Dintre cele 7 păcate capitale menționate în Biblie știm că Mândria este cel mai periculos și cel mai mare. Dacă le aliniem totuși, se pare că aceasta nu ar fi chiar cea mai serioasă.
Cele 7 păcate sunt: lăcomia, desfrânarea, avariția, invidia, furia, lenea, vanitatea și mândria.
Uitându-ne la ele, se pare că desfrânarea, furia, lăcomia, avariția să fie mai serioase, iar mândria este una ce nu excelează în gravitate, dar această percepție este o iluzie sau cel mai bine spus o minciună.
Ținând cont că în practica teurgică sau taumaturgică apelăm la forțe spirituale, este crucial să avem conștiința limpede și să ne cercetăm inclusiv păcatele sau chiar să ni le mărturisim. Asta poate fi făcut prin spovedanie sau printr-o confesiune lungă și serioasă, ca de exemplu cea din Cheia lui Solomon, Regele, în care magicianul își mărturisește toate păcatele făcute sau închipuite.
Motivul practic pentru care facem aceste confesiuni este pentru a ne elibera conștiința, a pune toate faptele, gândurile, închipuirile și imboldirile noastre în fața lui Dumnezeu, la „picioarele” Sale și să ne descărcăm de toate bolile sufletești înainte de a începe o operațiune magică.
Acest pas contează extrem de mult fiindcă spiritele cu care lucrăm, mai ales dacă acestea pot fi catalogate ca daemoni sau demoni, vor profita de aceste păcate nemărturisite și vor încerca să ne ispitească și să ne mintă tot mai mult. Sau în alte cazuri vor menționa în ceremonie că nu avem nicio autoritate asupra lor fiindcă suntem mincinoși, mândri, desfrânați, invidioși, furioși și am comis știe Dumnezeu ce răutăți și nelegiuiri. Astfel nu merităm să fim ascultați și în niciun caz nu am avea nici cea mai mică autoritate nici asupra celui mai umil și insignifiant spirit.
De aceea confesiunea are o importanță atât de mare din punct de vedere practic.
Dar adevărul este că, Mândria constituie o primejdie imensă nu doar din cauza pericolelor la care ne putem expune în momentul în care chemăm un spirit sau invocăm forțe pentru a lucra să ne îndeplinească voința.
Există și motive mai subtile pe care nu le putem vedea la o primă observație, dar pe care voi încerca să le explic pe cât pot de bine.
**1. Ușurința cu care prinde rădăcini în inimile noastre.**
Mândria ne intră cel mai rapid și cel mai ușor în inimă și în minte. Este primul păcat comis de către însuși Lucifer. Acesta, fiind un înger de cea mai mare splendoare, o ființă pură din lumină, creată pentru a fi perfectă, ajunge să cadă tocmai din cauza mândriei. Dar putem vedea cum intră în inimile noastre chiar și când intențiile noastre ar fi cele mai bune.
Să luăm cazul multor revoluționari și idealiști care văd cum lumea este stricată și că există atâtea probleme în societate ce trebuie rezolvate.
Chiar dacă ar avea cele mai pure intenții de a îmbunătăți viețile semenilor, cei mai mulți ajung să creadă că este unica LOR misiune și că numai ei au viziunea sau bunele intenții să o ducă până la capăt.
Aici vorbesc despre acele cazuri în care persoana începe cu această dorință de a face bine, capătă puțină putere și devine obsedată de control, de forțarea viziunii personale asupra realității și semenilor.
Alteori mândria intră în sufletul omului când realizează un lucru măreț, poate deveni un campion sportiv, un muzician de renume sau un pilon al comunității sale. Lumea îl adulează, îl complimentează și îi aduce laude. Acesta începe să accepte tot mai mult că este excepțional și că judecata lui este cea mai bună.
Se poate întâmpla foarte ușor inclusiv părinților spirituali și altor învățători de acest fel. Un duhovnic care ajunge să ajute sute, poate mii de oameni, poate fi corupt de mândrie când începe treptat să creadă că numai el are toate răspunsurile și toate soluțiile pentru toată lumea. În mândria sa, el crede că salvează lumea, când prin smintelile sale ajunge să îi îndemne pe enoriașii săi la rătăcire sau pierzanie.
**2. Orbire**
Al doilea motiv pentru care aceasta constituie un imens pericol este că ne orbește. Un om care crede în sine și este ferm convins că doar căile sau soluțiile sale sunt corecte este literalmente orb. Nu este orbit fizic vorbind, dar devine incapabil să vadă adevărul.
Aici pot menționa exemple istorice precum Napoleon Bonaparte și campaniile lui militare.
Pentru bine sau rău, Napoleon era totuși un geniu militar. Bătăliile sale sunt studiate și astăzi, la sute de ani după ce a decedat singur în exil pe Insula Sfânta Elena. Dacă ați studiat puțină istorie militară sau viața acestui personaj istoric, observați cum Napoleon începe să comită greșeli strategice sau tactice din ce în ce mai mari cu cât nu se mai consultă cu generalii săi.
El este ferm convins că vede cursul luptei și că nu mai are nevoie de sfaturile fix a celor care i-au ajutat ascensiunea. La fel, acesta comite greșeli strategice pe scară largă imense. El refuză să vadă adevărul campaniei împotriva Rusiei, faptul că Țarul Alexandru nu va capitula indiferent că Moscova este capturată sau nu, ducând la retragerea dezastruoasă din Rusia ce a dus la anihilarea unei armate de aproape 500.000 de soldați.
Mai vedem cazul orbirii în exemplul lui Lucifer. Acesta este orbit de propria mândrie, ajunge să creadă că este egal lui Dumnezeu. În acel moment, chiar dacă era un înger al luminii, acesta deja se afla în străfundurile întunericului.
**3. O minte închisă – inabilitatea de a învăța**
Un om mândru, un om care crede în sine, este incapabil să învețe. Credința că el singur știe deja tot ce este de știut creează rezistență și limitare în planul acesta. Mai pe scurt, un „știe-tot” nu crede că mai e ceva de învățat, fiindcă el știe că nu mai este nimic de descoperit, nimic de înțeles, nimic de aprofundat.
Vedem acest tip de mândrie în mod deosebit la oameni de știință contemporani. Am observat cum, odată cu lansarea telescopului spațial James Webb, toată comunitatea științifică de astrofizicieni și-au pus mâinile în cap.
Toate modelele lor despre apariția Universului erau incorecte, calculele și estimările legate de forțe, vechimea cosmosului și viitorul acestora au fost distruse cu aceste noi descoperiri de galaxii atât de îndepărtate și vechi, care au arătat că pe cât de siguri erau de modelele lor cosmologice până atunci, s-au înșelat.
În fine, aceasta nu ar fi nici prima și nici ultima dată când comunitatea științifică e zguduită din temelii. Aceste lucruri s-au întâmplat cu redescoperirea modelului sistemului solar heliocentric și persecutarea lui Giordano Bruno. Atunci Biserica Catolică a comis aceste atrocități asupra unor oameni nevinovați fiindcă era prea mândră să accepte că Dumnezeu are mai multe mistere de dezvăluit umanității, iar aceștia nu erau deloc custozii adevărului cosmologic.
Dar hai să luăm un exemplu mai comun. Să spunem că ești pe cale să dai un examen de șoferie. Ești un om inteligent, te duce mintea, știi acest lucru și ai 100% încrederea că vei lua sala fără niciun stres. Tratezi învățatul cu superficialitate fiindcă zici că deja știi tot ce e de știut despre regulile de circulație. Orele zilnice alocate pentru studiu se transformă rapid în doar reprize scurte de 10 minute și sari peste capitole, optând mai degrabă să te preocupi cu alte distracții.
Ajungi să dai examenul la sală și îți pică fix câteva întrebări pe care le-ai fi răspuns corect dacă nu ai fi tratat studiul cu atâta superficialitate. O minte închisă cauzată de către mândrie ți-a sortit eșecul.
Exemple de acestea sunt milioane sau miliarde. E îndeajuns să vă uitați și la viețile voastre personale și să observați când ați comis o greșeală fiindcă credeați că știați voi mai bine.
**4. Infectare**
Mândria este o boală care ne cauzează toate celelalte maladii sufletești, maladii care duc ulterior inclusiv la afecțiuni ce se simt la nivel fizic. Dar mai mult decât atât, Mândria este unica sursă a tuturor celorlalte păcate și celorlalte probleme cu care ne vom confrunta.
Când ne mândrim și ne încredem în noi, ajungem să credem că merităm tot ce, de fapt, cel mai sigur nu ni se cuvine.
De exemplu, hai să examinăm cum mândria duce la furie și inclusiv la crimă.
Să zicem că mergi pe stradă și un om din senin începe să te înjure și să îți aducă injurii așa din oficiu. E ceva ce știm că se întâmplă în fiecare zi undeva în lume și felul în care am trata o astfel de situație poate avea repercusiuni majore.
Deci mergi pe stradă, ești un om în formă, practici sport, inclusiv cele de contact. Nu ai comis nicio crimă, ai un cazier curat, ai un job bun, poate o soție și un copil mic. Vine acest alt individ către tine și te înjură și te atacă verbal, începe să zică lucruri despre cum arăți, ce haine porți, și crede că te poate abuza ușor fiindcă la exterior pari o țintă ușoară.
Inițial nu știi cum să reacționezi, dar auzind atâtea injurii despre tine, în mândria ta, știind că ești un om bun al societății, îi răspunzi la fel, începi să îl ataci verbal și tu. Acesta e uimit că ai tupeul să îi răspunzi și vine spre tine și te îmbrâncește. Inițial nu răspunzi fizic, te întorci și pleci crezând că nu se merită, dar acesta îți mai adresează încă o insultă care pentru tine personal este deosebit de usturătoare.
Crezi că ești 100% îndreptățit, te înfurii îngrozitor și crezi că este misiunea ta să îi dai o lecție. Te întorci și îl îmbrâncești înapoi mai tare decât el. Acesta dă să te lovească cu pumnul în față, dar eschivezi ușor și îl pui la pământ cu un croșeu și acesta cade. Cade și se lovește cu tâmpla de bordură și nu se mai ridică.
Aici recunosc că și mie mi-ar fi incredibil de greu să răspund altfel decât tine. Dar datorită antrenamentului tău aplici mai multă forță decât acesta poate încasa și intră într-o comă, iar la câteva ore după moare în patul de spital.
Poți înțelege cum viața ta se năruie, automat ești numit ucigaș, ai procese, trebuie să angajezi avocați, pierzi bani, pierzi timp, îți pierzi sănătatea între timp din cauza nopților nedormite.
Rezultatul poate varia în funcție de cum va înclina legea. Dar poți înțelege cum toată drama aceasta putea fi evitată dacă ți-ai fi înăbușit mândria în acel moment și ai fi mers mai departe.
În cazul acesta am văzut cum mândria a dus la furie, la moartea unui om și la distrugerea vieții tale în proces.
Sunt multe alte exemple, vă îndemn să meditați și să vedeți cum ați fi putut evita multe din problemele personale dacă mândria nu v-ar fi infectat gândirea și reacțiile.
**Cam asta am de zis despre mândrie momentan.**
Sper că vă va ajuta și poate astfel puteți evita multe din piedicile din viață.
**Multe binecuvântări.**
**Frater Iustin**