misterioase spirite și entități care, conform mitologiei grecești, sunt sursele de inspirație pentru poeți, scriitori, artiști, muzicieni, dar și oameni de știință.

Dacă astăzi, abordând această perspectivă mai științifică și înrădăcinată în psihologie, suntem îndemnați să nu credem în spirite, grecii antici aveau o viziune foarte diferită, în care orice emoție, gând sau acțiune avea un zeu sau un spirit în spatele său.
Astfel, când un om este îndrăgostit, știm că este lucrarea Afroditei sau a lui Eros. Când suntem logici, raționali și ordonați, poate am zice că este lucrarea lui Apollo sau Hermes, iar când ne comportăm ca niște nebuni, căutăm senzațiile tari ca o formă de anihilare a sinelui sub influența alcoolului, este Dionisos cel care preia controlul.

Când pășești pe calea magică, ajungi să înțelegi că există o sămânță de adevăr în aceste legende. Fie că vorbim din perspectiva grecilor antici, a egiptenilor, a sumerienilor sau chiar și a misticilor creștini, ce înțelegeau că fiecare proces psihologic, cât și cele din lumea naturală, are duhuri în spatele lor ce pot fi benefice sau malefice.

Muzele, chiar dacă provin din această mitologie precreștină, totuși și-au păstrat rangul apreciat în rândul artiștilor până în epoca contemporană. Cântăreața Tori Amos a specificat în interviuri că muzele sunt cele care îi dau inspirație și că aceasta este ferm convinsă că ideile sale de a compune piese, versuri sau producție muzicală vin de undeva de dincolo, de la muze.

În fine, sper că nu vă plictisesc cu teoria, hai să trecem la ghidul de ritual pentru Conjurarea Muzelor.



Acest ritual este folositor pentru orice persoană care e angajată într-un proces creativ. Poți fi pictor, poet, scriitor, sculptor, muzician, compozitor, inginer de sunet etc.
Dar acest ritual nu este folositor doar pentru stereotipul de artist, ci este și de imens ajutor inginerilor, arhitecților de mai multe feluri, designerilor de interior, peisagiștilor sau oamenilor de știință.
Dacă vrei să faci o descoperire sau să găsești inspirație pentru soluții noi, ai nevoie de inspirația muzelor.
Când mă refer la inspirație, avem de-a face și cu procesul fizic de a respira, asta fiindcă Muzele sunt duhuri ale aerului.


Scrie-ți formula de intenție:
„Este voința mea să am inspirație pentru ... (aici incluzi proiectul artistic sau creativ la care lucrezi), și fie ca nimeni să fie vătămat în îndeplinirea acestei cereri, iar toți cei implicați să fie și ei binecuvântați. Amin.”


De ce vei avea nevoie:

  1. O măsuță altar pe care vei ține obiectele de ritual.

  2. O lumânare albă (lampă)

  3. O lumânare galbenă

  4. Tămâie cu aromă de lavandă sau iasomie.

  5. Flori albe. Pot fi narcise, lăcrămioare, margarete, iasomie, cale, frezii albe, tuberoze, ghiocei, liliac alb, flori de măr. Mirosul acestor flori, după cum știți unii dintre voi, este foarte ușor și delicat. Poți folosi una din aceste flori sau o combinație între ele. ATENȚIE MARE LA ALERGII! Dacă știi că ești alergic la polen sau unele flori, poți sări peste acest pas.

  6. Imnul Orfic către Muze printat sau scris de mână.


Când vei face ritualul:
Ca de obicei, vrei ca Mercur să fie în curs direct și nu în umbră, Luna e bine să fie în creștere și nu prost aspectată. Să nu cadă în Scorpion sau în detriment în Capricorn. Ziua nu este atât de importantă, dar, din moment ce lucrăm cu idei și mintea, ideal ar fi miercuri, în prima parte a zilei sau chiar când răsare soarele. Facem asta fiindcă, o dată cu răsăritul și creșterea intensității luminii, crește și creativitatea.


Ritualul propriu-zis:

  1. Aprinzi tămâia și lumânarea albă (lampa). Trasezi cercul în jurul tău și al altarului în sensul acelor de ceasornic cu mâna dreaptă întinsă, în timp ce vizualizezi cum o rază de lumină iese din ea și rostești:
    „Trasez acest cerc sacru ca o delimitare între lumea mundană și cea magică în care toate lucrurile sunt posibile în conformitate cu voința. Precum în cer, așa și pe pământ, precum în interior, așa și în exterior. Amin.”

  2. Respirație regulată în 4 timpi timp de 2 sau 3 minute. Inspiri timp de 4 secunde, ții aerul în piept timp de 4 secunde, expiri timp de 4 secunde, ții respirația 4 secunde. Repetă această respirație, chiar dacă nu îți iese perfect pentru 4 secunde. Important este să menții o respirație regulată. Tot timpul acesta, vizualizează cum, când inspiri, o faci nu doar pe gură/nas, ci și cum tot trupul tău, toți porii se deschid și trag energia aerului în corpul tău și se adună în plexul tău solar ca o sferă de lumină galbenă.

  3. Reciti imnul Orfic al Muzelor:
    „Voi, trup din Mnemosynei și al tatălui Zeus cu glas de tunet,
    Mândria țării Pierride, vestite și slăvite Muze,
    De muritori mereu aproape sub zeci de chipuri, mult râvnite,
    Sădind în fiecare tânăr virtutea neasemuită,
    Ne săturați flămândul suflet, ne inspirați curate gânduri,
    Crăiese și sfătuitoare, călăuziți dibacea minte,
    Și ați deprins inițiații cu datina divinei jertfe,
    Divina CLIO, EUTERPE și THALIA și MELPOMENE,
    Voi, TERPSICHORE și ERATO, POLYMNIA și cu URANIA,
    Tu, Muza-mamă, CALLIOPE, zeiță-aidoma de caste!
    Veniți, întruchipări celeste, la cei ce sunt inițiați
    Spre a le da o mare faimă și râvnă imnurilor dragi!”

Recitarea trebuie făcută cu fermitate și voce tare, dar nu strigând.
Aceasta poate fi repetată de încă 3 ori în caz că nu percepeți nimic.

  1. Aștepți în liniște câteva minute.
    Chiar dacă nu aveți vreo viziune în ochiul minții după 4 recitări, puteți să fiți siguri că muzele v-au auzit, chiar dacă o imagine clară nu se formează în minte.
    Manifestarea muzelor este subtilă, la fel ca natura lor a aerului, dar experiența ar trebui să fie una de sporire a agerimii minții, ca și cum gânduri și idei încep să vă vină în minte.
    Cât despre vizualizare, nu avem o descriere precisă a acestor duhuri, dar ce e de ținut minte e că sunt de natură cu Aerul și de gen feminin.

  2. Citirea petiției.
    Mai întâi, mulțumești Muzelor că și-au făcut prezența cunoscută și că au venit, iar apoi le citești cererea pe care ai scris-o mai devreme.

  3. Oferirea lumânării și florilor.
    Zici așa:
    „Pentru că sunteți binevoitoare și îmi răspundeți chemării, vă mulțumesc și vă ofer în semn de recunoștință lumina acestei lumânări și parfumul acestor flori.
    Fie ca acestea să fie semn de prietenie între noi de acum înainte.”
    Aprinzi lumânarea galbenă, apoi pui florile cu vază pe măsuța altar și inspiri adânc în plămâni parfumul acestora, după care le lași muzelor.

  4. Încheierea ritualului.
    Le urezi rămas-bun muzelor zicând:
    „Vă mulțumesc pentru prezență și ajutorul acordat. Puteți pleca după bună voie în domeniile voastre, în pace și prietenie. Amin.”

  5. Desfaci cercul trasându-l invers cu mâna stângă întinsă deasupra acestuia, în timp ce vizualizezi cum lumina din cerc se reîntoarce în mâna ta.

Florile, după ce vestejesc, de preferat merg aruncate direct pe pământ, undeva afară, sau oferite apelor unui râu sau pârâu, cu aceeași reverență cu care parfumul lor a fost oferit muzelor.


O dată ce ai terminat ritualul, cel mai bine este să nu te gândești la ce ai făcut. Se recomandă să faci ceva total diferit de practica magică, să te împământezi iar. Recomand treburi casnice, gătitul și mâncatul, o plimbare, o întâlnire cu prietenii.
Inspirația poate veni fie pe moment, fie în câteva zile. Important e să nu te preocupi de o nevoie imediată de rezultat. În caz că ești scriitor și ai suferit de un blocaj de scriere, acesta va fi eliberat ușor și îți vor veni idei pe care le poți scrie, la fel și pentru orice altă activitate artistică, cât și științifică.

Ritualul merge repetat de mai multe ori dacă ai alte proiecte creative la care lucrezi, în felul acesta construiești o adevărată relație cu muze și le faci parte din viața ta.



Să aveți spor în toate.
Frater Iustin.

luni, 23 iunie 2025

Ritual de consacrare implemente geomantice

Acesta este ritualul de consacrare a obiectelor geomantice.
După cum am explicat și în articolul precedent, există mai multe metode prin care poți face citiri geomantice. Cea pe care eu personal o folosesc este un set de zaruri polihedrale pe care le arunc pe un pătrat împărțit în cele patru culori cabalistice asociate cu sephira Malkuth.

Voi puteți alege oricare altă metodă din cele listate în articol. Aveți inclusiv opțiunea de a folosi un stilou consacrat, în cazul în care nu puteți să vă confecționați o cutie și o baghetă pentru geomantie sau să folosiți doar zarurile. Contează însă efortul depus în a obține și chiar confecționa aceste obiecte.

Eu, cel puțin, nu sunt un individ chiar atât de priceput la lucratul în lemn, așa că tăblița mea a fost făcută la cerere de către un cuplu de artizani în care am încredere și care m-au ajutat inclusiv cu triunghiul artei, pe care unii dintre voi l-ați văzut în postările mele.


Indiferent de metoda pe care o folosești, ceremonia de consacrare va face o diferență imensă. Aceasta va transforma obiecte mundane în obiecte sacre, ce vor deveni „vii” în felul lor și însuflețite de acest ritual magic.

Ritualul acesta necesită ceva pregătire și nu este neapărat simplu. Se vor chema îngeri asociați cu Pământul, cât și îngeri Enochieni. În cazul în care nu vrei să te atingi de nimic Enochian , poți sări peste acel pas.

Acest ritual pe care vi-l dau este, de fapt, o traducere din cartea Techniques of High Magic de Stephen Skinner și Francis King. Nimic din ce descoperiți aici nu este un secret. Aceasta este, de zeci de ani, informație publică, dar nu cunosc, până acum, instanțe în care acest ritual să fie disponibil și în limba română.

O altă notă importantă este că autorii acestei cărți descriu, înainte, și ritualul prin care se face Apa Sfințită. Dar, fiindcă locuim în România și putem primi agheasmă ușor de la orice biserică locală, spun că acest ritual, în acest caz, este de prisos. Pentru cine dorește, voi face disponibilă și traducerea ritualului pentru apă sfințită.

Fără doar și poate, să trecem la ritual.


De ce vei avea nevoie:

  1. Un pahar de sticlă de whiskey în care vei ține apa sfințită.

  2. Un bețișor de tămâie – Aici nu este menționată aroma, dar putem intui că, din moment ce avem de-a face cu sephira Malkuth sau cu forța elementală a Pământului, Patchouli ar fi o alegere bună. Dacă nu ai așa ceva, poți folosi Olibanum, cunoscut și ca Frankincense. În lipsa acestuia, poți folosi tămâie de la biserică, pe care o vei pune să ardă pe un cărbune încins în cățuie. Recomand totuși bețișorul de tămâie, fiindcă e mai practic și în ziua de azi se găsește cam peste tot.

  3. Uneltele tale geomantice. Pot fi săculețul cu pietricele, zarurile cu tăblița, cutia cu nisip sau pământ sau, în caz că nu ai altceva, pixul sau stiloul pe care îl vei consacra.

  4. O măsuță orientată spre Nord, pe care vei ține obiectele.

  5. O lumânare de altar (lampă) – aceasta este opțională și nu este menționată în ghidul din carte, dar poate servi ca metodă de iluminare. Culoarea poate fi albă sau, dacă vrei să mergi pe simbolismul Pământului, poți folosi una neagră, verde sau maro. Decizia îți aparține în totalitate.

  6. Ghidul acestui ritual, printat. Dacă ai o memorie atât de bună încât să îl înveți pe de rost din prima, te felicit. Dar cel mai sigur este că vei face acest ritual pentru prima dată și te vei împotmoli fără ghidul la îndemână.

  7. Chibrituri.


Când faci ritualul:

Nu există o dată, oră sau zi anume. Dar, dacă deja urmărești acest blog, știi deja că nu are rost să faci ritualuri când Luna este în void of course și când Mercur este retrograd. Poți încerca, dar mai bine aștepți un moment mai potrivit.


Ce vei face:

1.

Începi cu purificarea spațiului tău de ritual cu apă sfințită. Iei paharul cu apă sfințită și stropești puțin în spațiul tău de ritual, rotindu-te în sensul acelor de ceasornic, în timp ce reciți:

„Așa că Preotul care guvernează lucrările Focului trebuie mai întâi să stropească cu Apa Lustrală a mării răsunătoare.”

Apoi pui paharul înapoi pe altar.

2.

Aprinzi bețișorul de tămâie și, ținându-l în mână, te rotești din nou în sensul acelor de ceasornic, în timp ce reciți:

„Iar atunci când toate fantasmele au dispărut, vei vedea Focul Sfânt cel fără de formă, care sare și fulgeră prin adâncurile ascunse ale Universului; auzită-i-ai vocea Focului.”

3.

Pui bețișorul de tămâie în suportul de pe altar și te mai rotești de trei ori în jurul spațiului de ritual, recitând de fiecare dată:

„Sfânt ești Tu, Domn al Universului!
Sfânt ești Tu, Cel pe care Natura nu L-a făurit!
Sfânt ești Tu, Cel vast și puternic,
Domn al Luminii și al Întunericului!”

4.

Stai orientat în fața măsuței altarului, spre Nord, și, cu degetul arătător al mâinii drepte, trasezi Pentagrama de Invocare a Pământului peste uneltele tale geomantice. Apoi reciți:


„O, Tu, Ce ești Veșnic, Tu, Cel care ai creat toate lucrurile și care Te îmbraci cu forțele Naturii ca un veșmânt, prin Numele Tău divin, Adonai, cu care ești cunoscut mai ales în sfertul pe care îl numim Tzaphon (se pronunță Za-fon), Nordul, Te implor să-mi dăruiești mie puterea, intuiția și buna cunoaștere pentru căutarea mea a Luminii ascunse și a Înțelepciunii.

Te implor să-l faci pe Arhanghelul Tău Auriel, care guvernează lucrările Pământului, să mă ghideze pe această cale, și, mai departe, să mă călăuzească al Tău Înger Phorlakh (se pronunță For-lak), să vegheze asupra pașilor mei de aici înainte.

Fie ca Conducătorul Pământului, puternicul Prinț Kerub, prin permisiunea Infinitului Suprem, să crească și să împuternicească aceste forțe ascunse și aceste virtuți oculte ale acestor unelte geomantice, astfel încât, cu ele, să fac operațiunile corecte de divinație pentru care au fost făurite. Pentru acest rost, acum fac acest ritual mistic de consacrare în Prezența Divină a lui ADONAI.”

Ridică din nou mâna și trasează încă o Pentagramă de Invocare a Pământului, apoi recită invocarea Regilor:

„În numele celor Trei Mari Nume Secrete și Sfinte ale lui Dumnezeu, purtate pe stindardul din Nord, EMOR DIAL HCTEGA (se pronunță Em-or Di-al Hec-tay-ga), te chem pe Tine, mare Rege al Nordului, ICZHICIAL (se pronunță Ik-zod-hitch-ial), să participi la această ceremonie și să-i sporești efectul.

Astfel consacru aceste instrumente divinatorii. Conferă-le puterile oculte cele mai mari și virtutea cu care Tu le vei putea judeca ca fiind capabile în toate lucrările de divinație de natură a Pământului.”

Apoi:

  • Ridică iar mâna și trasează Hexagrama lui Saturn, în forma sa de invocare, apoi recită Invocarea celor Șase Seniori:


„Mari Principi ai Pătrulaterului Nordic, vă invoc, cei care sunteți cunoscuți prin titlul și poziția de rang de Seniori. Ascultați-mi petiția, o, puternici Principi, cei șase Seniori ai Pătrulaterului Nordic al Pământului, ce aveți numele:
Laidrom,
Alphctga,
Aczinor,
Ahmlicv,
Lzinopo,
Liansa
(se pronunță: Lay-ee-drom, Al-pay-hay-see-tay-ga, Ac-zod-in-or, Ah-mel-ee-see-vee, El-zod-ee-en-oh-poh, El-ee-ee-an-sa).

Fiți prezenți în ziua aceasta cu mine. Dăruiți acestor unelte geomantice puterea și puritatea ai căror maeștri sunteți în Forțele Elementale pe care le controlați, astfel încât forma lor exterioară, cea materială, să fie un simbol adevărat al forțelor lor spirituale.”


Invocarea Îngerilor Enochieni

1. Invocarea Îngerului Enochian al Focului Pământului
Trasează o pentagramă de invocare a Pământului peste unelte, apoi recită:

„O, Tu, Înger Glorios Naaom (se pronunță En-ay-ay-om), Tu, cel ce guvernezi esențele de foc ale Pământului, Te invoc pe Tine să dăruiești acestor unelte geomantice puterea magică a cărei Tu ești suveran, astfel încât, cu puterile lor, să pot face lucrările de divinație ale Pământului.”

2. Invocarea Îngerului Enochian al Apei Pământului
Trasează din nou o pentagramă și recită:

„O, Glorios Înger Nphra (se pronunță Enn-pee-heh-rah), Tu, cel ce guvernezi influențele umede și fluide ale Pământului, Te invoc pe Tine să dăruiești acestor unelte geomantice puterea magică a cărei Tu ești suveran, astfel încât, cu puterile lor, să pot face lucrările de divinație ale Pământului.”

3. Invocarea Îngerului Enochian al Aerului Pământului
Trasează din nou o pentagramă și recită:

„O, Glorios Înger Nboza (se pronunță En-bo-zod-ah), Tu, cel ce guvernezi esența de aer, delicată, a Pământului, Te invoc pe Tine să dăruiești acestor unelte geomantice puterea magică a cărei Tu ești suveran, astfel încât, cu puterile lor, să pot face lucrările de divinație ale Pământului.”

4. Invocarea Îngerului Enochian al Pământului Pământului
Trasează din nou o pentagramă și recită:

„O, Glorios Înger Nroam (se pronunță En-ro-ah-em), Tu, ce guvernezi partea solidă și densă a Pământului, Te invoc pe Tine să dăruiești acestor unelte geomantice puterea magică a cărei Tu ești suveran, astfel încât, cu puterile lor, să pot face lucrările de divinație ale Pământului.”


Trasează o ultimă pentagramă de invocare a Pământului peste uneltele geomantice.

Așa se încheie consacrarea uneltelor tale geomantice. Acestea pot fi considerate acum „încărcate” cu puterile magice atribuite elementului Pământ. În afara momentelor în care le vei folosi, ele trebuie să rămână înfășurate într-un material de culoare neagră – se recomandă mătase sau in.


Dacă ai dus ritualul de consacrare până la sfârșit, felicitări!

Acum ai obiectele necesare consacrate pentru a face citiri geomantice.

Multe binecuvântări!

Frater Iustin 

vineri, 20 iunie 2025

Despre misterioasele Muze, muzica, arta si inspiratia artistilor.

 În sfârșit ajung să vorbesc despre Muze, artă, muzică și inspirația artiștilor

Acest articol nu este o explorare a mitologiei antice grecești neapărat, fiindcă, în primul rând, nu sunt un istoric al religiilor încât să vă ofer o perspectivă pertinentă asupra acestor ființe divine misterioase pe care strămoșii noștri le invocau pentru a primi inspirație artistică.

Muzele ne-au fascinat de mii de ani. Spun că ne-au fascinat fiindcă prima mea iubire este de fapt muzica – asta înainte să descopăr magia și domeniul ocult. Mai întâi am explorat posibilitățile de a deveni muzician.

Muzica este și motivul pentru care am scris articolul despre Magia Muzicii, publicat în The Hermetic Tablet 2024, unde am avut marele noroc să apar în aceeași revistă cu giganți ai domeniului magic și ezoteric la nivel mondial.



Dar hai să ne întoarcem la spiritele care au inspirat până și termenul de muzică, și anume Muzele.

Sunt mai multe surse și variante privind câte muze ar exista, dar conform tradiției celei mai cunoscute, Muzele sunt fiicele lui Zeus (Jupiter) și ale Mnemosynei (zeița memoriei). Ele erau considerate protectoarele și custodele artelor și inspirației artistice, fiecare fiind asociată cu câte un domeniu specific al artei și științelor.

Cele 9 Muze:

  1. Calliope – Muza poeziei epice și elocvenței

  2. Clio – Muza istoriei

  3. Erato – Muza poeziei erotice și cântecelor de dragoste (ne dăm seama că aceasta clar inspiră multă lume încă și în ziua de azi)

  4. Euterpe – Muza muzicii și a poeziei lirice

  5. Melpomene – Muza tragediei

  6. Polyhymnia – Muza imnurilor sacre și a retoricii

  7. Terpsichore – Muza dansului și a corului

  8. Thalia – Muza comediei și a poeziei pastorale

  9. Urania – Muza astronomiei, astrologiei și a științelor exacte




Pentru omul modern, ideea de muze – ființe spirituale care ne binecuvântează cu inspirație – poate părea o fabulație. Dar dacă ești genul de om mai artistic, sunt sigur că te-ai confruntat cu momente în care îți veneau idei pentru artă, pictură, cinematografie, scris, muzică etc.

Aceste rush-uri de creativitate apăreau brusc și puternic, ca și cum nu aveai idee de unde vin – mai ales când știai că luni întregi poate te confruntai cu un blocaj creativ. Poate lucrai la un roman și nu știai cum să termini un capitol sau poate ești comediant și urmează un show important, dar simți că ți-ai pierdut simțul umorului și nu ai nicio idee de glume.

La fel, observăm de-a lungul istoriei cum mari oameni de știință și filozofi se trezeau cu inspirație uimitoare, doar ca mai apoi să o piardă. Uneori păreau posedați de ideile pe care le aveau, ca și cum nu aveau destul timp sau limbaj pentru a le exprima.

Inspirația lui Newton, de pildă, se bănuia că era de origine divină și nu doar rezultatul unui măr căzut în cap. Nu cred că un simplu măr ar fi fost capabil să-l inspire pe tânărul geniu să formuleze fizica newtoniană și să facă progrese uriașe în matematică pentru a o explica.

Dar Newton era un caz aparte. Deși astăzi este cunoscut ca cel mai important om de știință al epocii moderne, puțini știu că întreaga sa activitate alchimică și ocultă a fost ascunsă de comunitatea științifică. El credea într-o lume vie și spirituală, populată de inteligențe și forțe invizibile. Aceste credințe nu îl făceau mai puțin capabil în știință – dimpotrivă.

Aceste calități de geniu sunt atât de uraniene, încât sunt asociate cu planeta Uranus în astrologie și cu a noua muză, Urania.

Muzele sunt, în mare parte, asociate cu aerul pe planul elemental. Aerul guvernează gândirea, ideile și inspirația – iar până și cuvântul inspirație vine direct din acest simbolism. Se spunea că ideile sunt purtate de vânt și pot fi „inspirate” odată cu aerul pe care îl respirăm.

Procesul de expirație ar reprezenta transmutarea acestor idei, venite din tărâmul elementalilor de aer, în artă, scris, poezie – toate domenii guvernate de cele nouă muze.

Partea grozavă la Muze este că ele încă sunt aici și ne pot inspira, dacă știm cum să interacționăm cu ele și să le cerem ajutorul.

Pentru toți artiștii, muzicienii, scriitorii, inventatorii și filozofii care au ajuns – cumva – pe acest blog, vă voi dezvălui în curând un ritual prin care puteți intra în contact cu Muzele, pentru a depăși blocajele de creativitate.
Devenind prietenii acestor spirite, creativitatea voastră va înflori.

Acest ritual va fi publicat pe Gumroad, împreună cu restul ritualurilor și traducerilor mele.

Fiți binecuvântați.
Frater Iustin

Răzbunarea lui Anael

Voiam sa scriu un articol despre Muze dar mai bine scriu povestea aceasta inainte sa o uit. 

Acum probabil 10 luni am fost contactat de către o persoană care se afla într-o situație delicată când vine vorba de iubire și relații. Iubirea este oricum unul dintre motivele pentru care majoritatea lumii se apucă să practice magie.

În mod obișnuit sunt confruntat cu întrebări legate de cum să facă pe x sau y să se îndrăgostească sau vrăji de seducție.

Acum câteva săptămâni am și pus un astfel de ritual pe care îl puteți încerca cu îngerul Lelahel, doar că acela abordează tema iubirii dintr-o perspectivă mult mai blândă și spirituală.

Până la urmă avem nevoie de o persoană iubită nu doar pentru a satisface niște nevoi fizice sau companie, ci să avem și cu cine putem crește spiritual și să ne într-ajutorăm spre desăvârșirea noastră spirituală.

Această noțiune a dispărut din păcate aproape în totalitate din viața modernă, dar nu este rolul meu să judec aici. La fel, nu a fost treaba mea nici să o judec pe această clientă care avea o vendetă cu un fost iubit care a profitat de ea într-o perioadă de vulnerabilitate emoțională maximă.

Vreau să vă spun că nu fac astfel de operațiuni decât dacă sunt sută la sută convins că avem de-a face cu o cauză justă, și în cazul acesta am fost convins.

Spre beneficiul meu și al clientei mele, aceasta a ascultat sfatul meu și nu s-a mai interesat deloc de acest fost iubit care a trădat-o și a tratat-o cu lipsă totală de respect.

A ars orice punte cu el astfel încât să se concentreze pe cum poate să își facă viața mai bună în general, și pe lângă progresele imense pe care le-a făcut, a ajuns și să capete cunoștințe bune în domeniul ocult și magie încât pot să o numesc un adevărat magician.


Dar iată cum, când și eu uitasem în totalitate de acest individ cu care a avut probleme, primesc brusc vestea de la ea că acesta primise o pedeapsă usturătoare. Aceasta venise în forma relației cu actuala parteneră care s-a năruit, cât și prin pierderea locului de muncă și neputința sa de a găsi unul nou de 3 luni de zile deja.

Rezultatul venise în urma unei operațiuni Venusiene cu Arhanghelul planetei Venus, Anael sau Haniel. Mergând pe blestemul faimos din cultura românească „Cine iubește și lasă, Dumnezeu să-i dea pedeapsă”, am lăsat sentința să fie decisă în totalitate de către acest arhanghel și nu de către mine.

Delegând decizia în mâinile acestei ființe celeste și spirituale, efectiv am lăsat-o în voia lui Dumnezeu, fiindcă toți îngerii sunt creații ale lui Dumnezeu și nu pot acționa decât cu autoritatea supremă a acestuia.

Un lucru ce e bine de învățat este că nu trebuie să încercăm să controlăm absolut toate variabilele unui ritual. Într-adevăr, mereu limităm acțiunile nedorite precum nevatămarea nimănui, fiindcă astfel magia poate veni cu efecte secundare neplăcute, dar în cazul acesta, în afară de păzirea clientei mele de efecte adverse, nu am pus nicio limită asupra efectului.

Reflectând asupra acestei povești, contează să conștientizăm mereu niște adevăruri dure legate de dragoste și iubire. Se pare că ajung să vorbesc tot mai des despre iubire anul acesta, și chiar dacă poate aș suna ca o placă stricată, vreau să vă amintesc de ce floarea cel mai des asociată cu iubirea și Venus este tocmai trandafirul.

Trandafirul are printre cele mai seducătoare parfumuri, ce atrage atât albinele și restul insectelor polenizatoare cât și pe noi. Când ne îndrăgostim e ca și cum am înnebunit sau suntem îmbătați și intoxicați de persoana pe care o adorăm. Dar dragostea, la fel ca și trandafirul, are și spini.

Am mai spus că prețul iubirii este durerea și că e bine să nu îți bagi mâna în tufa cu trandafiri dacă îți e teamă să fii înțepat.

Făcând un astfel de ritual, intrăm în aspectul vindicativ al iubirii și mai puțin în cel blând. Chiar și când ne uităm la zeițele iubirii din antichitate, vedem că, în ciuda frumuseții acestora, există și acest aspect vindicativ și sângeros legat de ele. Afrodita, în mitologia Greciei antice, este cunoscută atât pentru felul în care îi binecuvântează pe toți cu darurile acestor trăiri, dar și pentru faptul că poate fi deosebit de capricioasă și nerușinată în cuceririle sale romantice – de exemplu, cazul în care cu nerușinare îl seduce pe muritorul Adonis și numeroasele ei escapade romantice cu alți zei precum Ares sau Apollo, spre frustrarea soțului ei, Hefaistos.

La fel, uitându-ne și la varianta sa din Orientul Mijlociu, vedem cum Astarte și Ishtar sau Inanna sunt toate zeițe ale frumuseții, iubirii, sexualității, dar și ale războiului. Nu e de mirare că strămoșii noștri credeau că îndrăgostiții de fapt sufereau de o formă de nebunie, nu de altceva.

Revenind la Anael. În viziunea mea, când o conjurasem, apăruse cu trăsăturile tipice venusiene. Un înger de gen feminin, de o frumusețe molipsitoare. Chiar dacă nu pot să îmi amintesc o imagine clară, țin minte că eram convins că ea era arhetipul iubitei sau al iubitului pe care artiștii îl adorau și îl imortalizau în artă și muzică – mai ales muzică. Pot da exemplul aici melodia Angel de la Aerosmith, o formație de rock care avea tematică lirică aproape exclusiv despre dragoste și senzualitate.

Iubirea e capricioasă, și chiar dacă Venus este o putere planetară de la care cel mai des căutăm binecuvântări și alinare, țineți minte că există și acest aspect vindicativ, care poate fi mai înfiorător chiar decât al altor forțe chtonice.

„Hell hath no fury like a woman scorned.”


Multă lumină și iubire vouă,

Frater Iustin. 

joi, 12 iunie 2025

Un spațiu sacru

Această anecdotă este despre felul în care acțiunile noastre într-un anume loc îi conferă un caracter aparte.

De-a lungul istoriei s-a știut despre existența a unor locuri sacre. Inițial în culturile primitive și tribale, șamanii erau capabili să identifice locații în natură ce păreau să fie aliniate cu anumite energii sau conferau șamanului abilitatea de a se conecta cu diverse spirite.

Dar în cazul de față, vorbim despre sanctificarea unui spațiu simplu de ritual. Nu avem de-a face cu sfințirea unui lăcaș de cult, ci doar camera în care îmi tot desfășor ritualurile de cam 4 ani, de când m-am mutat în apartamentul în care locuiesc acum.

Practica mea, încă de atunci, includea un ritual despre care am mai discutat cu alte ocazii pe blog – Micul Ritual al Pentagramei.

În caz că cunoașteți acest ritual, poate deja știți că se începe cu Crucea Cabalistică, trasarea celor 4 pentagrame în cele 4 puncte cardinale și, la final, chemarea celor patru arhangheli: Rafael în Est, Michael în Sud, Gabriel în Vest și Uriel în Nord.




Ce e de luat în minte este faptul că am practicat acest ritual cel puțin o dată în aproape fiecare zi, în aceeași cameră și aproximativ în același loc toți anii aceștia. Astfel, am ajuns la un punct în care nici nu mă mai chinui să vizualizez cei 4 arhangheli în acele direcții cardinale. Ai putea spune că am ajuns cumva la un fel de certitudine că ei sunt acolo când le vibrez numele – la fel cum știu că apa e udă și focul arde, etc.

Această repetare continuă a dus însă și la niște efecte neașteptate. Ca să continui, vă mai dezvălui câteva lucruri despre mine.

Din adolescență, și ai putea spune până acum, am fost foarte pasionat de muzica rock și metal. Am în bibliotecă multe CD-uri, cât și cărți, și am fost la sute de concerte. La fel, se întâmplă să am în garderobă și foarte multe tricouri cu formații. Unele dintre formațiile care îmi plac sunt așa, mai profane. Mai pe scurt, una din ele a cochetat cu imaginea profană, satanică sau pur și simplu anti-creștină.

Iar alt tricou e cu o trupă care, la fel, a folosit această imagine, dar mai „la mișto”. În orice caz, nu împărtășesc credințele afișate de către aceste trupe și am mai menționat cum practica magică m-a deschis mai mult spre credința în Dumnezeu și a reconciliat relația mea cu religia creștină.

Totuși, în unele situații, din pură conveniență, mai port și tricouri cu aceste trupe, ocazional. Se întâmplă să am rufe puse la spălat și cam acestea sunt opțiunile de purtat pentru ziua respectivă.

Acum un an și jumătate însă, venisem de la job și deja era târziu. Trebuia să îmi fac rutina zilnică și purtam un tricou cu una din aceste trupe. Înainte să îmi încep rutina, care începe fix cu ritualul pentagramei, mi-a trecut prin minte gândul că poate ar fi cel mai bine să îmi dau jos tricoul și să port altceva mai puțin profan, dacă tot fac acest ritual în care vibrez nume sacre ale lui Dumnezeu și chem cei 4 Arhangheli. Dar latura mea sceptică a răspuns cu: „Haide, frate, că n-are nimic, merge și așa.”

Adoptând vorba tipic românească de „lasă, bre, că merge și așa”, încep ritualul și, din moment ce fac semnul crucii cabalistice, mă simt cam incomod. Ritualul acesta durează poate 2 minute să îl duc până la capăt – hai 3, dacă îl fac mai serios.

Trasez pentagramele și ajung la punctul în care mai rămâne să trasez pentagrama din Nord, unde, în mod normal, știu că acolo trebuie să îl invoc pe Arhanghelul Uriel.

Dar, spre mirarea mea, simt că nu o mai pot face. Poate fi un blocaj mintal, dar în ochiul minții vizualizez cum acest arhanghel, de cel puțin 3 metri înălțime, așa cum îl vizualizez de obicei, se uită consternat la mine, cu o privire de puternică dezaprobare. Atunci chiar încep să mă simt cu musca pe căciulă, ca și cum aș fi un copil mic, certat de către un părinte și pe cale să fiu plesnit peste față pentru vreo prostie pe care am făcut-o.

Realizez că nu pot să duc ritualul la capăt așa. Mă dezbrac de tricou și îmi fac toată rutina la bustul gol. De atunci, am evitat să mai intru în cameră cu orice obiect profan, precum acel tricou.

Recent, tot așa, din lipsă de opțiuni, purtam prin casă un tricou cu altă trupă, tot așa profană, și în cameră aveam o lumânare care ardea. Trebuia să plec de acasă și, cum nu las niciodată o lumânare să ardă cât timp sunt plecat, dau să intru în cameră – dar, la fel, simt că nu am cum și am un blocaj mental ce nu îmi permite să fac acest lucru cât timp port acel tricou.

Reușesc să o sting după ce mi-l dau jos.

În urma acestor experiențe, mai am câteva discuții cu câțiva prieteni ce se țin de practică la fel ca mine, și unul povestește cum, într-o mănăstire din Oltenia, la fel, în urma unor adorații ale Maicii Domnului, într-un spațiu al mănăstirii s-a creat o zonă unde cine vine se simte incapabil să păcătuiască.

Acum, nu știu dacă acest lucru este 100% adevărat, dar în urma acestor experiențe nu mi se mai pare imposibil.

Mai intră în ecuație și faptul că această cameră e un spațiu sacru doar pentru mine și pe alții nu i-ar afecta.

Ideea care rămâne este că lucrurile pe care le facem într-un anume loc îi conferă un caracter. Eu am oferit un exemplu cu practică magică, dar ne putem uita la felul în care ne împărțim apartamentele și casele pe diverse categorii de camere. Dormitorul este locul unde dormim, unde ne lăsăm să fim cei mai vulnerabili și ne expunem vulnerabilitatea inclusiv în acele momente de intimitate sexuală.

Bucătăria e unde ne preparăm mâncarea etc. În alte case mai mari însă, pe vremuri, exista și o cameră de rugăciuni, unde membrii familiei se puteau retrage pentru a se ruga în liniște și fără vreo distracție.

E de ținut minte că ceea ce facem conferă locului o anumită energie, un caracter și o legătură și cu forțe spirituale. Noi sanctificăm sau profanăm locul, dar la fel și locul, ulterior, ne poate schimba și pe noi.

Vedem asta când intrăm într-un spațiu asociat cu învățatul și educația, cum ar fi o bibliotecă sau o universitate. Automat suntem transpusi într-o dispoziție deschisă spre a explora și a ne stimula intelectul. Într-un club de noapte suntem direcționați să ne pierdem inhibiția și așa mai departe.

Analizați spațiile în care vă desfășurați activitatea și vedeți cum voi ajungeți, prin acțiunile voastre, să schimbați aceste spații.


**Să aveți spor în toate,**

*Frater Iustin*

 

luni, 9 iunie 2025

Ritual pentru a Inspira Iubire și Afecțiune




Acest ritual are ca scop atragerea iubirii și afecțiunii unei persoane, fie că este cineva pe care îl cunoști de mult timp sau pe care l-ai întâlnit recent. Intenția este de a-i trezi dorința de a fi cu tine și de a deveni interesat romantic de tine.

În mod normal aș pune acest ritual pe Gumroad pentru a fi achiziționat, dar ținând cont că nu am mai publicat un ritual recent pe blog, m-am gândit că e o idee bună să îl dau gratuit.
Oricum, informația necesară pentru a-l face e disponibilă pe internet, trebuie doar să știi unde să cauți și cum să îți organizezi ritualul.

Bineînțeles, există și alte formule de a conjura îngeri precum Lelahel. Aceasta este una mai simplă și adaptată la cunoștințele voastre. În mod ideal, am conjura aceste entități celeste pentru operațiuni teurgice și nu taumaturgice. Dar, cum știu că majoritatea vor să se convingă că ceva „merge” în viața reală, fizică, am zis că merge să începem cu asta.
Ulterior, puteți trece mai departe și la invocarea acestor spirite pentru transformări interioare ce te vor apropia de Divinitate.

Formula de intenție

Folosește următoarea formulare cu claritate și convingere:

„Este voința mea ca ….. să devină interesat de mine din punct de vedere romantic și să își dorească să aibă o relație cu mine. Fie ca această cerință să fie îndeplinită și nimeni să fie vătămat în acest proces. Amin.”


Ce ai nevoie pentru ritual

  1. Sigiliul îngerului Lelahel – ideal desenat de mână cu cerneală roșie pe hârtie de bună calitate, folosind un instrument dedicat exclusiv actelor magice.




  2. Psaltirea, deschisă la Psalmul 9, cu accent pe versetul 11:
    „Cântaţi Domnului, Celui ce locuieşte în Sion, vestiţi între neamuri faptele Lui.”

  3. Tămâie oliban (Frankincense) – poate fi înlocuită cu tămâie bisericească.

  4. Două lumânări albe simple – una pentru lumină (lampa), cealaltă ofrandă pentru înger.

  5. Măsuță orientată spre Est – va servi drept altar.

  6. Chibrituri – pentru aprinderea tămâiei și lumânărilor.


Când să faci ritualul

  • Ziua ideală: joi sau duminică

  • Mercur: în mers direct, nu retrograd

  • Luna: în creștere, nu în vid de curs
    (Poți urmări fazele lunii cu aplicații precum iLuna)


Pregătirea altarului

Așază toate obiectele pe măsuță:

  • Sigiliul în centru

  • Lumânarea-lampă și tămâia în dreapta și stânga

  • Lumânarea-cadou, pregătită pentru final


Pașii ritualului

1. Trasarea cercului

Stai în fața altarului, orientat spre Est. Cu mâna dreaptă întinsă, vizualizează o rază de lumină albă ce trasează un cerc în jurul tău. Spune:

„Consacrez acest cerc sacru în numele Tatălui și Fiului și Sfântului Duh ca un spațiu unde orice este posibil în concordanță cu voința. Precum în ceruri, așa și pe pământ, precum înăuntru, așa și în exterior, Amin.”

Rotește-te în sensul acelor de ceasornic în timp ce rostești formula.

2. Rugăciunea de deschidere

Stai la vest de altar, privind spre est, și rostește:

„O Tată atotputernic, făcătorul celor nevăzute și văzute... Slavă fie a TA acum și pururea, Amin!”

3. Aprinderea tămâiei și a lumânării-lampă

4. Citirea psalmului

Deschide Psaltirea la Psalmul 9 și repetă de trei ori versetul 11:

„Cântaţi Domnului, Celui ce locuieşte în Sion, vestiţi între neamuri faptele Lui.”

5. Invocarea îngerului Lelahel

Spune cu voce clară:

„O Măreț înger Lelahel! Înger al numelui extins al atotputernicului Dumnezeu... te chem să îți faci prezența simțită în acest cerc sacru...”

Rostește numele Lelahel vibrațional: LE-LA-HEL timp de 2–3 minute sau până când simți prezența. Apoi, spune-ți intenția personală exact așa cum este formulată mai sus.

6. Aprinde lumânarea-cadou

Plaseaz-o lângă sau deasupra sigiliului. Las-o să ardă complet. Dacă nu poți supraveghea focul, folosește o lumânare tip pastilă sau reaprinde-o mai târziu.

7. Încheierea ritualului

Spune:

„Măreț înger Lelahel, îți mulțumesc că ai venit și m-ai asistat cu această cerere. Te poți întoarce în domeniul tău fără să vătămezi om sau fiară și fie ca pacea să fie pururea între noi.”

8. Final

Închide cu semnul sfintei cruci și asigură-te că focul este supravegheat sau stins în siguranță.



sâmbătă, 7 iunie 2025

Dragostea înflorește pe pământ stabil.

În sfârșit am trecut de această perioadă cruntă pentru Venus, fiind crunt debilitată în Berbec și ajungând și în retrograd, ce au afectat relațiile serios, cât și orice operațiune magică legată de această planetă.

În alt articol am mai vorbit puțin despre Venus în astrologie și despre semnele în care aceasta se află în Domiciliu, Detriment și Exaltare.
De data aceasta ne vom concentra mai mult pe poziția acesteia în semnul Taur, fiindcă este semnul în care consider că este cea mai puternică. Venus excelează și în Balanță, cât și în exaltarea sa în Pești, dar Taur pare să aibă ceva special care o ajută să înflorească în dragoste, cât și în frumusețe.

De fapt, semnul Taur posedă multe asemănări cu planeta de care este condusă. La fel cum celelalte planete par să confere semnelor proprietățile specifice pe care le cunoaștem. Dar Taur are și ceva în plus în cazul acesta și nu este de mirare că e un semn atât de benefic pentru ambele planete tipic feminine de pe bolta cerească, Venus cât și Luna.


Dar hai să ne uităm puțin la Taur și la simbolismul acestuia mai atent. În primul rând sesizăm că simbolismul acestuia este a unei bovine de sex masculin, ceva ce poate e atipic, dar eu prefer să privesc întregul simbolism al acestui semn uitându-mă la bovine în general.
Un lucru pe care îl sesizăm este că Vaca, cât și Taurul, este un animal puternic, dar nu neapărat agresiv. De fapt, vacile tind să fie printre cele mai blânde animale domestice, fiind bine cunoscute pentru felul în care pasc în liniște, în timp ce le sună tălăngile. Și totuși, sunt animale puternice și nobile. Vacile, cât și Taurii, cât și alte bovine sălbatice, își vor apăra membrii cirezii dacă sunt amenințați. Știm că Taurii sunt deosebit de protectivi și, chiar dacă nu sunt ușor de provocat, vor răspunde cu forță letală la amenințări.
În plus, vedem și legătura foarte strânsă cu elementul pământului. Vorbim totuși de animale terestre care au ceva în plus, fiindcă bovinele sunt adevărate mașinării ce fac conversia din plantele pe care le consumă – pe care noi, ca oameni, nu le putem mânca – și le convertesc în laptele care este crucial pentru susținerea civilizației sau a unor triburi până și în ziua de astăzi. 

Dacă ne uităm la triburile est-africane, precum Maasai, aceștia depind în totalitate de cirezile lor de vaci, atât pentru lapte cât și pentru carnea acestora.

Carnea de vită mai este cunoscută ca fiind printre cele mai hrănitoare și bogate în macronutrienți, cât și micronutrienți esențiali. Mai recent s-au făcut multe cercetări din alimentație și s-a adeverit că poți trăi în totalitate din consumul de produse lactate și carne de la vaci.
Mai pe scurt, Vacile și Taurii sunt într-adevăr animale speciale, chiar dacă în viața de zi cu zi noi le considerăm a fi ordinare sau chiar plictisitoare, neavând nimic interesant de arătat.
Hai să ne întoarcem acum la astrologie și să privim și zodia aceasta mai atent.

Taurul este o zodie de pământ, și o zodie de pământ fixă, făcând-o cea mai stabilă zodie din tot zodiacul. Taurul este cunoscut pentru faptul că e constant, ținându-se până și de cea mai plicticoasă rutină, fiindcă înțelege că munca și perseverența sunt cele ce aduc rezultate.
Fiind un semn venusian, acesta este foarte lent la mânie și, în general, pașnic. Acesta are și o înclinație pentru domeniul artistic, lucrurile bune și frumoase, cât și talent pentru gastronomie.
Vedem în combinație cu Venus cum toate lucrurile bune și frumoase înfloresc și cresc cel mai bine în semnul acesta.

Dragostea are nevoie de un mediu stabil și fertil în care să crească. Dragostea este cea mai bună când este stabilă și constantă și de neclintit în fața obstacolelor. Un Taur mai e cunoscut și pentru puterea sa. Acesta poate să calce în picioare pe oricine și orice. La fel și iubirea, care este atribuită lui Venus, poate să înfrângă orice piedică și orice obstacol când e susținută de Taur.

Dar alt aspect care e interesant la Taur și Venus împreună este felul în care ne arătăm iubirea față de cineva. Taurul este semnul frumuseții și al senzualității. Nu neapărat al sexualității, dar tot ce ține de latura fizică: atingeri, mângâieri, îmbrățișări, răsfăț cu haine confortabile, bijuterii și mai ales MÂNCARE.
Cine spunea că dragostea trece prin stomac avea dreptate.
Taurul este semnul cel mai priceput la arta gastronomică. Te-ai întreba, oare, de ce? Poate Fecioara ar fi mai potrivită, fiindcă este semnul care știe să măsoare cantitățile de ingrediente și mirodenii, încât să îți obțină gustul perfect.

Probabil, dar Fecioara are, în mare parte, aceste trăsături mercuriene, și când ar găti, ar face-o ca un proiect. Taurul pune ceva de care toți avem nevoie în alimentația noastră: pasiune și iubire.

Poate, uneori, te întrebi: „Oare de ce mâncarea gătită de mama ta este cea mai gustoasă?” Asta pentru că mama îți gătește nu doar ca să te hrănească, ci ca să își manifeste și dragostea față de tine.
Dacă mama nu te-ar fi iubit deloc, nu te-ar fi hrănit deloc la sân. Laptele este cel mai hrănitor aliment pentru un nou-născut. Orice alt aliment este slab în comparație cu complexul de nutrienți din acesta.
Actul de a hrăni un bebeluș este unul foarte personal și intim și fizic, implicând trupurile mamei și ale copilului – mama dând în continuare din trupul ei pentru a-l hrăni și crește.

La fel și iubirea dintre un bărbat și o femeie trebuie să fie trainică, constantă și trainică. Stabilă, precum semnul Taurului, să ofere fizicalitate și senzualitate și acel devotament în care ne dăruim unul pe altul în totalitate, atât fizic, cât și prin gesturi ca prepararea mâncărurilor gustoase.

Iubirea, la fel, a inspirat generații și generații de artiști să și-o exprime în formă artistică prin sculptură, pictură, muzică etc. Dacă dorim ca arta să înflorească într-o societate, aceasta trebuie să aibă destulă stabilitate și abundență materială încât să îi permită, altfel, dacă regresăm într-un stadiu în care trebuie să luptăm și doar să supraviețuim, la fel și arta va fi tot mai puțin prezentă în viețile noastre.

Zilele acestea suntem binecuvântați cu Venus în Taur. Aveți oportunitatea să plantați sămânța unei iubiri sau a unei activități artistice. Acum e momentul să dăruim, să arătăm blândețe și să împărtășim iubirea și să uităm doar de ce vrem doar pentru propriile persoane.

Fiți binecuvântați.

Frater Iustin 

miercuri, 4 iunie 2025

Transformarea emoțiilor

În câteva articole precedente, cât și în Manualul de Magie cu Lumânări, am vorbit despre Formă și Forță și, mai exact, cum forța unui ritual este dată de către trăirile și emoțiile noastre.

Forma pare a fi ceva mai ușor de înțeles, cu toate că e ceva mai complexă. Aici vorbim despre formule, incantații, sigilii, cercuri, organizarea spațiului și timpul în care facem un ritual. Da, aceasta acoperă mai multe lucruri ce merg gestionate în același timp, dar fără forța emoțiilor acestea sunt cam de prisos.

Nu spun acum că un ritual poate fi cărat doar de puterea și forța emoțiilor și transformarea acestora în cercul sacru, dar forma este vasul în care ținem emoția și o preschimbăm în ceva diferit și util pentru îndeplinirea a ceea ce ne dorim.



Cam la fel ca apa din butoaiele de la nunta la care Iisus a participat în Cana Galileii. Noi trebuie să învățăm cum să transformăm această apă în vin. Și este ușor de înțeles cum de apa și vinul, două lichide, au de-a face cu emoțiile, pentru că la nivel fizic avem de-a face cu hormoni diferiți ce conferă stări emoționale.

După cum vedeți, toate sunt interconectate.
Voi da un exemplu legat de un ritual pentru abundență financiară și bani. De obicei facem un astfel de ritual fiindcă am conștientizat că ducem o lipsă în acest departament. Emoția poate fi de neliniște și anxietate asupra situației financiare.
În timpul ritualului, prin forma pe care o folosim, în funcție de format, rășini pe care le ardem, lumânări pe care le aprindem și vorbele pe care le rostim, ajungem să transformăm această emoție de anxietate în una de anticipare și încântare.

La nivel emoțional, ne preschimbăm noi, ca și cum ne-am schimba mintea, cât și compoziția chimică din vasele sanguine.
Scopul, bineînțeles, este de a ajunge la acea stare de satisfacție și bucurie de împlinire. Acesta este pasul crucial. La finalul fiecărui ritual pe care îl facem, contează să ajungem în acea stare de credință, încredere și confort știind că mesajul nostru a fost înțeles de către Divinitate și că nu numai că ne va da ce am cerut, ci deja am și primit.

Scopul final este acela de a avea acea stare de „credință”. Când mă refer la credință nu mă refer doar la proclamarea unei anumite credințe religioase, ci la certitudinea că Dumnezeu te ascultă și știe ce vrei și îți va și da.

El le-a răspuns: ‒ Din cauza puținei voastre credințe. Adevărat vă spun că, dacă ați avea credință cât un bob de muștar, ați zice acestui munte: „Mută-te de aici, acolo!“, iar el s-ar muta. Nimic nu v-ar fi imposibil!

Problema e că noi, ca oameni, trăim vieți în care suntem încercați de îndoială la fiecare pas. Iar în epoca aceasta modernă, care e dominată de raționalismul științific, a trăi în credință și a întreține această stare necesită antrenarea minții și a emoțiilor noastre.

De aceea facem ritualurile zilnice precum Micul Ritual al Pentagramei și Pilonul Central, la fel cum monahii își spun rugăciunile pentru a întări credința și a avea măcar cât o fărâmă din bobul de muștar despre care spunea însuși Hristos.
Pentru a deveni magicieni mai eficienți, vă recomand să faceți exercițiul următor. Și are doar 2 pași simpli.
Timp de cel puțin 10 minute, stai în poziția ta preferată de meditație. Poate fi lotus, șezând pe scaun sau alta. Dar e important să fie confortabilă și nu prea mult încât să inducă somnul.

Pasul 1: Conștientizează emoția pe care o simți în momentul respectiv. În fiecare zi vom avea anumite stări sau dispoziții emoționale. Permite-ți să simți emoția aceasta pe deplin și fără restricții.
De exemplu, în cazul meu, având și Luna în Berbec, tind să fiu un om cu o dispoziție emoțională mai agresivă și predispoziție spre nervozitate. Să zicem că, de dragul exemplului, aveți și voi în acel moment o stare de enervare și ușoară furie. Conștientizați și simțiți-vă emoția aceasta negativă.

Pasul 2: Transformarea emoției. Odată ce ai conștientizat-o și simțit-o, sugerează-ți că începi să simți cum această emoție se schimbă. Progresiv, pas cu pas, secundă cu secundă. Poți seta un cronometru la care să te uiți și, cu fiecare secundă, simți cum această emoție inițială (posibil să fie negativă) se preschimbă în altceva ce poți folosi.

Pentru cazul emoției de nervozitate și furie, să spunem că o transformăm în motivație. Acesta este un proces ușor, fiindcă cele două sunt asemănătoare și fiindcă furia ne determină să fim motivați și să trecem la acțiune. De preferat e să facem această tranziție în mod natural, dar majoritatea dintre noi ajungem să hrănim doar pe cea inițială.
La finalul exercițiului, termini cu o altă dispoziție emoțională care nu doar că este utilă în ritual, ci și în viața de zi cu zi.

De exemplu, poate suferi de anxietate și teamă înainte de examen. Poți transforma această stare în încredere. Ori încredere că îl vei lua, sau, chiar dacă nu ai învățat nimic și pici examenul, să ai încrederea că data viitoare vei învăța bine și îl vei lua cu notă mare. Important e că încerci.

Sper să vă fie de ajutor.
Frater Iustin.

vineri, 30 mai 2025

Ritualul Pentagramei, Elemente și Taumaturgie

Meditând recent la Micul Ritual al Pentagramei, pentru care am scris printre primele postări de pe acest blog, mi-am adus aminte și de o lecție de pe canalul de YouTube al lui Frater Xavier din seria *Mystery School*.

Acesta are câteva sute de astfel de clipuri, fiecare cu lecții utile pentru misticul și magicianul modern. Din păcate, nu mai țin minte pe acela în care menționează ordinea elementelor în care trasăm pentagramele în cele 4 puncte cardinale, dar lecția a răsărit în mintea mea recent.

Din moment ce știu că mai mulți cititori nu au găsit și canalul acestuia sau care nu sunt suficient de proficienți cu limba engleză, o voi lua de la capăt.


Când facem Micul Ritual al Pentagramei, fie că vorbim de forma de alungare sau invocare, trasăm cele 4 pentagrame în ordinea următoare, incluzând direcțiile cardinale cât și corespondența elementală.

Începem orientați spre EST, care este asociat cu Aerul, apoi cu SUD, ce este asociat cu Focul, apoi spre VEST, ce este asociat cu Apa, și în final încheiem cu NORD, ce este asociat cu Pământul.

Tot în aceste direcții cardinale, pe lângă cele 4 pentagrame trasate în lumină albastră sau albă, în funcție de felul în care ați fost învățați, chemăm și cei 4 Arhangheli, fiecare asociați cu aceste direcții, cât și puterile elementale specifice.

Astfel avem ordinea următoare:


* EST – Aer – RAFAEL

* SUD – Foc – MICHAEL

* VEST – Apă – GABRIEL

* NORD – Pământ – URIEL (sau Auriel).


Știm din texte religioase și din alte cărți vechi de magie ceremonială sau angeologie că arhanghelii au multe puteri și domenii peste care prezidează, dar în contextul ritualului pentagramei sunt asociați cu cele 4 elemente clasice.

Când mă refer aici la elemente, nu mă refer la acestea în sens chimic, fiindcă știm că Aerul e compus din mai multe gaze pe lângă azot și oxigen, Focul este de fapt o plasmă rezultată dintr-un proces chimic, Apa se referă la mai mult decât H₂O, iar Pământul poate să conțină chiar toate elementele tabelului periodic.

Nu, elementele sunt mai des asociate cu stări de agregare cât și cu puteri spirituale. Există un aer fizic în universul manifestat în care ne aflăm, dar la fel există și un aer spiritual, ce nu este contingent de lumea noastră materială.

La fel, dacă luăm cele 4 elemente și le aplicăm simbolismul simplificat asupra realității noastre ca ființe umane, știm că Focul reprezintă voința și acțiunea, Apa emoțiile, Aerul gândurile și intelectul, iar Pământul trupul nostru fizic.


În cazul densității, mai degrabă am zice că ordinea în care am trasa pentagramele ar trebui să urmeze cea a celor 4 lumi cabalistice: *Atziluth*, *Briah*, *Yetzirah* și *Assiah*, corespunzător cu Foc, Apă, Aer și Pământ.

Dar cumva, ordinea la prima vedere pare incorectă în ritualul pentagramei. Și spun asta doar dacă am avea o înțelegere la suprafață a cabalei și aranjamentului celor 4 lumi.


În fine, am povestit deja ceva despre teorie, dar după cum ziceam, există și o lecție chiar destul de intuitivă legată de această ordine elementală când vorbim despre trasarea pentagramelor.

În cazul lui Xavier, îmi aduc aminte cum explica că, de fapt, există o logică perfectă legată de ordinea aceasta și se referea la simbolismul elementelor.

Pentru că orice operațiune taumaturgică – sau cum se zice astăzi, de „manifestare” – începe în minte, cu un gând.

Mintea sau gândurile fiind sursa ideii, evident, putem zice că e asociată cu Aerul, deci are sens să începem trasarea dinspre Est și din motivul acesta.

Apoi continuăm spre Sud, cu Focul, ce reprezintă acțiunea.

Ia de seamă cum imediat ce gândim, este înțelept să nu așteptăm și să luăm atitudine și acțiune imediat. Asta poate să însemne o activitate nouă, un proiect, cât și un ritual magic. Mai întâi gândim, facem un plan și îl punem în aplicare prin simbolismul focului.

Continuăm apoi spre Vest, ce e asociat cu apa și emoțiile. Vedem aici că, de fapt, schimbarea sau transmutarea emoțiilor noastre vine după sau imediat după acțiunea luată. Nu înainte și nu după gânduri.

Apa mai reprezintă și subconștientul și legătura noastră cu lumea nevăzută, planul astral. Emoțiile sunt și forța ce alimentează ritualul și îl umple pentru a obține ce intenție ne-am setat întâi gândind.

Emoțiile sunt forța, iar ritualul, formula, incantațiile etc. sunt forma la care apelăm. Forma și forța acționează împreună prin voință.

Ultima pentagramă e trasată înspre Nord, ce reprezintă Pământul, soliditatea și lumea în care trăim, cea fizică. Orice ritual taumaturgic are ca scop schimbarea pe plan fizic.

Astfel, prin ordinea aceasta, îndeplinim țelul magiei: acela de a crea schimbare în concordanță cu voința, iar această schimbare să fie dusă până la capăt în planul fizic, sau – dacă privim cabalistic – în sefira *Malkuth*.


Hai să facem asta cu un exemplu.

Ne vine ideea, ne scriem fraza de intenție. Facem planuri, stabilim data, ora, condițiile astrologice, spiritul cu care vom lucra (dacă e cazul) sau simbolurile pe care le vom folosi.

Apoi facem ritualul propriu-zis. Îl începem cu o anumită dispoziție emoțională – de lipsă sau anticipare. Iar în timpul ritualului ajungem să ne transformăm emoția în ceva pozitiv.

Căpătăm liniște și încredere că se va îndeplini și că petiția noastră a fost ascultată, înțeleasă și deja îndeplinită.

Emoțiile, odată transmutate, și odată ce mesajul a fost transmis în planurile superioare, nu rămâne decât să acceptăm schimbarea cauzată în planul fizic și material.


Simplu, nu?

Ok, poate nu chiar așa de simplu, dar mai meditați pe tema aceasta câteva zile, chiar dacă nu înțelegeți imediat. Poate exersați iar LBRP sau LIRP și notați-vă observațiile într-un caiet și pe tema aceasta.


Multe binecuvântări,

Frater Iustin



joi, 29 mai 2025

Epoca singurătății

Intenționam să scriu despre acest subiect de ceva vreme, însă am tot amânat, fiindcă în ultima perioadă programul meu a devenit din ce în ce mai încărcat.

Timpul fiind limitat, îmi este din ce în ce mai dificil să ofer consultanță la fel de frecvent și să răspund tuturor întrebărilor și solicitărilor celor care mă contactează.

Inboxul meu rămâne deschis pentru oricine dorește să-mi lase un mesaj și să solicite ajutor sau informații legate de magie, ocultism, astrologie ori tarot. Însă, de când am început această activitate, am observat un lucru comun în rândul majorității clienților mei.

Concluzia nu este una fantastică sau ieșită din comun, ci o problemă tot mai răspândită în epoca noastră: singurătatea.




Nu spun că toată lumea suferă de singurătate, dar, în mod special, persoanele care caută ajutor în aceste domenii tind să se confrunte cu ea. Cel mai des sunt solicitat pentru o citire cu tarotul, geomantie, o astrogramă sau pentru sprijin într-un ritual ori sfaturi practice aplicabile în viața de zi cu zi ori în practica ocultă.

Însă, din ce în ce mai des, mă regăsesc în postura de a deveni mai mult decât un simplu prestator de servicii – un fel de prieten surogat.

Nu am nicio problemă în a-mi face prieteni noi. Și atâta timp cât îmi permit timpul și energia, mă bucur să răspund întrebărilor sau să ascult pe cineva fără să judec.

Dar adevărul este că, la finalul zilei, sunt și eu un om simplu, cu limitele sale. Timpul meu este finit, și chiar dacă intențiile mele sunt sincere, prietenia mea surogat nu poate umple golurile reale din viața cuiva.

Poate că este o consecință a stilului nostru de viață modern – nu mai trăim în familii extinse, triburi sau comunități, ci fiecare în propriul apartament, în propriul univers. Avem hrană, apă, utilități și toate bunurile dorite, dar ne lipsește conexiunea umană autentică.

Din experiență, observ cât de mulți oameni sunt disperați să fie ascultați fără a fi judecați. Și îmi dau seama că această nevoie profundă nu poate fi satisfăcută nici de un străin ca mine, nici de videoclipuri ori meditații ghidate de pe YouTube.

O clientă de-a mea, de exemplu, a trecut prin experiențe traumatizante în adolescență și în primii ani de adult. Aceste traume i-au conturat un drum al vieții care a dus-o pe culmile disperării. A urmat dezumanizarea și, ulterior, transformarea într-o persoană pe care nici ea nu o mai putea respecta. I-am spus că este o ființă rănită și singură, care are nevoie de prietenie și conexiune – de cineva care a trecut prin ceva asemănător. Chiar sper că îmi va urma sfatul și va căuta un grup de sprijin în care să împărtășească, dar și să primească vindecarea pe care, de una singură, nu o va găsi.

Un alt client, un bărbat pe care l-am consiliat în trecut, a suferit ani întregi dezamăgiri în relații și a fost nevoit să muncească din greu pentru a susține o fostă soție care l-a tratat cu dispreț și chiar cu ură. Mi-am dat seama că era profund singur și rătăcea în căutarea unui sens al vieții. Sesiunile noastre se transformau în conversații lungi, așa că l-am întrebat: „Auzi, dar tu nu ai prieteni cu care să vorbești despre toate astea?” Mi-a răspuns că nu, că acolo unde locuiește este foarte greu să-și facă prieteni. L-am încurajat măcar să încerce, pentru că, odată ce-ți împărtășești experiențele cuiva și afli și despre viața acelui om, propriile tale probleme nu mai par chiar atât de copleșitoare.

Dacă citești acest articol, poate că și tu treci prin ceva similar. Ce vreau să îți spun este că nu trebuie să fii singur. Și poate, ceea ce crezi că e dorința de a fi iubit de o femeie sau un bărbat, este de fapt o nevoie mai profundă: nevoia de conexiune umană autentică.

Întreabă-te dacă nu cumva rădăcina fricilor și anxietăților tale este lipsa unei vieți sociale reale, lipsa legăturilor profunde cu oameni cărora chiar le pasă de tine.

Cred că trăim într-o lume în care tuturor ne-ar prinde bine să avem măcar un prieten adevărat. Prietenia este, din păcate, mult subapreciată în comparație cu alte tipuri de relații.

Dacă știi că ai un prieten sau o prietenă cu care nu ai mai vorbit de mult, pune mâna pe telefon și sună-l. Întâlniți-vă la o cafea. Vorbiți deschis, fără teama de a fi judecați.

Și, cel mai important, nu lăsa acea conexiune să se estompeze și să dispară în timp.


**Frater Iustin**


duminică, 25 mai 2025

Metode de divinație cu geomantie

Geomantia este una dintre cele mai eficiente și bune metode de divinație. Sistemul este chiar simplu și elegant, conceput să ne ofere răspunsuri cât mai precise la interogări.

Am mai discutat puțin acest subiect în trecut, dar știu că pentru multă lume această metodă, în România cel puțin, este încă un mister.
Din păcate, nu prea există cărți traduse în română despre geomantie, dar dacă cunoașteți limba engleză, vă recomand The Art and Practice of Geomancy, scrisă de John Michael Greer.
Spre deosebire de tarot însă, nu avem o metodă fixă prin care extragem figurile ce ne oferă răspunsuri. Termenul înseamnă magia pământului sau divinația prin pământ, deci e ușor de înțeles că avem de interacționat cu spiritul Pământului, această Anima Mundi. Astfel, și felul în care citim ar trebui să includă ceva legat de pământ, sol și ceva solid.
Tocmai din acest motiv vă dezvălui câteva metode prin care puteți aborda geomantia.



1. Pix/Stilou și hârtie
Ideal, ar trebui să fie un instrument de scris dedicat numai pentru practica asta. Poate fi un pix cu bilă, stilou sau chiar și un creion. Aș spune că un creion cu mină de grafit ar fi cea mai bună opțiune, fiindcă avem de-a face cu soliditatea minei și corelația sa cu pământul.
Când încercăm să obținem numerele întâmplătoare pentru a răspunde la întrebări și pentru obținerea de figuri, se recomandă să faci la întâmplare un număr de puncte sau liniuțe pe hârtie. Acest proces ar trebui să fie cumva inconștient. Este important să intri într-o stare în care nu prea te gândești la ce număr de puncte sau liniuțe vei desena, ci ceva ce este dincolo de controlul tău conștient.
Pentru a obține fiecare figură în parte, din care vei deriva întreaga hartă, faci 4 însemnări separate de câte 4 ori. Din aceste 16 însemnări vei obține cele 4 figuri „mamă”, din care derivă celelalte figuri pentru citirea completă.

2. Cutia cu nisip și bagheta
Aceasta este o metodă adaptată la vremurile noastre, fiindcă inițial, înțelepții care practicau geomantia acum sute sau mii de ani foloseau o baghetă direct pe nisip sau pământul gol.
Efectiv însemnau, la fel ca în metoda de mai sus, un număr întâmplător de liniuțe sau puncte, și din aceste 16 însemnări obțineau cele 4 figuri „mamă”.
În vremurile de astăzi, din păcate, majoritatea dintre noi nu mai locuim într-un mediu rural, unde avem acces la pământ direct sau nisip. Singura alternativă ar fi să ieși undeva într-un parc și, poate, să găsești o mică parcelă de pământ unde nu este iarbă, pe care să faci însemnările. Problema este că poate nu vrei ca lumea să se holbeze la tine în timp ce faci însemnări în pământ sau nisip cu o ramură de alun sau o baghetă. D’aramite să ajungi să fii filmat și pus pe internet ca vreun ciudat.
Tocmai din acest motiv există alternativa cutiei cu nisip.
Poți achiziționa un mic cufăr de la anticariat sau altundeva de pe internet. De preferat, ar trebui să aibă o culoare asociată cu pământul, precum negru, maro sau verde.
Ideal ar fi să vopsești chiar tu cutia în cele 4 culori specifice sefirei Malkuth (citrin, oliv, russet și negru).
Cutia o vei umple cu nisip și poți folosi o baghetă simplă și subțire pentru a face cele 16 însemnări din care obții cele 4 figuri de bază.
Dacă vezi că nu prea ai loc în cutie de 16 figuri, este suficient să faci câte 4, iar apoi să ștergi după ce ți-ai notat pe hârtie figura obținută.

3. Săculețul cu pietricele
Metoda asta e chiar mai simplă decât celelalte, dar necesită puțină pregătire, la fel ca cea cu cutia de nisip.
Se recomandă să aduni de pe albia unui pârâu mai multe pietricele. Acestea pot fi minim 16 la număr, dar poți aduna mult mai multe. Recomand ca acestea să fie mici, maxim 2 cm diametru sau grosime, fiindcă ideea e să aduni mai multe și să le pui într-un săculeț negru în care le vei ține.
Când vrei să obții cele 4 figuri mamă, pur și simplu bagi mâna în săculeț și iei un număr întâmplător de pietricele. Vezi dacă numărul extras este par sau impar și, în funcție de asta, vei obține și figurile pe care le vei desena pe hârtie.

4. Zaruri
Am păstrat cea mai simplă metodă la sfârșit. Este și varianta pe care am ales-o personal, după mai multe cercetări.
Iei 4 zaruri de culori diferite: roșu, albastru, galben și verde.
Când pui întrebarea pentru care vrei răspuns, arunci zarurile de 4 ori.
Zarul roșu corespunde cu prima linie din figură, cel albastru cu a doua, cel galben cu a treia, iar cel verde cu a patra.
Dacă obții un număr par pe zar, vei face 2 puncte; dacă obții un număr impar, vei desena un punct.
Hai să vedem un exemplu: pe roșu avem 4, pe albastru 1, pe galben 5, și pe verde 2.
Avem așa: prima linie este pară, a doua impară, a treia impară și a patra pară.
Figura obținută este Conjunctio.




Repeti acest proces de încă 3 ori pentru a obține cele 4 figuri mamă.


Știu că, probabil, la prima vedere geomantia pare un subiect greu de înțeles, dar devine tot mai simplu pe măsură ce studiezi. Recomand studiu diligent și practică, la fel ca orice altă îndemânare pe care dorești să o dezvolți.
Puteți găsi și mai multe informații despre această artă pe internet sau citind cartea menționată la începutul articolului.





Multe binecuvântări.
Frater Iustin

marți, 20 mai 2025

Jupiter va fi Exaltat în Rac începând cu 9 iunie.




După o lungă tranziție în detriment, în semnul Gemenilor, Jupiter, în sfârșit, ajunge în semnul său de exaltare, al Racului.

Din 25 mai 2024 până pe 9 iunie, Jupiter a fost zdravăn debilitat de semnul comunicării, al Gemenilor.

Am mai specificat într-un alt articol, în care discutam despre Jupiter în astrologie, despre plasamentele sale în câteva semne și menționasem cum Gemenii nu sunt un mediu prietenos pentru Jupiter.

Acesta, fiind în esență mercurial și mai mult interesat de cunoștințe și raționalitate, ajunge să slăbească pe Jupiter, care caută lărgirea de orizonturi și căutarea de adevăruri profunde, ce nu pot fi identificate la prima vedere.

Mai e demn de spus că Jupiter este asociat și cu semnul Săgetătorului, care ține mult la idealuri, dar și la adevăr, în timp ce Gemenii, chiar dacă țin mult la informație, sunt și semnul dezinformării și al minciunilor.

Dar, intrând în Rac, în semnul căminului și al emoțiilor profunde, Jupiter capătă noi puteri și forțe, de care putem beneficia cu toții.

Voiam să vă informez de acest lucru, că timp de un an va fi foarte favorabilă orice magie legată de prosperitate, credință, expansiune și obținerea locurilor de cinste în societate. Timp de un an de zile am ezitat să lucrez cu astfel de forțe jupiteriene, tocmai din cauza faptului că știam că orice efort de a cauza o schimbare în domeniul său va fi refractat de energiile semnului pe care îl tranzita.

Dar, odată cu intrarea sa în Rac, se deschid multe oportunități.

La fel, și într-o manieră mai pragmatică, orice afacere ce ține de expansiunea unei firme sau a unui proiect va funcționa mai bine după această perioadă semnificativă de contracție.

Vă doresc tuturor multă abundență cu ocazia aceasta.


Frater Iustin